Početna stranicaAktualne temeSprečavanje raka debelog crijeva, promjena životnog stila

Sprečavanje raka debelog crijeva, promjena životnog stila

Predlaže se nekoliko promjena životnog stila za sprečavanje raka debelog crijeva. Živite li uredno, hranite li se dobro, vježbate li, hodate li? Zapitajte sami sebe čitajući ovaj tekst, što od svega navedenog radite, a što ne i kako to promijeniti u interesu očuvanja zdravlja i sprečavanja bolesti.

Promjena prehrane
Smanjenje konzumacije alkohola
Prestanak pušenja
Fizička aktivnost

Jedite puno voća, povrća i žitarica
Voće, povrće i cjelovite žitarice sadržavaju vitamine i minerale, vlakna i antioksidanse koji igraju značajnu ulogu u prevenciji (sprečavanju) raka. Pokušajte jesti nekoliko puta dnevno, ali svakodnevno voće i povrće. Postoje znanstvena istraživanja koja su pokazala kako određene vrste vitamina i minerala mogu smanjiti rizik pojave raka debelog crijeva. To su vitamin B-6 (pyridoxine), kalcij, folna kiselina, i magnezij.

Slika voćaIzvori kalcija nalaze se u mlijeku i mliječnim proizvodima, tofu (proizvod iz soje), plava riba. Magnezij se u hrani nalazi u lješnjacima, grašku, lisnatom povrću i grahu. Vitamin B-6 u hrani se nalazi u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, špinatu, mrkvi, grašku, krumpiru. Folna kiselina je sintetički proizvod iz vitamina B-9 koji se u hrani prirodno nalazi u tamnom lisnatom povrću kao što su špinat i zelena salata, zatim u brokuli, mahunarkama. Od voća nalazi se u bananama, lubenicama i soku od naranči. Folna kiselina dodaje se kod proizvodnje kruha, u mekinjama za mlijeko i kao dodatak prehrani u tabletama.

Izbacite masnu hranu, smanjite mesoMesna hrana
Pokušajte izbaciti meso (osobito crveno meso) iz svakodnevnog jelovnika
Meso istina sadrži esencijalne (neophodne) aminokiseline koje moramo u tijelo unijeti putem hrane jer nam u tijelu služe za sintezu (proizvodnju) bjelančevina. Međutim u odraslog čovjeka nakon završetka rasta u pubertetu te količine koje su nam potrebne mogu zadovoljiti potrebe za tim aminokiselinama ukoliko tjedno konzumiramo do 3x meso. Ostale dane u tjednu treba uzimati samo glavni obrok od povrća ili kombinaciju obroka s ribom. Osim smanjivanja mesa u obrocima ne uzimajte previše, svakodnevno masne sireve, vrhnju i mlijeko. Za odraslu osobu nakon završetka rasta ne bi trebalo piti više od pola litre mlijeka u prosjeku dnevno (ovdje se uključuju svi mliječni proizvodi). To je zato što sadržavaju životinjske masnoće i oksalatne ione koji pospješuju nastanak bubrežnih i mokraćnih kamenaca. U našoj populaciji, osobito u Dalmaciji meso je kultna hrana, mesne juhe također s malo povrća i puno kruha. Mesne juhe u odrasloj dobi su ekstrakti masnoće životinjskog porijekla i životinjskih bjelančevina. Jedite juhe od povrća, variva od povrća, a ne mesne juhe. Riblja juha je prihvatljivija i ona bi se trebala više konzumirati. Mesne juhe su za djecu u razvoju, bolesnike i rodilje tijekom dojenja, dakle za rast, oporavak od bolesti i operacija ili za poticanje dojenja.

Smanjite alkohol
Ukoliko svakodnevno konzumirate alkohol u primjerenim količinama to nije štetno, a to znači za žene do 2 dl vina, za muškarce do 3dl vina / dan smatra se dozvoljenim. Ukoliko uz navedenu količinu svakodnevno konzumirate žestoka pića, to već nije primjereno. Razmislite! Također osobe koje piju veće količine na mahove (tkz.vikend konzumenti alkohola) nije primjeren način, iako nije svakodnevan.

Prestanite pušiti
Ukoliko Vam je teško prestati pušiti, a osoba ste koja voli pratiti sve trendove, tada znajte da već odavno niste u trendu. Preokrenite život u svoju korist. Znate li da ukoliko prestanete pušti učinit ćete nešto najbolje za sebe. Spriječit ćete daljnje taloženje nikotina i smola na krvnim žilama srca, mozga i perifenih žila i smanjiti mogućnost aktiviranja gena koje možda nosite, a odgovorni su za neku vrstu raka. Ne znam znate li da se tek nakon 10 godina nepušenja izjednačavate s rizicima koje pušenje dovodi s nepušačima. Zar ovi podaci nisu dovoljni? Ali većina Vas sve to zna, samo treba biti odlučan, a to možete preokrenuti samo Vi. Razmislite, pokušajte biti sebi prijatelj.

Fizička aktivnostVježbajte, krećite se, hodajte
Iako jako volite svoj automobil, jer je nov, krasan, gušt Vam je kad se u njemu vozite, smatrajte ga nužnim zlom i neprijateljem svoga zdravlja. Kad god možete otići negdje pješice, nemojte oklijevati, ostavite malo više vremena i učinite to. Ako ste pušač, nećete tada pušiti (nekoliko cigareta taj dan manje dok vozite), protegnut ćete noge, protjerat ćete krv kroz krvne žile i psihički ćete se opustiti.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme