Početna stranicaAktualne temePrezentacija detekcije raka debelog crijeva CD ultrazvukom u Britanskom institutu za radiologiju

Prezentacija detekcije raka debelog crijeva CD ultrazvukom u Britanskom institutu za radiologiju

Na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju u Londonu koji se održao ove godine 22-23.10.2014. prezentirali smo naš rad pod nazivom „Use of transabdominal color doppler  ultrasound for detection of colon cancer in patients with nonspecific abdominal symptoms: a personal experience and meta-analysis of the literature“ („Primjena transabdominalnog kolor dopler ultrazvuka u otkrivanju raka debelog crijeva  u bolesnika s nespecifičnim tegobama: vlastita iskustva i meta analiza iz literature“).

Na kongresu  je prezentirano 68 znanstvenih postera. Nakon završenog kongresa naš rad je  odabran među nekoliko najboljih radova na kongresu, tako da sam kao poster prezenter održala i audio prezentaciju našeg rada putem Adoba connecta  za  članove instituta koji je snimljen i objavljen  na njihovoj web stranici. Među sudionicima kongresa gotovo svi poster prezenteri bili su iz Velike Britanije, iz svih njihovih vodećih zdravstvenih ustanova, a među najpoznatijima iz Oxforda i Cambridga. Na kongresu su prihvaćeni  i prezentirani posteri iz samo 5 drugih zemalja izvan Velike Britanije, među kojima i naš rad, a mi smo bili jedini predstavnici iz Hrvatske.
Tijekom poster prezentacije bilo je puno zainteresiranih kolega za temu našeg rada, zato što dijagnostika raka debelog crijeva kolor dopler ultrazvukom nije rutinski i uobičajeni  dijagnostički postupak u otkrivanju raka debelog crijeva. U radu je opisan način dijagnostike kolor dopler ultrazvukom, zatim način odabira pacijenata koji su uključeni u ovu retrospektivnu studiju (bolesnici s nespecifičnim tegobama) i kriteriji kojima su određeni pacijenti isključeni iz studije (bolesnici sa znakovima krvarenja iz debelog crijeva i  sa znakovima upalnih procesa u trbušnoj šupljini). Statističkom obradom podataka, kao i meta-analizom koja je uključivala tri neovisne studije (dva druga istraživanja tj. dvije neovisne studije objavljene u svijetu u znanstvenim časopisima i našu studiju), u radu je prikazano da se s velikom sigurnošću  može dijagnosticirati rak debelog crijeva. Statističkom obradom utvrđeno je da je osjetljivost ove metode dijagnostike raka debelog crijeva kolor dopler ultrazvukom 94,9%, specifičnost 95,59 %, NPV 98,86 % i PPV 82,35 %. Meta-analiza kojom smo usporedili naše istraživanje s dvije druge studije pokazala je statistički značajnu  uspješnost u detekciji raka debelog crijeva transabdominalnim kolor dopler ultrazvukom p<0,001.
Poznato je da je zlatni standard za dijagnostiku bolesti debelog crijeva kolonoskopija, ali našim radom prikazali smo da je kolor dopler ultrazvuk trbušne šupljine (abdomena) zlatni standard u dijagnostici bolesti i stanja u  trbušnoj šupljini u bolesnika koji imaju nespecifične tegobe, a koje mogu biti između ostalih bolesti u abdomenu i simptomi raka debelog crijeva. Pod nespecifičnim tegobama podrazumijevamo; bolove i napuhnutost  u trbušnoj šupljini, zatim poremećaje stolice, slabokrvnost, osjećaj slabosti i malaksalosti, mučninu, povraćanje, zatim gubitak apetita i gubitak tjelesne težine. Navedeni simptomi mogu biti prisutni kod mnogih bolesti, stoga je vrlo važno najprije učiniti kvalitetan kolor dopler ultrazvuk trbušne šupljine, a zatim dodatnu dijagnostičku obradu, ukoliko je potrebna.
U našem radu detaljno je opisana tehnika pregleda transabdominalnim kolor dopler ultrazukom, kojim je moguće otkriti rak debelog crijeva uz detaljan opis  tipičnih karakteristika ultrazvučne slike za rak debelog crijeva. Također smo prikazali koje su prednosti dijagnostike raka debelog crijeva kolor dopler ultrazvukom : jednostavnost primjene ultrazvučnog pregleda za bolesnika, neinvazivnost dijagnostičkog postupka bez rizika za perforaciju crijeva što je moguća komplikacija kolonoskopije, široka primjena i laka dostupnost ove metode u svakodnevnoj praksi, zatim nije potrebna posebna priprema bolesnika za pregled, mogućnost  praćenja crijevne peristaltike (rada crijeva) tijekom pregleda, neizlaganje bolesnika rendgenskom zračenju, a jedna od najvažnijih prednosti je mogućnost uočavanja kolor dopler ultrazvukom intramuralnih zloćudnih tumora debelog crijeva tj. tumora koji u početnoj fazi nastanka rastu isključivo šireći se duž stjenke crijeva ne probijajući sluznicu. Intramuralni zloćudni tumori debelog crijeva  nisu vidljivi kolonoskopijom. Pojedini intramuralni zloćudni tumori debelog crijeva  tek se u kasnijoj fazi rasta šire  na sluznicu debelog crijeva prema lumenu crijeva, a neki od njih se šire  samo u okolno tkivo i tako su kasno vidljivi ili uopće nisu vidljivi kolonoskopijom. Prikazali smo i nedostatke transabdominalnog kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva: otežan je pregled crijeva kod jako gojaznih bolesnika, teža je dostupnost pregleda rektuma (završnog debelog crijeva) osim kod dobro napunjenog mokraćnog mjehura urinom, uspješnost pregleda kolor dopler ultrazvukom jako ovisi o obučenosti i iskustvu liječnika u dijagnostici crijeva ultrazvukom, zatim ovisi o  kvaliteti kolor dopler ultrazvučnog uređaja i nije moguće učiniti  biopsiju  s mjesta tumorske promjene u crijevu uz nemogućnost uočavanja (mogućih predstadija zloćudnih promjena na sluznici) tj. dobroćudnih polipa u crijevu manjih od 8-10 mm.
Za uočavanje raka debelog crijeva potreban je dugogodišnji rad na ultrazvučnoj dijagnostici trbušne šupljine. Ovaj rad rezultat je mog 25 godišnjeg iskustva u ultrazvučnoj dijagnostici u vlastitoj ordinaciji. Kada sam u početku moga stručnog rada počela uočavati žarišne promjene u trbušnoj šupljini koje ne pripadaju standardnim organima koji se pregledavaju u trbušnoj šupljini (jetri, bubrezima. žučnjaku itd.) i koje su nepravilne i prokrvljene, zaključila sam da najvjerojatnije odgovaraju raku debelog crijeva. Takve bolesnike upućivala sam hitno na kolonoskopiju, koja je zatim potvrdila moj ultrazvučni nalaz. Tako sam vremenom stjecala neprocjenjivo iskustvo, stalno učeći i provjeravajući svoj rad, a kada sam dostigla zadovoljavajuće rezultate u dijagnostici raka debelog crijeva, koji su objavljeni u ovoj studiji, odlučila sam to objaviti na ovakav način, kako bih svoje iskustvo podijelila s mojim kolegama u svijetu i kako bih osobno imala znanstvenu potvrdu ultrazvučne dijagnostike raka debelog crijeva  koju primjenjujem u svakodnevnoj praksi.
Kao što sam već napomenula u svijetu nije dijagnostika bolesti crijeva kao ni u Hrvatskoj još uvijek prihvaćena kao uobičajena rutinska metoda kojom se opisuju promjene i na tkz. šupljim organima u trbušnoj šupljini (želucu, tankom i debelom crijevu), ali ipak postoji u svijetu u zadnjih 10-etak godina sve veći broj znanstvenih radova objavljenih u svjetskim znanstvenim časopisima u kojima se prezentira tehnika ultrazvučnog pregleda i opisa promjena u želucu i crijevima.
Konačan zaključak našeg rada je da je kolonoskopija do danas nezamjenjiva metoda u dijagnostici bolesti debelog crijeva, ali da je kolor dopler ultrazvuk crijeva također jedna vrlo korisna i lako primjenjiva metoda u dijagnostici raka debelog crijeva, osobito u bolesnika s nespecifičnim tegobama. Stoga svakako treba biti prva metoda izbora u  takvih bolesnika, jer kolonoskopijom možemo dijagnosticirati samo bolesti debelog crijeva, a na ovaj način primijenjenim kolor dopler ultrazvukom možemo razlučiti što je točan uzrok tegoba, a on može biti kod takvih tegoba bilo koji organ u trbušnoj šupljini, a ne samo debelo crijevo.


Link na kojem je prezentiran naš rad na kongresu Britanskog instituta za radiologiju možete pogledati ovdje - 
http://www.eposters.net/poster/use-of-transabdominal-color-doppler-ultrasound-for-detection-of-colon-cancer-in-patients-with

Kliknite na play da čujete audio prezentaciju

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Vezani članci:
Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme