Postercast prezentacija u Britanskom institutu za radiologiju

Prva operacija štitnjače u Zagrebu koja ne ostavlja ožiljke

Prvi put u zagrebačkoj bolnici Rebro izvedena je operacija štitnjače koju su putem videoveze mogli pratiti liječnici okupljeni na simpoziju o bolestima štitnjače u Zagrebu.

Bolesti štitnjače sve su veći problem Hrvatska bilježi stalan porast oboljelih, a novi trend u operiranju je robotika koja na vratu ne ostavlja nikakav ožiljak. U posljednjih 10 godina bolest štitnjače sve je učestalija i otprilike 500 tumora se godišnje dijagnosticira.

Najčešći su simptomi otečeni očni kapci, umor, depresivno raspoloženje, znojenje, nervoza, gubitak tjelesne težine ili kose. Današnji užurban ritam života također može biti jedan od razloga ove bolesti. Psiha odnosno stres apsolutno može pokrenuti jednu od bolesti štitnjača i riječ je o ubrzanom radu štitnjače. Simptome za smanjeni rad štitnjače teško je uočiti i najčešće pogađa djecu, trudnice i sportaše.

Kod djece mogu uzrokovati zaostajanje u rastu ako se nije na vrijeme nije dijagnosticiralo. Kod trudnica mogu dovesti do spontanih pobačaja, prijevremenih poroda ili do rađanja djece s mentalnom retardacijom ili zaostajanjem u rastu. A kod sportaša, ukoliko se ne uoči problem sa štitnjačom, može dovesti čak i do zastoja rada srca”, objasnila nam je liječnica Nives Tarle Bajić.

U Hrvatskoj se za sada obavljaju klasične operacije štitnjače, a najnoviji trend u svijetu je robotika. Naši se doktori nadaju da će jedan primjerak ubrzo doći i kod nas. Stoji 2 milijuna eura i oni kažu da je to malena cijena za sve prednosti što donosi ta nova tehnologija.

Preuzeto sa: www.dnevnik.hr

Rak dojke i aspirin

Asiprin je lijek koji djeluje tako da smanjuje upalu, ublažava bol i snižava tjelesnu temperaturu. U manjim dozama od 50-100 mg/ dan djeluje na smanjenje zgrušavanja krvi, stoga se koristi za prevenciju srčanog i moždanog udara. Djeluje tako da zaustavlja (inhibira) jedan enzim u tijelu ciklooksigenazu COX (prostaglandin) i tako ostvaruje protupalni učinak, ublažavanje bolova i smanjenje zgušavanja krvi, dok snižava temperaturu djelujući na centar u mozgu (hipotalamus) u kojem se nalazi centar za regulaciju tj. temperature.

Učinjene su brojne studije, prvenstveno u Americi koje su dobile sasvim oprečne rezultate istraživanja oko blagotvornog djelovanja aspirina u liječenju raka dojki. Među prvim studijama u Americi praćeno je oko 240 000 žena, medicinskih sestara u Americi tijekom 30 godina.Tada se prvi puta uspjela dokazati povezanost pozitivnog učinka aspirina s uspješnim liječenjem raka dojke. Međutim u jednoj drugoj studiji američkih znanstvenika uočeno je kako samo 16% žena s pozitivnim estrogenskim receptorima su pokazale bolje rezultate liječenja raka dojke u odnosu na ostale žene oboljele od raka dojki. Također je uočeno da aspirin nije niti malo pomogao u liječenu žena koje su imale rak dojki s negativnim estrogenskim receptorima.

UltrazvukEstrogenske receptore na koje se vežu ženski spolni hormoni estrogeni ima oko 70 % žena oboljelih od raka dojki i njima se uz kirurško liječenje daju lijekovi koji blokiraju te receptore , odmažući stanicama raka dostupnost estrogenima uz koje se rak bolje šiti i napreduje. Također je u časopisu „The Journal of American Medical Association“ objavljen je rezultat istraživanja učinkovitosti djelovanja aspirina u liječenju raka dojke u kojem su se demantirale ranije studije. Dokazano je u studiji na 40 tis. Žena oboljelih od raka dojke kako nema statistički značajne razlike u liječenju raka dojki žena koje su uzimale ili nisu aspirin.

Formula aspirinaTakođer postoje studije koje istražuju postoji li statistički značajno smanjeni rizik od pojave raka dojke ukoliko žene uzimaju redovito, preventivno i svakodnevno 6-7 dana u tjednu aspirin. Ipak na rezultate takvih istraživanja trebamo pričekati i kao kod primjene bilo kakvog lijeka koji nam je već poznat a počinje se koristiti za namjenu za koju nije do tada registriran valja biti oprezan i suzdržan. Svako znanstveno istraživanje treba sagledati kritično kao i rezultate onih istraživanja koja ne govore u prilog činjenici kako aspirin smanjuje rizik od nastanka raka dojke ili pomaže u njegovu liječenju. Opreznost je potrebna u slučaju aspirina kao i kod primjene brojnih drugih lijekova zato što on iako se može kupiti u ljekarnama bez recepta i nije tako bezazlen lijek i zato što kod svakog pojedinca može u različitim, a ponekad i malim dozama dovesti do neželjenih nuspojava.

Probavni trak i aspirinTo su najčešće krvarenje u probavnom traktu (gingiva, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo), zatim krvarenja bilo gdje u tijelu (oko, mozak), krvarenja u spolno mokraćnom sustavu kao i potkožna krvarenja. Aspirin se također mora prekinuti prije operativnih i stomatoloških zahvata. Ne smije se davati preosjetljivima na salicilate (aspirine) kao i osobama s oštećenom jetrenom i bubrežnom funkcijom. U trudnoći je kontraindiciran zbog embrija, o dnosno fetusa jer i kod djece može izazvati Reyev sindrom (životno opasan poremećaj koji uzrokuje upalu mozga i naglo nakupljanje masti u jetri)

Mikročip za otkrivanje rizika za razvoj raka dojke

Mikročip otkriva rizik za razvoj raka dojke

Kanadski istraživači izjavili su kako će u skoroj budućnosti uređaj džepne veličine omogućiti liječnicima procjenu rizika za razvoj karcinoma dojke u žena, koristeći samo par kapljica krvi.
Takav uređaj, tvrdi Aaron Wheeler sa Sveučilišta Toronto, uvelike bi pojednostavnio provjeru reakcije karcinoma na terapiju, obzirom da za mjerenje razine hormona estrogena koristi tisuću puta manju količinu krvi u usporedbi s konvencionalnim metodama. Također, bit će moguća uporaba aspirata tankim iglama, umjesto biopsije tkiva.

Uređaji koji su trenutno u uporabi koriste mikrokanale - seriju povezanih cjevčica koje ne mogu obrađivati tkivo obzirom da se lako začepe. Novootkrivena metoda izbjegava taj problem koristeći digitalizirani mikrofluid kojeg pomiče po površini. Ultrazvuk

Dr. Noha Mousa sa Sveučilišta Toronto izjavila je kako bi se spomenuti uređaj mogao koristiti za provjeru djelotvornosti lijekova iz grupe inhibitora aromataze koji blokiraju proizvodnju estrogena - hormona koji opskrbljuje 75% svih karcinoma dojke. Također, vjerojatno će biti moguće otkriti nove pacijente pod rizikom razvitka estrogen-ovisnog karcinoma dojke.
Očekuje se kako će novi uređaj pojaviti na tržištu unutar slijedećih pet godina.

Branimir Gnjatović, cand.med.  (preuzeto s Pliva newsletter )

Dr. Tarle među 130 naših liječnika iz Hrvatske koje SAD preporučuje

Dr. Tarle među 130 naših liječnika iz Hrvatske koje SAD preporučuje

U novinama “Slobodna Dalmacija” objavljen je članak u kojemu State Department preporučuje popis od 130 liječnika iz Hrvatske među kojima se nalazi dr. Nives Tarle Bajić, u kategoriji “Opća medicina”. Navodimo dio članka:

“STATE DEPARTMENT SASTAVIO LISTU NAJBOLJIH HRVATSKIH ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA

SAD preporučuje 130 naših liječnika

Na usluzi Amerikancima su specijalisti iz 26 medicinskih grana koje SAD preporučuje svojim državljanima. Američko veleposlanstvo u Zagrebu napravilo je detaljan popis uglednih i poštovanih hrvatskih liječnika specijalista iz 26 medicinskih grana, sveukupno njih 130, preporučujući ih svojim državljanima ako im zatreba medicinska pomoć u našoj zemlji.

Djelatnici veleposlanstva su pažljivo i kroz duži vremenski period sastavljali listu, detaljno proučavajući profesionalni put liječnika, njihove kvalifikacije i dosadašnji rad, a oni koji su željeli dospjeti na popis, govori nam splitski ginekolog Ivica Tadin, morali su veleposlanstvu poštom poslati detaljan životopis, te odgovoriti na upitnik State Departmenta.

Na “top-listi” precizno su navedeni specijalizacije i područja kojima se bave pojedini liječnici, mjesto rođenja i studiranja, kućni i brojevi mobitela, te opisna ocjena iz engleskog jezika. Za svako područje medicine Amerikanci su izabrali nekoliko specijalista, pa na popisu imaju kardiologe, dermatologe, dijabetologe, gastroenterologe, ginekologe, interniste, neurologe, oftalmologe, onkologe… Sastavili su i posebnu listu sa 65 stomatologa iz cijele zemlje.”

Cijeli članak možete pročitati OVDJE

Humani karcinoma antigen (HCA)

Humani karcinoma antigen je proteinski marker (“obilježivač proteinskog sastava”) koji u krv izlučuju karcinomske (zloćudne) stanice raka u tijelu. Ovaj marker (HCA) može obilježiti ukoliko je povišen u krvi, prisutnost ili širenje raka prostate u muškaraca. Na taj se način uz drugi tumorski marker za otkrivanje raka prostate (PSA) koji se sada rutinski koristi, moglo bi se lakše razlučiti radi li se kod bolesnika s povećanom prostatom o dobroćudnom povećanju prostete (prostatičnoj hiperplaziji), koja nije kao bolest opasna ili o raku prostate.

BRC1 i BRC2 geni, Genetsko testiranje za rak dojke i jajnika

BRC 1 i BRC 2 geni, Genetsko testiranje za rak dojki i jajnika

Vjerojatno se puno žena pita može li dobiti rak dojke, kao nejčešći rak među ženskom populacijom ili rak jajnika koji nije tako čest, ali je vrlo često smrtonosan, jer se najčešće otkriva u poodmakloj fazi bolesti. Nitko im ne može dati siguran odgovor. Ipak danas postoji testiranje na ova dva gena BRC 1 i BRC 2 koji mogu biti odgovorni za nasljedne zloćudne bolesti dojke i jajnika. Međutim žene koje ga imaju ne znači kako će i oboljeti od navedenih bolesti.

Rak dojke s pozitivnim HER 2

Liječenje Herceptinom i Aromasinom, novosti u primjeni

Rak dojke se uz ostale karakteristike koje se analiziraju kod dijagnosticiranja bolesti kategoriziraju na HER 2 pozitivni ili HER 2 negativni rak. HER 2 pozitivni rak dojke raste brže i znatno je agresivniji od HER 2 negativnog. Svjetska organizacija „The National Comprehensive Cancer Network“ (Nacionalna sveobuhvatna mreža za rak) ili skraćeno NCCN smatra kako je testiranje na HER 2 presudno u donošenju odluke o postupcima liječenja raka dojke kako u početnoj tako i u uznapredovaloj fazi bolesti.

Smještaj gena na kromosomima HER 2Oko 15-20 % bolesnica s rakom dojke ima HER 2 pozitivan rak dojke. On se nalazi smješten na 17. kromosomu i nosi svojstvo zapisa za stanicu koja onda proizvodi HER 2 protein (bjelančevinu).

Navedeni HER 2 protein je receptor onaj koji prima informaciju i odašilje informaciju u stanicu nakon koje se stanica dijeli brže i brže raste. Zbog navedenih poruka koje šalje u stanicu ova bjelančevina dovodi do naglog, brzog i nenormalnog rasta stanica u dojci koje tada dobivaju karakteristike zloćudnog rasta i postaju agresivne.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme