Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je kronična crijevna bolest u kojoj je debelo crijevo upaljeno i puno vrijedova ( čireva) što osim grčeva, proljeva uzrokuje epizode krvavih proljeva nerijetko popraćenih povišenom tjelesnom temperaturom.
Ova bolest može započeti u bilo kojoj životnoj dobi ali najčešće od 15-30 godine života, iznimno javlja se prvi puta u dobi između 5’0-70 godina života. Za razliku od Chronove bolesti , ulcerozni kolitis ne zahvaća punu debljinu stijenke crijeva i nikada ne pogađa tanko crijevo. Bolest obično počinje u završnom debelom crijevu ( rectumu) ili zavijenom debelom crijevu ( sigmi) a zatim se upala može proširiti i na ostale dijelove debelog crijeva. Uzrok ove bolesti nije poznat, ali nasljedni faktori zatim neuobičajeni imunološki odgovori u crijevu mogli bi biti odgovorni za pojavu ove bolesti

Simptomi

RektumNapadaj može biti iznenadan i težak, popraćen grčevima, žestokim proljevom, povišenom tjelesnom temperaturom, krvi i sluzi u stolici a sama upala može se razviti u upalu cijele potrbušnice. Ukoliko je upala kod kolitisa ograničena samo na rektum ili sigmu ( završne dijelove ) debelog crijeva koji se nalaze na lijevoj starni trbušne šupljine tada stolica može biti normalna, tvrda ili suha; međutim iz rektuma će se povremeno uz stolicu ili između stolica cijediti sluz s velikim brojem crvenih i bijelih krvnih zrnaca. U tim situacijama imamo rijetko povišenu tjelesnu temperaturu ili je ona blago povišena.
Međutim ukoliko se bolest proširi na ostale dijelove debelog crijeva , stolica postaje rahlija, vodenkasta s primjesom sluzi i krvi i bolesnik može tada imati 10-20 stolica dnevno. Kod takvih bolesnika česti su grčevi u trbuhu uz stalni nagon ( tenezme) za pražnjenjem crijeva, a nakon pražnjenja bolesnik ima osjećaj kako se nije do kraja ispraznio. Stolica može biti dakle vodenkasta, ali uz krv i sluz može imati i tragove gnoja. Kod takvih bolesnika često je prisutna povišena tj. temperatura, malaksalost, gubitak tjelesne težine.

Komplikacije

1) Krvarenje je najčešća komplikacija ove bolesti koja u konačnici dovodi do sideropenične anemije ( pad crvenih zrnaca i pad željeza u krvi). U gotovo 10 % oboljelih s ulceroznim kolitisom naglo napredujući prvi napadaj postaje vrlo ozbiljan popraćen masivnim krvarenjem, probojem i proširenom infekcijom.

.Toksični megakolon, rastezanje crijeva i trbušne stijenke2)Toksični kolitis ( jaka upala crijevne sluznice). Ovo je vrlo ozbiljna i teška moguća komplikacija ulceroznog kolitisa.  Oštećenje izaziva uleus ( stanje pri kojem prestaju kretnje crijevne stijenke tako da se crijevni sadržaj ne može pomicati u crijevnim vijugama prema nižim odnosno krajnjimm dijelovima ( nema gibanja peristaltike crijeva).tada dolazi do rastezanja crijeva i trbuha Kako se toksični kolitis pogoršava, debelo crijevo gubi mišićnu napetost i unutar dana ili nekoliko sati počinje se širiti. Rendgenska snimka trbušne šupljine u paraliziranim područjima zahvaćenim jakom upalom pokazuje plin. Kada se debelo crijevo jako proširi,  to stanje se zove toksični megakolon.Osoba je tada vrlo bolesna, nalazi se u teškom stanju.Ima bolove, osjetljivost u trbuhu, povišen broj bijelih zrnaca u krvi (leukocita) i visoku temperaturu. Ovakvo stanje bolesnika zahtijeva hitnu hospitalizaciju i bolničko liječenje.

3) Rak debelog crijeva
Ukoliko bolesnici imaju ulcerozni kolitis dulje od 10 godina i ukoliko je upala zahvatila gotovo cijelo debelo crijevo ili veliku površinu debelog crijeva postoji velika opasnost od pojave raka debelog crijeva kod takvih bolesnika., rak debelog crijeva može svake godine dobiti 1 od 100 njih oboljelih od ulceroznog kolitisa.a većina takvih bolesnika preživljava,ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi bolesti.

4) Izvan crijevne manifestacije bolesti
Kao i kod Chronove bolesti ulcerozni kolitis kada ima razbukatane crijevne simptome tada može biti povezan i s bolestima koje zahvaćaju druge dijelove tijela. Oboljela osoba s ulceroznim kolitisom može tada imati upalu zglobova ( artritis), upalu bjeloočnica ( episcleritis), upaljene kožne čvoriće ( eritema nodosum), i plavo-crvene bolne rane na koži koje sadrže gnoj ( piodermia gangrenosum) .Kada ulcerozni kolitis ne uzrokuje crijevne simptome, osoba može imati uplau kralježnice ( ankilozantni spondilitis HLA B-27), upalu zdjeličnih zglobova ( sakroileitis) i upalu unutrašnjeg dijela oka , upalu šarenice ( uveitis).

5) Upala jetre
.Debelo crijevoRijetko se može dogoditi smetnja s funkcioniranjem jetre.Samo oko 1-3 % oboljelih od ulceroznog kolitisa može imati simptome blage do teške bolesti jetre. Teška bolest jetre može uključiti upalu jetre ( kronični aktivni hepatitis), a zatim neki od njih imaju upalu žučnih vodova ( primarni sklerozantni kolangitis). Upala žučnih vodova može se pojaviti mnogo godina prije pojave crijevnih simptoma ulceroznog kolitisa i to je loš prognostički znak, jer takvi bolesnici imaju povećanu opasnost od raka žučnih vodova.

Dijagnoza bolesti

Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju anamneze, kliničke slike bolesnika, laboratorijskih nalaza krvi i kolonoskopije kao najtočnije metode za postavljanje dijagnoze.  U tekstu o Chronovoj bolesti i kroničnim bolestima crijeva detaljnije su opisane metode dijagnostike pa si to u tim tektovima možete detaljnije pročitati.
Ovdje u dijagnostici ulceroznog kolitisa uz sve navedeno ovdje valja napomenuti kako upala debelog crijeva može imati puno različitih drugih uzroka upale. Liječnik treba utvrditi je li upala uzrokovana između ostalog upalama bakterijama, virusima, odnosno parazitima. Mikrobiološki laboratorijUzorci stolice koje bolesnik donese u laboratorij ili koji su uzeti tijekom kolonoskopije, pomno se obrađuju u mikrobiološkom laboratoriju i zatim se rade kulture na bakterije i druge mikroorganizme. Uzorci krvi se koriste kako bi se utvrdilo ima li osoba stečenu parazitsku infekciju, naprimjer za vrijeme putovanja. Liječnik također provjerava i moguće spolno prenosive bolesti rektuma, kao što su gonoreja, virus herpesa ili infekcija klamidijom, osobito ukoliko je oboljeli muški homoseksualac. U starijih osoba upalu može izazvati tromboza mezenterične arterije koja opskrbljuje crijevo krvlju i hranjivim tvarima,  što zatim može dovesti do infarkta crijevne stijenke ( razvoja upale, ishemična upala crijeva). Rak debelog crijeva rijetko dovodi do povišene temperature , osobito u početnom stadiju , rijetko se viđa izbacivanje gnoja iz rektuma, ali liječnik mora uzeti u obzir rak kao mogući uzrok krvavog proljeva.

Liječenje

LijekoviMedikametozno liječenje ( lijekovima) je slično kao i kod Chronove bolesti, ono je individulano primijenjeno i ovisi o brojnim različitim faktorima koje će se primijeniti ( možete pročitati terapiju lijekovima u tekstu o Chronovoj bolesti).
Ovdje ću nešto reći o liječenju toksičnog megakolona koji može biti komplikacija ulceroznog kolitisa.  Kod dijagnosticiranja toksičnog megakolona koje je hitno stanje, odmah se prekida terapija svim lijekovima. InfuzijeBolesniku se ne daje ništa na usta, on je hospitaliziran na jedinicama intenzivne skrbi, uvodi se nazogastrična sonda( sonda kroz nos u želudac) a svu hrana, tekućinu, elektrolite i lijekove bolesnik dobiva preko infuzije putem vene.  Bolesnik se opservira na odjelu intenzivne skrbi gdje se stalno prati njegovo stanje kako ne bi došlo do rupture crijevne stijenke i zatim upale potrbušnice ( peritonitisa). Toksični megakolon Ukoliko navedene mjere u roku od 24-48 sati ne rezultiraju naznakama poboljšanja tada se provodi operativno liječenje.Kod takvog kirurškog zahvata odstranjuje se cijeli dio zahvaćenog crijeva ili većina debelog crijeva.
Potpunim uklanjanjem debelog crijeva koje je ponekad neizbježno znači i izlječenje ulceroznog kolitisa. Međutim život takvih bolesnika je osuđen na posjedovanje ileostome ( kirurški napravljena veza između krajnjeg dijela tankog crijeva s kožom gdje se u vrećicu ispražnjava crijevni sadržaj). Međutim na svu sreću ponekad se može učiniti i ileoanalna anastomoza ( spajanje ileuma s anusom završnim dijelom izlaza iz debelog crijeva). U tom postupku uklanja se debelo crijevo i većina rektuma, a od tankog crijeva napravi se mali rezervoar koji se pričvrsti na preostali rektum ( završni dio crijeva) iznad izlaza iz rektuma ( anusa). Ovaj postupak omogućava zadržavanje stolice ali mogu se pojaviti i neke komplikacije kao što su upale rezervoara.Krajevi crijeva nakon resekcije

Za sve dodatne upite i informacije, izvolite nazvati na tel. 01 48 40 813 (8-19 h), subotom (8-12 h) ili izvolite poslati upit  klikom na e-mail; ultrazvuk.tarle@gmail.com   
 

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Poveznice: ulcerozni kolitis

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme