Početna stranicaAktualne temeLiječenje raka debelog crijeva

Liječenje raka debelog crijeva

Način liječenja koji će Vam liječnici predložiti ovisi o stadiju bolesti. Postoje tri načina liječenja; operativni, kemoterapija i terapija zračenjem. Glavni postupak liječenja kod raka debelog crijeva i rektuma je kirurško uklanjanje velikog odsječka zahvaćenog crijeva i pridruženih, okolnih limfnih čvorova. Kada se rak debelog crijeva proširio i nije vjerojatno kako će se moći liječiti samo operacijom, kemoterapija može osobi produžiti život, ali je izljčenje još uvijek rijetko. Terapijom zračenjem uz pomoć snažnih energetskih izvora X zraka ubijaju se stanice raka koje postoje u tijelu nakon operacije, međutim kod većih zloćudnih tumora, zračenje se ponekad primijenjuje i prije operativnog zahvata kako bi se smanjila tumorska masa i spriječilo širenje zloćudnih stanica za vrijeme operacije.

Operativni zahvat
Oko 70 % oboljelih od ove bolesti dobri su kandidati za operaciju, međutim oko 30 % oboljelih ne može podnijeti operaciju. Kod takvih bolesnika tumor se uklanja elektrokoagulacijom za vrijeme kolonoskopije. Međutim taj postupak može ublažiti simptome i produžiti život, ali izlječenje nije vjerojatno.

ColectomyaU većine bolesnika, odječak crijeva zahvaćen rakom se kirurški uklanja, a preostali zdravi krajevi crijeva se spoje (colectomya). Kod rektalnog raka (rak završnog dijela crijeva), vrsta operacije ovisi o tome koliko je rak udaljen od anusa i kako je duboko urastao u crijevnu stijenku. Potpuno uklanjanje rektuma i anusa ostavlja osobu s trajnom kolostomom (to je kirurški napravljen otvor na trbušnoj stijenci), colostomya. Kod kolostome sadržaj debelog crijeva ispražnjava se kroz trbušnu stijenku u vrećicu, koju zovemo kolostomska vrećica ili stoma. Ukoliko je moguće uklanja se samo dio rektuma, ostavljajući tako patrljak rektuma i anus netaknutima.. Tada se patrljak rektuma spoji s ostatkom crijeva i bolesnik nema stomu (vanjsku vrećicu).

ColostomyU situacijama kada se rak u crijevu jako proširio, obavlja se operativni (palijativni) zahvat nakon kojeg se stanje bolesnika ne može poboljšati u smislu izlječenja već u smislu sprečavanja jedna vrste zapletaja crijeva zbog opstrukcije (začepljenja) tumorskom masom.

Kemoterapija
Pod kemoterapijom podrazumijevamo upotrebu lijekova koji uništavaju zloćudne stanice tumora poslije operacije. Osim uništavnja stanica ona kontrolira rast zloćudnih tumorskih stanica, a pacijneta oslobađa simtoma nekontroliranog tumorskog bujanja. Vaš liječnik će Vam predložiti kemoterapiju najčešće ukoliko je tumor probio crijevnu stijenku stadij II b ili III. Ponekad kemoterapija se koristi samo u kombinaciji s radioterapijom kao palijativna terapija (ukoliko nije moguće operacijom operirati prošireni tumor debelog crijeva) ili ukoliko se pretpostavlja kako bolesnik zbog svoje dobi ili pridruženih drugih kroničnih bolesti ne može podnijeti operativni zahvat.KemoterapijaPonekad kada se rak proširio u jetru može se kemoterapija uštrcati direktno u arteriju koja snabdjeva jetru.

Kemoterapija ima svoje nuspojave; mučnina, povraćanje, gubitak apetita, gubitak kose, proljevi. Kod pojedinih bolesnika se ne može primijenjivati zbog težih kroničnih bolesti najčešće srca i bubrega. Odluku o tomne donosi liječnički tim internista i onkologa. Danas osim 5-fluorouracila i levamisola kao i brojnih drugih kombinacija kemoterapeutika za liječenje raka debelog crijeva postoje tkz.ciljani lijekovi. Poznata su i koriste se tri lijeka. Osnovno im je zajedničko djelovanje ciljano djelovanje na onemogućavanje rasta zloćudnih stanica raka debelog crijeva, ne uništavajući jedanko tako i normalne stanice i tkiva. Među njima su bevacizumab (Avastin), cetuximab (Erbitux) i panitumumab (Vectibix). Sada se koristi samo Avastin samostalno ili u kombinaciji s klasičnim kemoterapeuticima. Bevacizumab (Avastin) koristi se za sprečavanje rasta tumorskih krvnih žila, koje dovode kisik i hranjive tvari u tumorske stanice i na taj način sprečavaju rast tumora. Cetuximab i Panitumumab su sredstva koja ciljano djeluju na ometanje reprodukcije (dijeljenja zloćudnih tumorskih stanica). Međutim ova dva lijeka se ne koriste u praksi, oni su u fazi eksperimentalnog istraživanja.

Terapija zračenjem
Radioterapija se rijetko ili uopće ne koristi u ranim stadijima raka debelog crijeva, ali se koristi za zračenje rektuma završnog debelog crijeva osobito kada je rak probio stijenku rektuma i proširio se u okolne limfne čvorove. Koristi se i u svim odmaklijim stadijima raka debelog crijeva obično nakon kemoterapije, rijetko prije operacije. Kod neoperabilnih (nemogućnost izlječenja operacijom) zloćudnih tumora crijeva zbog smanjenja tumorske mase. Nuspojave zračenja su proljev, rektalno krvarenje (krvarenje iz završnog debelog crijeva), gubitak apetita, mučnina i umor.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme