Početna stranicaPretraga za: ultrazvuk

Specijalistička ordinacija, Dr. Tarle - Ultrazvučna dijagnostika

U ordinaciji se mogu učiniti kompletne pretrage krvi i mokraće, ultrazvučni pregled najnovijim kolor dopler aparatom štitnjače, dojki, abdomena, krvnih žila, EKG srca, spirometrija, ultrazvučna denzitometrija kostiju.

Ordinacija je smještena u centru grada, Petrinjska 52, prizemlje, u blizini Glavnog kolodvora i Importane garaže

www.ultrazvuk-tarle.hr


Uređaji za dijagnostiku

Uređaji za dijagnostiku

U ordinaciji se dijagnostika obavlja uz pomoć slijedećih medicinskih uređaja:

  • Ultrazvučni kolor dopler aparat - Canon (Toshiba) Aplio  500 Platinum- Ovo je najmoderni, najsuvremeniji i ujedno pripadnik najviše klase kolor dopler ultrazvučnih aparata  s brojnim inovativnim softverskim programima (elastografija SMI dopler (cSMI, mSMI), 3D SWE, 4D Fly Thru, Micropure
  • EKG srca - Hewllet Packard 200 - U ovoj ordinaciji koristi se EKG aparat Hewlett Packard pagewritter 200i koji ima 12 kanalni ispis elektrokardiograma (zapis snimanja rada srca). Ispis se izdaje na formatu parira A4 a ne na malim trakicama kakve su se nekad koristile tako da je ispis snimljenog EKG-a kvalitetniji i lakši za očitavanje i kasnije čuvanje kod pacijenta.
  • Spirometrija - Spirometar Schiller s jednokratnim usnicima - Spirometrija je aparat koji se koristi u dijagnosticiranju bolesti dišnog sustava kao što su astma, kronični bronhitis, emfizem, kronična opstruktivna plućna bolest ili stanja nakon nekih preboljenih kroničnih plućnih bolesti ili operativnih zahvata na plućima.
  • Ultrazvučni denzitometar “Sahara” - uređaj za otkrivanje smanjene koštane gustoće tj. osteoporoze putem petne kosti. Aparat je ultrazvučni, što znači da nema rendgenskog zračenja, a njegova namjena je da se na jednostavan način bez bespotrebnog zračenja otkriva osteoporoza u rizičnim skupinama populacije.

Ultrazvučni kolor dopler aparat -  Canon (Toshiba)  Aplio 500 Platinum

Ultrazvučni kolor dopler aparat -  Canon (Toshiba)  Aplio 500 Platinum

Ovo je najmoderni, najsuvremeniji i ujedno pripadnik najviše klase kolor dopler ultrazvučnih aparata koji se proizvodi u Canonu (ranije Toshiba), kao jednom od nekoliko vodećih tvrtki u svijetu koje proizvode ultrazvučne  ueđaje.

Uređaj odlikuje visoka rezolucija LCD ekrana veličine 23 inča uz različite mogućnosti za poboljšavanje slike i dobivanje bolje oštrine i kontrasta čime je omogućeno uočavanje i razlikovanje teško vidljivih ili početnih promjena u tkivu (2-3 mm) koje se pregledava.

Toshiba Aplio XG - bojanje slike - ultrazvuk

U ovoj ordinaciji i ranije liječnica je imala vrlo kvalitetan kolor dopler ultrazvučni aparat , ali tadašnje mogućnosti doplerskog prikaza (protoka krvi) u organima i tkivima nisu bila tako savršena kao u ovom novo, najsuvremenijem   3D/4D ultrazvučnom kolor dopler uređauj Canon (Toshiba) Aplio 500 Platinum. Naime ovim  uređajem  moguće je bez primjene kontrastnih sredstava dobiti protok krvi u  žarišnim promjenama u dojkama SMI (cSMI-color SMI  i mSMI-monokromatski SMI) kojim je moguće prikazati najsitnije ogranke  krvnih žila koje je bilo do sada teško prikazati bez kontrasta dosadašnjim kolor doplerom (color Doppler, power Doppler ili ADF). Također ovaj najnoviji ultrazvučni uređaj ima mogućnost kvantitative elastografije SWE, kojom se mjeri čvrstoća tkiva (kPa)  u tumoru ili brzina prolaza UZV valova (m/s) čime je moguće utvrditi bez punkcije da li se radi o cisti gušćeg sadržaja, dobroćudnoj ili zloćudnoj promjeni u dojci. Također je moguće programom Micropure otkriti postojanje patoloških mikrokalcifikata u dojkama ili u tumorskom tkivu. 3D programom moguće je prikazati vaskularizaciju u tumorskom tkivu dojke i time bolje razlučiti je li vaskularizacija uredna ili se radi o patološkim krvnim žilama u zloćudnim tumorima. Na taj način možemo kod nekih pacijentica izbjeći punkciju i s većom sigurnošću nakon pregleda, možemo znati o kakvoj se promjeni radi.

Važno je napomenuti da se svi podaci o pacijentu koji se pregledava na ovom kolor dopler ultrazvučnom aparatu, zbog kojih je došao na pregled, pohranjuju u ultrazvučnom uređaju, ali i uračunalu zajedno sa svim ostalim podacima i nalazima prijašnjim i sadašnjim pacijenta.

Ultrazvučne slike i video klipovi učinjeni za vrijeme pregleda pacijenta omogućuju liječnici da kod ponovne posjete pacijenta ili kontrolnog pregleda ima brz i kompletan uvid u dosadašnje video zapise svih dosadašnjih, kako tegoba, tako i ultrazvučnih pregleda kao i svih ostalih pregleda koji su učinjeni u ovoj ordinaciji ili u nekoj drugoj ustanovi.

Svaki pacijent dobiva nakon pregleda slike ultrazvučnog pregleda,snimljene na CD-u na kojem su snimljeni svi video klipovi i slike ultrazvučnog pregleda kako bi liječnici koji dalje preuzimaju brigu o pacijentu lakše dalje zbrinuli pacijenta.

Pročitajte detaljnije o novostima u dijagnostici dojke upisom u tražilicu desno gore na ovoj web stranici: Preventivni pregledi dojki.


Uređaji za dijagnostiku

U ordinaciji se dijagnostika obavlja uz pomoć slijedećih medicinskih uređaja:

  • Ultrazvučni kolor dopler aparat  Canon-Toshiba Aplio 500 Platinum. Ovo je najmoderni, najsuvremeniji i ujedno pripadnik najviše klase kolor dopler ultrazvučnih aparata koji se proizvodi u Canonu (Toshiba), kao jednom od nekoliko vodećih tvrtki u svijetu koje proizvode ultrazvučne aparate. Ovaj uređaj ima najmodernija softverska  rješenja  za kolor dopler ultrazvučnu ijagnostiku vrata, dojki, abdomena, krvnih žila, uređaj ima visoko rezolutan power Doppler,  color Doppler, ADF, SMI (superb microvascular flow)-za prikaz ogranaka najsitnijih arterija u strukturu tkiva, žarišne promjene u tkivu, zatim  elastografije ("strain"-kvalitativna metoda i SWE (share wave alsatography-kvantitativna metoda, Micropure program za otkrivanje patoloških mikrokalcifikata u tkivu vrata i dojke, štitnjače i limfnih čvorova, 3D Smart program za prikaz struktura tkiva, žarišnih promjena i krvnih žila  u 3D projekciji, 4D prikaz strutura programom Fly Thrue, kojim se u abdomenu mogu prikazati strukture krvnih žila u abdomenu (v. portem hepatalne vene, abdominalna aorta, žučnjak, mokraćni mjehur , prošireni žučni vodov (d.choledochus)

  • EKG srca - Hewllet Packard 200 - U ovoj ordinaciji koristi se EKG aparat Hewlett Packard pagewritter 200i koji ima 12 kanalni ispis elektrokardiograma (zapis snimanja rada srca). Ispis se izdaje na formatu parira A4 a ne na malim trakicama kakve su se nekad koristile tako da je ispis snimljenog EKG-a kvalitetniji i lakši za očitavanje i kasnije čuvanje kod pacijenta.
  • Ultrazvučni denzitometar “Sahara” - uređaj za otkrivanje smanjene koštane gustoće tj. osteoporoze putem petne kosti. Aparat je ultrazvučni, što znači da nema rendgenskog zračenja, a njegova namjena je da se na jednostavan način bez bespotrebnog zračenja otkriva osteoporoza u rizičnim skupinama populacije.
 

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme