Početna stranicaUređajiUltrazvučni denzitometar - Sahara

Ultrazvučni denzitometar - Sahara

ULTRAZVUČNI DENZITOMETAR “Sahara” - uređaj poznate američke tvrtke koja proizvodi uređaje za denzitometriju, služi za određivanje koštane gustoće

Ovo je jedan uređaj za otkrivanje smanjene koštane gustoće tj. osteoporoze putem petne kosti. Aparat je ultrazvučni, što znači da nema rendgenskog zračenja a njegova namjena je da se na jednostavan način bez bespotrebnog zračenja otkriva osteoporoza u rizičnim skupinama populacije.

Pregled za pacijenta je jednostavan i bezbolan. Pacijent stavlja stopalo u za to predviđeni dio na aparatu i nakon nekoliko sekundi dobiva se rezultat mjerenja koji liječniku ukazuje na izostanak ili prisutnost osteoporoze. Rizične skupine kojima je preporučljivo učiniti ovaj pregled su svakako osobe koje u obitelji imaju osteoporozu, zatim ženama u pred ili u menopauzi, ženama kojima je prije nastupa menopauze učinjeno operativno odstranjenje jajnika, zatim kod muškaraca i žena koje su morali/e ili uzimaju kortikosteroide (lijekovi za liječenje reumatskih ili autoimunih bolesti), imunosupresivne ili citostatske lijekove, zatim u oba spola bolesnicima koji liječe poremećaje rada štitnjače (hiper ili hipotireoza), kojima je operativno odstranjena štitna ili doštitna žlijezda (paratiroidna).

Osteoporoza je bolest o kojoj se sasvim sigurno ne znaju svi mogući njezini uzroci ali iako ima rijetko smrtni ishod, treba je poštivati u dijagnostičkom smislu jer prijelomi bedrene kosti ili pucanje kralježaka kod većeg napora ili kašljanja ne samo kod pada, mogu bitno narušiti kvalitetu života a ponekima ugroziti i život (masna embolija nakon prijeloma, dugotrajno mirovanje i imobilizacija - kamenci bubrega, srčane tegobe, zastoji tekućine kod starijih bolesnika pa zatim razvoj fatalnih upala pluća zbog mirovanja).

Liječnici uglavnom ne mjere koštanu gustoću mlađim osobama od 45 godine života, ali ovdje je ponovno važna anamneza s pacijentom, obiteljska anamneza i mogući razlozi koji su uz tegobe koje pacijent ima uzrokovane možda i osteoporozom. Dakle i kod mlađih osoba u dobi od 30-40 godine bez obzira na njihove druge bolesti i obiteljsku anamnezu treba ponekad posumnjati na osteoporozu. Iako je broj oboljelih od osteoporoze u toj dobi vrlo malen, nije zanemariva dob tih potencijalnih bolesnika, a ukoliko se ova bolest ne otkrije što ranije, ima najčešće fatalni završetak (aplastična anemija do koje može doći zbog masovnog narušavanja arhitekture kosti gubitkom koštane mase).

U kostima lubanje, kralježaka, rebara i prsne kosti i zdjelice stvaraju se crvena krvna zrnca, a ukoliko je koštana masa bitno narušena i ne prepozna se osteoporoza kao jedan od uzroka, može doći do nepopravljive anemije (slabokrvnosti) zbog nemogućnosti stvaranja crvenih krvnih zrnaca.

Bitno je pravovremeno dijagnosticiranje osteoporoze jer ona se danas može liječiti, poboljšati koštana masa ili se može zaustaviti daljnje napredovanje ove bolesti.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme