Početna stranicaAktualne temeDijagnoza raka dojke

Dijagnoza raka dojke

Kada se ultrazvučnim pregledom pronađe čvor, tada se obavlja citološka punkcija vidljivog čvora pod kontrolom ultrazvuka. Na taj način može se izvući određena količina stanica uz pomoć igle sa špricom (aspiracijska citologija). Ovaj način je najjednostavniji i najmanje neugodan za pacijenta. Uz malo pažnje pri samom zahvatu liječnika i dobroj pripremi i opuštanju pacijenta zahvat je za neke pacijente ugodniji od vađenja krvi.

PUNKCIJA TUMORAOvaj zahvat tj. citološka punkcija pod kontrolom ultrazvuka radi se i u ovoj ordinaciji. Sam zahvat citološke punkcije obavlja se u ordinaciji, a zatim se uzorak punktata šalje citologu, specijalisti koji dalje pripremom i citološkim pregledom preparata obavlja mikroskopski pregled citološkog punktata i nalaz je gotov za 2 dana. Tako se brzo može saznati rezultat punkcije, što je neophodno za odluku o daljnjim postupcima obrade ili liječenja.

Osim aspiracijske citologije može se raditi i aspiracijska biopsija koja se radi debljom iglom od one koju koristimo za aspiracijsku citologiju zato jer se biopsijama uzima uzorak tkiva, a ne samo stanica. Postoji još i incizijska biopsija, to je postupak uzimanja uzorka tkiva jednim rezom ili na kraju postoji i ekscizijska biopsija. a to je odstranjenje cijele kvržice. Kod svake biopsije uzorak tkiva koji može biti dobiven na bilo koji od navedenih načina upućuje se patologu koji nakon učinjenog preparata koji valja biti prilagođen za mikroskopsku analizu, donosi patohistološku dijagnozu primljenog i obrađenog i mikroskopski pregledanog uzorka tkiva. Svi navedeni zahvati obavljaju se ambulantno bez boravka u bolnici osim ekscizijske biopsije gdje nekoliko dana bolesnica boravi u bolnici (2-3 dana).

Slika estrogenskih receptora u staniciUkoliko se pronađu stanice raka, izvode se daljnje pretrage jer liječenje ovisi o osobinama utvrđenog raka dojki. Postoji jedna pretraga kojom se utvrđuje postojanje receptora za estrogen i progesteron. Rak dojki koji ima receptore za estrogen raste sporije od raka koji ih nema, a medikamentno liječenje, koje sprječava djelovanje hormona, može biti korisno. Ovaj oblik pozitivnih hormonalnih receptora češći je u žena iza menopauze nego u mlađih žena.

Kod određivanja stupnja proširenosti raka dojki liječnik pomno pregledava ženu nije li se rak proširio u limfne žlijezde, kožu, jetru ili nekamo drugamo u tijelu. Ukoliko su limfne žlijezde u pazuhu ili iznad ključne kosti srasle zajedno ili su povezane s kožom, najvjerojatnije se rak ne može uspješno operativno ukloniti. Svakako se mora učiniti rendgenska slika prsnog koša koja se inače uvijek radi i preoperativno kod bilo kojeg kirurškog zahvata, u potrazi za eventualnim metastatskim širenjem raka dojke u pluća.

Krvnim pretragama procjenjuje se stupanj oštećenja jetre i je li se rak proširio tako da je iz krvne slike vidljivo kako je došlo do promjena u krvnoj slici (ubrzana sedimentacija, anemija, povišenje alkalne fosfataze kod širenja tumorskih stanica u kostima). Moguća proširenost tumorskih stanica raka dojke u kostima provjerava se pregledom koštanog skeleta bolesnice pretragom koja se zove scintigrafija kosti.

Svi nalazi obavljenih pretraga na početku otkrivanja raka dojke i prije operativnog zahvata čuvaju se u dokumentaciji kako bi se kod kasnijih pregleda tijekom slijedećih godina praćenja bolesnice usporedili nalazi. Od pretraga krvi kod otkrivanja raka dojke, a prije operativnog zahvata svakako je potrebno učiniti tumorski marker za dojku Ca 15-3.

Ukoliko je on u granicama normale to je dobar prognostički pokazatelj u smislu izlječenja bolesnice, odnosno može značiti kako bolest nije uznapredovala putem krvi. Kod svake slijedeće kontrole bolesnice koje se nakon operacije i svih postupaka liječenja odvijaju u prvih 5 godina svakih 6 mjeseci uvijek se iznova određuje i vrijednost ovog tumorskog markera.

Ovdje valja napomenuti kako određivanje Ca 15-3 kao metoda ranog ili uopće otkrivanja raka dojke nije primjerena bez pregleda dojke ultrazvukom ili mamografijom. To je pitanje koje pacijentice često postavljaju nama liječnicima. Ovaj tumorski marker nije indikator koji će odmah pokazati je li netko ima ili nema rak dojke u ranoj dijagnosti bolesti. Naime bolesnice s rakom dojke mogu imati uredan nalaz Ca 15-3 prije operacije i on je koristan u dopunskom praćenu operiranih bolesnica s rakom dojke a nikako za preventivne preglede i za rano otkrivanje raka dojke.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Vezani članci:
Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme