Uređaji za dijagnostiku

U ordinaciji se dijagnostika obavlja uz pomoć slijedećih medicinskih uređaja:

  • Ultrazvučni kolor dopler aparat - Canon (Toshiba) Aplio  500 Platinum- Ovo je najmoderni, najsuvremeniji i ujedno pripadnik najviše klase kolor dopler ultrazvučnih aparata  s brojnim inovativnim softverskim programima (elastografija SMI dopler (cSMI, mSMI), 3D SWE, 4D Fly Thru, Micropure
  • EKG srca - Hewllet Packard 200 - U ovoj ordinaciji koristi se EKG aparat Hewlett Packard pagewritter 200i koji ima 12 kanalni ispis elektrokardiograma (zapis snimanja rada srca). Ispis se izdaje na formatu parira A4 a ne na malim trakicama kakve su se nekad koristile tako da je ispis snimljenog EKG-a kvalitetniji i lakši za očitavanje i kasnije čuvanje kod pacijenta.
  • Spirometrija - Spirometar Schiller s jednokratnim usnicima - Spirometrija je aparat koji se koristi u dijagnosticiranju bolesti dišnog sustava kao što su astma, kronični bronhitis, emfizem, kronična opstruktivna plućna bolest ili stanja nakon nekih preboljenih kroničnih plućnih bolesti ili operativnih zahvata na plućima.
  • Ultrazvučni denzitometar “Sahara” - uređaj za otkrivanje smanjene koštane gustoće tj. osteoporoze putem petne kosti. Aparat je ultrazvučni, što znači da nema rendgenskog zračenja, a njegova namjena je da se na jednostavan način bez bespotrebnog zračenja otkriva osteoporoza u rizičnim skupinama populacije.

Ultrazvučni kolor dopler aparat -  Canon (Toshiba)  Aplio 500 Platinum

Ovo je najmoderni, najsuvremeniji i ujedno pripadnik najviše klase kolor dopler ultrazvučnih aparata koji se proizvodi u Canonu (ranije Toshiba), kao jednom od nekoliko vodećih tvrtki u svijetu koje proizvode ultrazvučne  ueđaje.

Uređaj odlikuje visoka rezolucija LCD ekrana veličine 23 inča uz različite mogućnosti za poboljšavanje slike i dobivanje bolje oštrine i kontrasta čime je omogućeno uočavanje i razlikovanje teško vidljivih ili početnih promjena u tkivu (2-3 mm) koje se pregledava.

EKG srca - Hewllet Packard 200

Gotovo svim pacijentima je poznato snimanje rada srca EKG aparatom (ekokardiograf).

U ovoj ordinaciji koristi se EKG aparat Hewlett Packard pagewriter 200i koji ima 12 kanalni ispis elektrokardiograma (zapis snimanja rada srca). Ispis se izdaje na formatu parira A4 a ne na malim trakicama kakve su se nekad koristile tako da je ispis snimljenog EKG-a kvalitetniji i lakši za očitavanje i kasnije čuvanje kod pacijenta.

Sam uređaj ima i vlastitu interpretaciju EKG nalaza, međutim liječnica se koristi brojčanim izračunima vremenskog trajanja pojedinih valova u EKG-u a samu interpretaciju nalaza mora napisati sam liječnik i ne može se u potpunosti pouzdati u očitanje uređaja. To je dakle uređaj koji snima električne potencijale na površini srca i na taj način liječnici mogu vidjeti ritam rada srca (je li pravilan, aritmičan ima li preskakanja pravilnog nepravilnog i slične promjene ritma), zatim ima li pacijent prošireno desno ili lijevo srce, postoje li prekidi ili zastoji električnog živčanog snopa u predklijetkama i klijetkama (srčanim šupljinama), zatim prijeti li pacijentu infarkt zbog moguće ishemije srca (smanjene opskrbe krvlju zbog mogućeg začepljenja koronarnih tj. srčanih krvnih žilica) jednog dijela srca i može se vidjeti kojeg.

Spirometrija - Spirometar Schiller s jednokratnim usnicima

Spirometrija je aparat koji se koristi u dijagnosticiranju bolesti dišnog sustava kao što su astma, kronični bronhitis, emfizem, kronična opstruktivna plućna bolest ili stanja nakon nekih preboljenih kroničnih plućnih bolesti ili operativnih zahvata na plućima.

U ordinaciji se koristi digitalizirani spirometar poznate njemačke tvrtke Schiller koja je specijalizirana za proizvodnju EKG–a i spirometara u kojem se koriste JEDNOKRATNI USNICI kojima se udiše i izdiše zrak u aparat.

Ovo je metoda koja objektivizira, zbog brojčanih i dijagramskih rezultata mjerenja dobiveni vitalni plućni kapacitet, zatim mjerenja količine zraka u plućima nakon završetka izdisaja i ispituje brojne druge plućne funkcije. Ovim se načinom otkrivaju novooboljeli kronični plućni bolesnici ili se njime kontroliraju bolesnici koji su na terapiji anti-asmatičnim i drugim lijekovima koji im pomažu za ublažavanje i liječenje njihovih kroničnih plućnih bolesti kako bi liječnik ustvrdio je li propisana terapija primjerena bolesniku.

Ultrazvučni denzitometar - Sahara

ULTRAZVUČNI DENZITOMETAR “Sahara” - uređaj poznate američke tvrtke koja proizvodi uređaje za denzitometriju, služi za određivanje koštane gustoće

Ovo je jedan uređaj za otkrivanje smanjene koštane gustoće tj. osteoporoze putem petne kosti. Aparat je ultrazvučni, što znači da nema rendgenskog zračenja a njegova namjena je da se na jednostavan način bez bespotrebnog zračenja otkriva osteoporoza u rizičnim skupinama populacije.

Pregled za pacijenta je jednostavan i bezbolan. Pacijent stavlja stopalo u za to predviđeni dio na aparatu i nakon nekoliko sekundi dobiva se rezultat mjerenja koji liječniku ukazuje na izostanak ili prisutnost osteoporoze. Rizične skupine kojima je preporučljivo učiniti ovaj pregled su svakako osobe koje u obitelji imaju osteoporozu, zatim ženama u pred ili u menopauzi, ženama kojima je prije nastupa menopauze učinjeno operativno odstranjenje jajnika, zatim kod muškaraca i žena koje su morali/e ili uzimaju kortikosteroide (lijekovi za liječenje reumatskih ili autoimunih bolesti), imunosupresivne ili citostatske lijekove, zatim u oba spola bolesnicima koji liječe poremećaje rada štitnjače (hiper ili hipotireoza), kojima je operativno odstranjena štitna ili doštitna žlijezda (paratiroidna).

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme