Početna stranicaAktualne temeProšireni rak dojke

Prošireni rak dojke

LIJEČENJE PROŠIRENOG RAKA DOJKI

Rak dojke se može proširiti (presaditi, metastazirati) u bilo koji dio tijela. Međutim najčešća područja su pluća, jetra, kosti, limfne žlijezde, mozak i koža. Rak se u ovim područjima može pojaviti godinama ili čak desetljećima nakon što se rak dijagnosticirao i liječio. Ukoliko se rak proširio u jedno područje vjerojatno postoji i u drugim područjima iako ga u tom trenutku nismo uspjeli dokazati ( postojanje mikrometastaziranja, malih okom nevidljivih presadnica zloćudnih stanica).

Stanice tumora dojkeNe postoji izlječenje za rak dojke koji se proširio izvan nje, međutim većina žena koje ga imaju žive barem 2-5 godina, a neke izuzetno rijetko 10 i 20 godina nakon dijagnosticiranja. Terapija lijekovima uz operativni zahvat može produžiti život kod ovakvih bolesnica, ali glavni je razlog liječenja osobito kemoterapijom i zračenjem, smanjenje simptoma i poboljšavanje kvalitete života.

U izboru liječenja, liječnik uzima u obzir potpomaže li estrogen rast tumora, zatim koliko je vremena prošlo od kada se rak prvi puta dijagnosticirao i liječio, koliko je organa rak zahvatio širenjem i je li bolesnica prošla menopauzu.

Bolesnica koja ima prošireni (uznapredovali) rak dojke, a nema simptoma, nema niti povoljnih učinaka od navedenog liječenja. Zato se liječenje, osobito ukoliko bolesnica ima neugodne nuspojave, odgađa dok žena ne dobije simptome (bol ili tegobe druge vrste) ili dok se rak ne počne naglo pogoršavati. Žena koja ima bolove ili druge simptome koji je ograničavaju u svakodnevnom životu, obično se liječi lijekovima koji sprečavaju djelovanje hormona ili kemoterapijom kako bi se spriječio rast stanica raka po cijelom tijelu.

Postoji jedino iznimka. Naime ukoliko se unutar kosti pojave metastaze (presadci zloćudnih stanica raka dojke), koje obično izazivaju jaku bol u bolesnica, tada je jedino liječenje zračenjem, kojim se usporava rast i umnažanje stanica raka koje su metastazirale (proširile) se iz raka dojke. Na taj način smanjuje se bol i poboljšava kvaliteta života bolesnice.

Uz tamoksifen koji je ranije spomenut kao lijek koji sprečava djelovanje hormona protiv bolnog raka kostiju koristi se (aminoglutetimid), lijek koji sprečava djelovanje estrogena. Istovremeno se u injekcijama primjenjuje i hidrokortizon, steroidni hormon, jer aminoglutetimid sprečava u tijelu stvaranje kortizona, jednog od najvažnijih hormona u tijelu. Sada su se počeli primjenjivati i lijekovi koji imaju slično djelovanje kao i navedeni lijek, ali bez utjecaja na stvaranje kortizola, a njihova djelotvornost i efikasnost u liječenju raka dojke još nije potvrđena. Više o tome u rubrici “Novosti”.

U liječenju raka dojke ponekad se eksperimentalno iskušavaju tvari koje mijenjaju biološki odgovor . To su prirodne tvari ili njima slične koje su dio imunološkog sustava organizma. U ovu grupu lijekova ubrajaju se interferoni, interleukin-2, limfocitima aktivirane prirodne stanice ubojice, čimbenik tumorske nekroze i monoklonalna protutijela. Navedeni lijekovi daju se prije primjene kemoterapije ali njihova efikasnost i učinkovitost je još upitna i nije potvrđena.

PAGETOVA BOLEST DOJKE

To je vrsta raka dojke koji se najprije pojavljuje u obliku rane na bradavici ili koži dojke. Ranica je najprije prekrivena krastom ili ljuskicama koje vlaže (ulceriraju), a može postojati i iscjedak iz bradavice. Ova vrsta raka dojke može biti in situ (neivazivna) i inazivana kada je sklona metastaziranju bez obzira na poduzeto liječenje. Kod invazivnog tipa ove bolesti bez obzira na kirurško liječenje sklonost metastaziranju i ponovnoj pojavi bolesti je česta i ima lošu prognozu za bolesnicu. Tijek takve bolesti je spor (čak nekoliko godina), ali gotovo uvijek završava smrću. Ovaj tip bolest loše reagira na kemoterapiju i terapiju zračenjem.

Neinvazivni oblik ove bolesti nije sklon metastaziranju i ima dobru prognozu. Nešto više od polovice žena koje imaju ovu vrstu raka dojke imaju i kvržicu u dojci gdje se ova kožna promjena na površini dojke pojavila. Nakon dijagnosticiranja ove bolesti izvodi se mastektomija uz odstranjenje regionalnih limfnih čvorova.

CYSTOSARCOMA PHYLLODES

Cistosarkoma filodes je prilično rijedak oblik tumora dojke koji može biti zloćudan.

Ovakve vrste tumora dojki rijetko se šire u druga područja međutim nakon kirurškog odstranjenja imaju sklonost ponovnom pojavljivanju na istom mjestu. Najčešće se operacijom odstranjuje šire područje zdravog tkiva dojke oko tumora s tumorom. Međutim ukoliko je tumor veći kao i zbog sklonosti ponovnom rastu tumora na istom mjestu u dojci, najčešće se radi jednostavna mastektomija.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Vezani članci:
Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme