Početna stranicaAktualne temeULTRAZVUK DOJKE- RAK DOJKE (karcinom dojke)

ULTRAZVUK DOJKE- RAK DOJKE (karcinom dojke)

Ultrazvuk dojki je najjednostaviji, a ujedno  vrlo  precizan i neinvazivan pregled, ukoliko se pregled obavlja na najnovijem i najsuvremenijem kolor dopler uređaju, koji osim prikaza najsitnijih detalja i eventualnih promjena u ultrazvučnoj slici, ima dodatne mogućnosti prikaza najsitnijih krvnih žilica u strukturi tumorske promjene, 3D prikaza tumora, prikaz mikrokalcifikata, zatim određivanje čvrstoće tumora (kPa) ili brzine prolaza ultrazučnih valova (cm/s) kroz tumor. Ovdje ću prikazati novu metodu kvantitativne elastografije kojom se  ultrazvučnim uređajem određuje  SR (Strain Rratio), tj. omjer čvrstoće tkiva tumora i okolnog zdravog tkiva i SWE (Shear Wave Elastography) kojom se mjeri čvrstoća tumorskog tkiva ili brzina prolaza ultrazvučnih valova.  Ova metoda zasniva se na znanstvenim istraživanjima, koja su pokazala da je čvrstoća karcinoma i brzina prolaza ultrazvučnih valova kroz karcinom veća od čvrstoće i brzine prolaza kroz dobroćudne promjene.  Mjerenjem čvrstoće tumorskog tkiva ovom metodom moguće je izbjeći nepotrebnu ciljanu punkciju i biopsije, odnosno utvrditi s velikom sigurnošću je li se radi o karcinomu dojke, što zahtijeva hitnu daljnju dijagnostičku obradu i liječenje.

ELASTOGRAFIJA DOJKE

SHEAR WAVE ELASTOGRAPHY  (SWE)  TUMORA DOJKI

U ordinaciji se primjenom najnovijeg kolor dopler  UZV uređaja obavlja kvantitativno mjerenje čvrstoće čvorova u dojkama. Ovom metodom ultrazvučne dijagnostike moguće je s velikom točnošću razlučiti dobroćudne od zloćudnih promjena u dojkama. 

Prikaz nekoliko ultrazvučnih slika učinjenih novim kolor dopler uređajem u bolesnice kojoj je dijagnosticiran rak dojke, bez punkcije i biopsije tehnikom koja SE, SWE, Micropure, SMI Canon (Toshiba) Aplio 500 Platinum.

Na slici je prikazana nepravilna tumorska tvorba u lijevoj dojci na 3 h programu SMI (detekcija najsitnijih krvnih žilica u tumoru) i u B modu

Na slici je  lijevo 3D prikaz tumora, desno 3D prikaz prokrvljenosti tumora SMI (Superb Microvascular Flow)

Pregled se obavlja ultrazvučnom sondom, na UZV uređajima najviše klase Canon-Toshiba Aplio 500 Platinum , kojima se obavljaju pregledi u ordinaciji . Softverskim programom čvor koji skeniramo u dojci oboji se  prema boji koja kodira čvrstoću tkiva. Sve jako čvrste  strukture koje su manje elastične i nestlačive, kakve su karcinomi,  kodirane su  u ovom uređaju plavom bojoj u Strain Elastografiji (SR), a u  Share Wave Elastography (SWE)  elastografiji crvenom bojom. Bojanje čvora u elastografiji, liječniku omogućava mjerenje  čvrstoće tkiva čvora i oklonog normalnog tkiva dojke, kojim uređaj izračunava omjer čvrstoće oba tkiva i dovivamo SR (Strain Ratio)-omjer čvrstoće zdrvog i bolesnog tkiva (Strain Elastography-SE) i zatim mjerenje (najmanje 5 mjerenja) čvrstoće tkiva u samom čvoru (Share Wave Elastography-SWE), u najčvršćem dijelu čvora . Ultrazvučni uređaj automatski mjeri i obrađuje dobivene podatke  i prikazuje srednju vrijednost čvrstoće u kPa ili brzine prolaska ultrazvučnih valova  (cm/s), u tumoru. Ujedno uz srednju vrijednost  u kPa i cm/s  izračunava se SD (standardna devijacija), kojom se izražava odstupanje u mjerenju, a koja prema Europskom društvu za ultrazvuk i medicini i biologiji ne smije biti veća od 20, a prema Svjetskom društvu za ultrazvuk u medicini i biologiji od 10. U poslijednjih nekoliko godina temeljem  rezultata znanstvenih istraživanja  Europsko i Svjetsko društvo za ultrazvuk objavili  su vrijednosti normalnih, graničnih i patoloških čvrstoća tumorskog tkiva u dojci. Osim SWE tkivo dojke ovim kolor dopler uređajem skenira se novom softverskom metodom Micropure, kojim se detektiraju mikrokacifikati u tkivu dojke. Patološki mikrokacifikati  su najčešće u tkivu dojke,  osobito u čvoru dojke znak malignosti (zloćudnih promjena).

Na sllijedećim ultrazvučnim slikama vidljiva je primjena  SE (Strain Elastography) i SWE (Share Wave Elastography)- slike u boji  i slika u plavoj boji (micropure program) za detektiranje mikrokalcifikata.Na slici je u najčvršćem dijelu tumorske promjene vidljiv mikrokalcifikat. Nakon operacije PHD (patohistološki nalaz ) potvrdio je Ca dojke.

 

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Vezani članci:
Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme