Početna stranicaNovostiHumani karcinoma antigen (HCA)

Humani karcinoma antigen (HCA)

Humani karcinoma antigen je proteinski marker (“obilježivač proteinskog sastava”) koji u krv izlučuju karcinomske (zloćudne) stanice raka u tijelu. Ovaj marker (HCA) može obilježiti ukoliko je povišen u krvi, prisutnost ili širenje raka prostate u muškaraca. Na taj se način uz drugi tumorski marker za otkrivanje raka prostate (PSA) koji se sada rutinski koristi, moglo bi se lakše razlučiti radi li se kod bolesnika s povećanom prostatom o dobroćudnom povećanju prostete (prostatičnoj hiperplaziji), koja nije kao bolest opasna ili o raku prostate.

U Americi je učinjeno jedno istraživanje u kojem su određivali razinu (količinu) HCA -tumorskog markera u 73 pacijenta s rakom prostate i 85 normalnih (dakle bez bolesti raka prostate) krvnih donora. Vrijednost svakog testa određuje se prema postotku specifičnosti i osjetljivosti i na taj način znamo koliki je postotak lažno pozitivnih i lažno negativnih testova. Ovim istraživanjem utvrđeno je kako je osjetljivost testa 92%, a specifičnost 76%. Ovim istraživanjem utvrđeno je kako u krvi oboljelih od Ca prostate je primijećen porast HCA markera u krvi oboljelih u usporedbi s razinom istog markera u krvi zdravih donora krvi. Tako dakle istraživanje sugerira kako je HCA test koristan biokemijski pokazatelj vjerojatnosti raka prostate u pacijenata s povišenom vrijednošću PSA (prostatičnog specifičnog antigena u krvi).

Danas su istraživanja pokazala kako HCA marker je povišen ne samo u pacijenata s rakom prostate već i kod pacijenata s drugim karcinomima kao što su rak pluća, dojke i jajnika.To je glikoprotein koji izlučuju stanice na površini tumorskih stanica u krvi. Istraživanja se dalje razvijaju u smjeru određivanja specifičnijih HCA markera za prostatu u ejakulatu (sjemenoj tekućini) muškaraca. Na taj se način smatra kako bi se mogli dobiti pozdaniji podaci o prisutnosti ili odsutnosti raka prostate. Određivanje i primjena ovog testa još je u eksperimentalnoj fazi.

Literatura: Journal of Clinical Ligand Assay, Volume 26, Number 4,1.December 2003,pp.177-180 ( 4 )

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme