Početna stranicaUslugeULTRAZVUK ABDOMENA-KOLOR DOPLER-ELASTOGRAFIJA

ULTRAZVUK ABDOMENA-KOLOR DOPLER-ELASTOGRAFIJA

Vaskularizacija bubrega 3D prikaz

Novost u ordinaciji je primjena novog kolor dopler uređaja Toshiba-Canon  Aplio 500, koji  je kao i prethodni ultrazvučni uređaj, pripadnik najviše klase kolor dopler uređaja. Sve najnovije spoznaje u ultrazvučnoj dijagnostici primijenjene su u ovom uređaju koji ima brojna najnovija  softverska rješenja, koja liječniku znatno olakšavaju rad i doprinose točnijoj dijagnozi  organa u trbušnoj šupljini, koja su neinvazivna i bez rendgenskog zračenja. Odlikuje se izvanrednom, kristalnom ultrazvučnom slikom, uz mogućnog poboljšanja slike koja se može  prilagođavati svakom pacijentu,  što  liječniku omogućava još bolji i lakši prikaz najsitnijih detalja u svakom organu i tkivu, koji su predmet interesa liječnika, čak i kod adipoznijih pacijenata.

 

Prezentacija detekcije raka debelog crijeva CD ultrazvukom u Londonu

Na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju u Londonu, koji je najstariji radiološki institut u svijetu, održanom  22-23.10.2014. prezentirali smo naš znanstveni  rad pod nazivom „Use of transabdominal color doppler  ultrasound for detection of colon cancer in patients with nonspecific abdominal symptoms: a personal experience and meta-analysis of the literature“ („Primjena transabdominalnog kolor dopler ultrazvuka u otkrivanju raka debelog crijeva  u bolesnika s nespecifičnim tegobama:vlastita iskustva i meta analiza iz literature“).

Na kongresu  je prezentirano 68 znanstvenih postera. Nakon završenog kongresa naš rad je  odabran među nekoliko najboljih radova na kongresu, tako da sam kao poster prezenter održala i audio prezentaciju našeg rada putem Adoba connecta  za  članove instituta koji je snimljen i objavljen  na njihovoj web stranici. Među sudionicima kongresa gotovo svi poster prezenteri bili su iz Velike Britanije, iz svih njihovih vodećih zdravstvenih ustanova, a među najpoznatijima iz Oxforda i Cambridga. Na kongresu su prihvaćeni  i prezentirani posteri iz samo 5 drugih zemalja izvan Velike Britanije, među kojima i naš rad, a mi smo bili jedini predstavnici iz Hrvatske.
Tijekom poster prezentacije bilo je puno zainteresiranih kolega za temu našeg rada, zato što dijagnostika raka debelog crijeva kolor dopler ultrazvukom nije rutinski i uobičajeni  dijagnostički postupak u otkrivanju raka debelog crijeva. U radu je opisan način dijagnostike kolor dopler ultrazvukom, zatim način odabira pacijenata koji su uključeni u ovu retrospektivnu studiju (bolesnici s nespecifičnim tegobama) i kriteriji kojima su određeni pacijenti isključeni iz studije (bolesnici sa znakovima krvarenja iz debelog crijeva i  sa znakovima upalnih procesa u trbušnoj šupljini). Statističkom obradom podataka, kao i meta-analizom koja je uključivala tri neovisne studije (dva druga istraživanja tj. dvije neovisne studije objavljene u svijetu u znanstvenim časopisima i našu studiju), u radu je prikazano da se s velikom sigurnošću  može dijagnosticirati rak debelog crijeva. Statističkom obradom utvrđeno je da je osjetljivost ove metode dijagnostike raka debelog crijeva kolor dopler ultrazvukom 94,9%, specifičnost 95,59 %, NPV 98,86 % i PPV 82,35 %. Meta-analiza kojom smo usporedili naše istraživanje s dvije druge studije pokazala je statistički značajnu  uspješnost u detekciji raka debelog crijeva transabdominalnim kolor dopler ultrazvukom p<0,001.

Alergološko testiranje (određivanje specifičnih IgE antitijela) iz krvi


U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela, a time i određuje postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.
Ovdje je prikazan nalaz  koji pacijent dobiva uz obrazloženje nalaza i propisivanje terapije po obavljenom testiranju.

Kolor dopler ultrazvuk abdomena (trbušne šupljine)

Ultrazvuk abdomena

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) najnovijim  4D kolor dopler uređajem Toshiba Aplio 500 Platinum, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine kolor doplerom tj. prikazom prokrvljenosti (vaskularizacije) organa i patoloških promjena (tvorbi)  u abdomenu i primjenom elastografije (strain, SWE, 3D SWE), zatim $d sofverskim programom kojim je moguće "putovati" u šupljinama u abdomenu (žučnjaka, žučnih vodova, proširenih mokraćovoda, mokraćnog mjehura i trbušne šupljine ispunjene ascitesom ("vodom") u abdomenu. Današnja najnovija tehnologija koja se primjenjuje u najnovijim kolor dopler uređajem najviše klase, kakv je uređaj koji se odnedavno primjenjuje  u mojoj ordinaciji moguće je znatno  bolje prikazati eventualne promjene u tkivu i pojedinim organima trbušne šupljine. Osim toga ukoliko se uoče žarišne promjene (lezije) odnosno tumori u abdomenu moguće je primjenom kvantitativne elastografije (3D SWE elastografija), mjerenjem čvrstoće tkiva u kPa ili određivanjem brzine prolaska ultrazvučnih valova kroz promatrano tkivo u m/s , utvrditi da li se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promjeni. Na taj se način može bitno smanjiti broj biopsija eventualnih tumorskih promjena.

U slijedećem videu prikazan je polip žučnjaka, koji nije bio jasno vidljiv na crno bijeloj ultrazvučnoj slici (B mod), a u programu Fly Thru, poput endoskopskepretrage žučnjaka jasno je vidljivo da se radi o polipu, a ne kolestreolskom konkrementu, jer je promjena fiksirana za stjenku žučnjak (prikaz 4D Aplio 500 Platinum (Fly Thru).

Unatoč vrhunskoj tehnologiji koju primjenjujem u svojoj ordinaciji, koja je uvijek u skladu s najnovijim tehološkim dostignućima, osobito u ultrazvučnoj dijagnostici, najvrednijim ipak  smatram  detaljan razgovor s pacijentom, jer ljudsku riječ i razgovor s pacijentom ne može zamijeniti niti jedno tehnološko dostignuće. Kod bolova ili drugih tegoba u abdomenu kolor dopler ultrazvučni pregled cijele trbušne šupljine gastroenterološke, urološke i genitalne regije. Ovakvim pristupom i pregledom moguće je na jednom mjestu objediniti sve moguće uzroke tegoba u abdomenu i tako u kratkom vremenu razlučiti što je uzrok tegoba.

Moji pacijenti se javljaju s različitim tegobama koje se odnose na trbušnu šupljinu (abdomen). Najčešći simptomi su bolovi na jednom mjestu ili difuzno u cijelom abdomenu, zatim napuhnutost u abdomenu, grčevi u abdomenu, zatim osjećaj prekomjernih plinova u crijevima, pečenjem u “žličici”, osjećajem mučnine i nagona na povraćanje. U primjerima naših bolesnika moći ćete vidjeti kako naizgled slične tegobe mogu biti uzrokovane vrlo ozbiljnim, zatim bezazlenim bolestima ili uopće nisu uzrokovani bolestima organa trbušne šupljine, već su psihogenog porijekla kod anksioznosti, straha, paničnih ili depresivnih poremećaja. Postoje i bolesti u abdomenu koje mogu biti potaknute dugotrajnim psihičkim tegobama kao što su gastritis i duodenitis (upala sluznice želuca ili dvanaesnika) ili iritabilni kolon (“nervozno crijevo”).  Podroban razgovor s bolesnikom, dobro učinjen kolor dopler ultrazvuk abdomena na kvalitetnom kolor dopler uređaju novije generacije i najviše klase, omogućit će liječniku brzo i točno postavljene dijagnoze bolesti ili stanja njegovog bolesnika, a bolesniku će pomoći da se njegove tegobe ublaže ili nestanu.

Kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjače, limfnih čvorova, žlijezda slinovnica, krvnih žila)

U ordinaciji možete obaviti detaljan pregled kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjače) s elastografijom.Kolor dopler ultrazvuk cijelog vrata obuhvaća pregled štitnjače, žlijezda slinovnica, krvnih žila vrata (karotidne i vertebralne arterije, jugularne vene) i limfnih čvorova. Ovakvim pregledom može se na jednostavan način, bez rendgenskog ili nekog drugog zračenja pregledati sve navedene organe. Pregled za pacijenta nije neugodan.On se radi u ležećem položaju, malo uzdignute brade, zabačene glave straga, kako bi se lakše prikazale sve strukture na vratu. Ovaj pregled u mojoj ordinaciji obavlja se na najsuvremenijem kolor dopler uređaju Toshiba Aplio XG, najviše klase i mogućnosti koje u današnje vrijeme ultrazvučni uređaji mogu pružiti u dijagnostičkom smislu. Navedeni kolor dopler uređaj koji koristim u ordinaciji osim doplera posjeduje i program za elastografiju, kojim se bojanjem cijele ultrazvučne slike, zbog različite brzine prodora ultrazvučnih valova kroz različita tkiva, lakše mogu razaznati i najsitnije promjene. Također se takvim programom elastografije može lakše razlučiti o kakvim se žarišnim promjenama najčešće u štitnjači radi (tumor, cista, cista sa gušćim sadržajem, zatim može se razaznati veličina i vrsta aterosklerotskog plaka u arterijama vrata (mješoviti, tvrdi ili meki) plak. Ovdje možete vidjeti prikaze bolesnika koji su se javili s tegobama u vratu ili tegobama koje su upućivale na probleme sa štitnjačom.

Kolor dopler ultrazvuk dojki

Kolor dopler ultrazvukom dojki novijim ultrazvučnim uređajima, moguće je vidjeti najsitnije i početne promjene u dojkama, Uređaj na kojem radim najnovije je i napredne generacije ujedno i najviše klase među kolor dopler uređajima koji osim tri vrste doplera (pulsirajući kolor dopler, power dopler, ADF) ima i program za elastografiju. Programom elastografije moguće je cijelu ultrazvučnu sliku obojati u nekoliko različitih varijanti kako bi se bolje prikazale sve strukture u dojci, koja po svojoj strukturi nije homogeni organ sačinjen od istovjetnog tkiva kao npr. jetra ili štitnjača, već je sačinjena od žljezdanog, masnog i vezivnog tkiva tako da je u toj raznolikosti struktura u crno bijeloj slici i bez programa elastografije teško razaznati eventualne patološke strukture. Program elastografije zasnovan je na principu različite mogućnosti prolaska ultrazvučnih valova iz sonde uređaja kroz različite medije u tkivu (mast, žljezdano tkivo, tekućina). Na taj način različite strukture bit će različito obojane na ultrazvučnoj slici.

To nam je izuzetno važno jer tako se lakše i s velikom sigurnošću mogu razlikovati npr. čvor u dojci ili gusti sadržaj u cisti. Također je programom elastografije moguće je lakše razlikovati strukture oko, a osobito ispod vidljive promjene (čvora) u dojci. Ukoliko ispod vidljivog čvora u programu elastografije postoji sjena ili je vidljiva izbrisanost nornalne građe žljezdanog tkiva tada se najvjerojatnije radi o zloćudnoj promjeni. Ovaj kriterij samo je jedan od nekoliko koji je liječniku važan kod donošenja odluke o kakvoj je promjeni u dojci riječ.

Evo primjera;

Primjer 1.

 

          .Ultrazvuk

Slika 1. Na ovoj slici možete vidjeti mali čvorić veličine 3x4 mm, a ispod čvorića nije vidljiva normalna građa tkiva dojke, vidljivo je zatamnjenje s prekidom kontinuiteta normalnog tkiva dojke.Ovdje se punkcijom, a i kasnijom operacijom dokazalo da se radi o raku dojke.

 

 

 

Slika 2. Na ovoj slici vidljiv je čvorić nešto veći od prethodnoga, veličine 10x8  mm, a ispod čvorića nema gubitka normalne strukture dojke. Očuvana je normalna građa dojke oko i ispod čvorića. Ovdje se radilo o fibroadenomu dojke (dobroćudnoj promjeni).Ovakve karakteristike čvorića u dojci nije moguće razlikovati bez programa elastografije.

Sistematski pregledi za žene i muškarce

SISTEMATSKI PREGLEDI:
Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o spolu, dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, obiteljskoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje.

SISTEMATSKI PREGLEDI ZA ŽENE I MUŠKARCEU mojoj ordinaciji možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled koji uključuje:
1) OPĆI PREGLED, RAZGOVOR-ANAMNEZA I KLINIČKI PREGLED
2) LABORATORIJSKE PRETRAGE KRVI I MOKRAĆE
3) ULTRAZVUČNI PREGLED TRBUŠNE ŠUPLJINE (ABDOMENA) KOLOR DOPLEROM S ELASTOGRAFIJOM
4) KOLOR DOPLER ULTRAZVUK VRATA S ELASTOGRAFIJOM (ŠTITNJAČA, LIMFNI ČVOROVI, ŽLIJEZDE SLINOVNICE, KRVNE ŽILE VRATA)
5) KOLOR DOPLER ULTRAZVUK DOJKI S ELASTOGRAFIJOM
6) EKG-ELEKTROKARDIOGRAFSKO SNIMANJE RADA SRCA
7) PAPA test i dopunske pretrage, ukoliko su potrebne

Preventivni sistematski pregledi se primjenjuju i nužni su za pravodobno otkrivanje rizičnih faktora i već postojećih bolesti koje mogu ugroziti Vaše zdravlje ili dovesti do trajnih posljedica. U Hrvatskoj, kao i u većini zemalja najčešće bolesti koje su ujedno i najčešći uzroci smrti su bolesti srca i krvnih žila i zloćudne bolesti.

Usluge, pregledi i pretrage

Usluge, pregledi i pretrage

U ordinaciji se mogu učiniti slijedeće usluge

 1. ANAMNEZA - razgovor
 2. KLINIČKI PREGLED
 3. ULTRAZVUČNI PREGLED kolor doplerom - trbušne šupljine - dojki - vrata i štitnjače - sinusa - površinskih organa (čvorovi i otekline pod kožom, pregled limfnih čvorova) - kolor dopler krvnih žila trbušne šupljine, vrata i ekstremiteta - kolor dopler zglobova, mišića
 4. EKG SRCA
 5. SPIROMETRIJA (ispitivanje funkcije pluća kod kroničnih plućnih bolesti gdje postoji oslabljeno ili otežano disanje
 6. ULTRAZVUČNA DENZITOMETRIJA (ispitivanje koštane gustoće, otkrivanje osteoporoze)
 7. LABORATORIJSKE PRETRAGE krvi, urina i stolice (hematološke pretrage - krvna slika, biokemijske pretrage - šećer, masnoće, jetrene probe i slično), urin, stolica na prisutnost krvi u stolici, određivanje tumorskih biljega, hormona u krvi, određivanje prisutnosti helicobacter pylori, reuma testovi, određivanje prisutnosti antitijela na streptokok i stafilokok u krvi, određivanje kalcija i fosfora u krvi i kalcija u 24-satnom urinu - važno kod utvrđene smanjene koštane gustoće)
 8. MIKROBIOLOŠKE I PARAZITOLOŠKE PRETRAGE krvi, urina i stolice, uzimanje obrisaka - urinokultura I abg - ejakulat bakteriološki - punktati iz zglobova i cista - iskašljaj i ispljuvak - obrisak ždrijela, nosa, uha i površinskih rana - obrisak uretre na chlamidiu, mycoplasmu, ureaplasmu - stolica na pregled bakteriološki, parazitološki i analni otisak - testiranje na HIV, hepatitise - testiranje na HPV - obavezno ga je učiniti uz PAPA test prije cijepljenja
 9. CIJEPLJENJA protiv gripe, pneumokoka, HPV-a
 10. APLIKACIJE INTRARTIKULARNIH INJEKCIJA - davanje injekcija u bolni zglob kod reumatskih bolesti zglobova
 11. KONZULTACIJE - savjeti, pitanja, razgovor, drugo mišljenje
 12. SISTEMATSKI PREGLEDI

Najčešće dijagnostičke pretrage

U ordinaciji se od dijagnostičkih pretraga najčešće radi ultrazvučni pregled trbušne šupljine, dojki i štitnjače, kao i kolor dopler arterija i vena u trbušnoj šupljini, na vratu i ekstremitetima.

U svakodnevnoj praksi koristi se također i EKG za pregled srca i uz preglede za rano otkrivanje povišenog krvnog tlaka, angine pektoris, “oslabljenog srca” - kardiomiopatije zatim pregledi za otkrivanje i liječenje kroničnih plućnih bolesti koje ne zahtijevaju bolničko liječenje ili daljnju obradu, otkrivanje i liječenje šećerne bolesti i povišene masnoće i mokraćne kiseline u krvi, otkrivanje neuroloških bolesti (cerebrovaskularni inzult, tumori, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest), otkrivanje reumatoloških bolesti: reumatoidni artritis, Bechterova bolest, bolesti kralježnice-lumbago, išijas i slično), zatim otkrivanje i liječenje psihičkih bolesti kao panični poremećaji, depresije i neuroze koje ne zahtijevaju bolničko liječenje i koje se mogu ambulatno liječiti kao i otkrivanje i liječenje osteoporoze.

U ordinaciju se javljaju pacijenti s različitim tegobama od glavobolje, omaglice, vrtoglavice, stezanja i gušenja u vratu, bolovima i „pritiskom“ u prsnom košu, kašljem, zatim s bolovima u trbušnoj šupljini: u “žličici”, pod desnim ili lijevim rebrenim lukom, bolovi u području bubrega, u donjem dijelu trbuha, poremećaji mokrenja: učestalo mokrenje, pečenje kod mokrenja, otežano mokrenje, poremećaji stolice; opstipacije (“zatvori stolice”), proljevi, krv u stolici, hemeroidi.

Javljaju se također zbog bolovima u dojkama, oteklinama ili čvorovima u dojci, bolovima u kralježnici, zglobovima, oteklinama zglobova, bolovima u šakama. U ordinaciju se često javljaju i osobe koje se loše osjećaju, imaju umor, malaksalost, gubitak apetita i tjelesne težine.

U ovoj ordinaciji se otkrivaju i liječe pacijenti s bolestima štitnjače (hipotireoza, hipertireoza, upalne bolesti štitnjače akutne i kronične koje ne zahtijevaju bolničko liječenje i obradu).

Naravno javljaju se i pacijenti s akutnim bolestima dišnog sustava (upale ždrijela, nosa, sinusa), alergijske bolesti. Pacijenti se također javljaju s različitim kožnim promjenama. Sve kožne bolesti kao dermatitisi, egzemi, psorijaza, svrab, ušljivost, alergijski osipi zbrinjavaju se u ordinaciji a svi “teži i kompliciraniji” dermatološki problemi bit će upućeni dermatologu. Ovdje valja napomenuti da je koža vrlo često odraz naše “unutrašnjosti”, stoga kožne manifestacije se prate i dijagnosticiraju ponovno u okviru mogućih drugih “sistemskih” bolesti ili tkz. unutarnjih internističkih bolesti koje se manifestiraju na koži. To su npr, bolesti žučnjaka, infekcija Helicobacter pylori, hepatitis B i C, zloćudne bolesti, zatim autoimune bolesti - Lupus erythematodes, Dermatomyositis, Beschetova bolest i slične, infekcije streptokokok ili stafilokokom, paraziti u crijevima i brojen druge.

Neke od pretraga krvi gotove su unutar jednog sata i pacijent ih dobiva po završetku pregleda u ordinaciji, a neki su nalazi gotovi za nekoliko sati, sutradan ili za nekoliko dana, što naravno ovisi o vrsti laboratorijske pretrage. Pacijenti se o naknadno prispjelim nalazima obavještavaju telefonom, e-mailom ili fax-om uz objašnjenje nalaza i propisivanje eventualne terapije.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme