Početna stranicaAktualne temeStadiji raka debelog crijeva

Stadiji raka debelog crijeva

Nakon što je otkriven rak debelog crijeva, liječnici pristupaju određivanju stadija raka debelog crijeva, o čemu će ovisiti daljnje procedure liječenja. Osim određivanja stadija bolesti učinit će se i brojne druge pretrage kako bi se utvrdilo ima li znakove širenja bolesti u tijelu, opće stanje bolesnika kao i neke biokemijske pretrage krvi koje nam daju dodatne podatke o stadiju bolesti. Patolog određuje stadij raka obzirom na veličinu tumora, vrstu i izgled zloćudnih stanica i njihovom širenju unutar ili izvan stijenke debelog crijeva, zatim postoje li zloćudne stanice u limfnim čvorovima ili izvan stijenke crijeva. CT je pregled koji se uvijek radi prije operativnog zahvata, kompletna krvna slika, CEA -tumorski biljeg kao i rtg srca i pluća.

Stadiji raka debelog crijevaStadiji raka debelog crijeva
Stadij 0 (CIS, carcinoma in situ) Postoji na sluznici debelog crijeva maleno izdignuće na sluznici crijeva, viđeno prostim okom kod kolonoskopije. Na patohistološkom pregledu vidljive su zloćudne stanice koje su zadržane samo na površini sluznice debelog crijeva.

Stadij I Stanice raka debelog crijeva zadržane su na sluznici i dijelu podsluznice crijeva, dakle na najunutrašnjijoj stijenci crijeva.
(Stadij I ponekad se zove Dukes A)

Stadij II A Dijeli se na dva podstadija II A i II B
II A Zloćudne stanice zahvatile su cijelu širinu crijevne stijenke
II B Zloćudne stanice probile su cijelu stijenku i zahvatile strukture izvan stijenke crijeva 1-2 limfna čvora ili okolno tkivo oko vanjske strane crijeva.
(Stadij II ponekad se zove Dukes B)

Stadij III Dijeli se na III A i III B III C
III A Zloćudne stanice probile su stijenku crijeva i nalaze se u više od 3 limfna čvora
III B Zloćudne stanice zahvatile su više od 3 limfna čvora u trbušnoj šupljini, okolno tkivo ili druge okolne organe u trbušnoj šupljini
III C Zloćudne stanice zahvatile su više od 4 okolna limfna čvora i okolno tkivo ili druge okolne organe u trbušnoj šupljini zahvaćajući i unutrašnjost trbušne stijenke
(Stadij III ponekad se zove DUkes C)

Stadij IV Zloćudne stanice metastazirale su (presadile su se) po cijelom tijelu, a ne samo lokalno.najčešće presadnice ( metastaze) su u jetri i plućima.
(Stadij IV ponekad se naziva Dukes D)

BolesnicaPrognoza bolesti i preživljenje
U stadiju kada je rak smješten samo na sluznici crijeva 5-godišnja stopa preživljneja iznosi 95%, kad rak probije mišićni sloj (1/2 debljine stijenke crijeva) stopa preživljenja je 80%, a kad se proširio u okolne limfne čvorove stopa preživljenja je oko 30%.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme