Početna stranicaNovostiRak dojke i aspirin

Rak dojke i aspirin

Asiprin je lijek koji djeluje tako da smanjuje upalu, ublažava bol i snižava tjelesnu temperaturu. U manjim dozama od 50-100 mg/ dan djeluje na smanjenje zgrušavanja krvi, stoga se koristi za prevenciju srčanog i moždanog udara. Djeluje tako da zaustavlja (inhibira) jedan enzim u tijelu ciklooksigenazu COX (prostaglandin) i tako ostvaruje protupalni učinak, ublažavanje bolova i smanjenje zgušavanja krvi, dok snižava temperaturu djelujući na centar u mozgu (hipotalamus) u kojem se nalazi centar za regulaciju tj. temperature.

Učinjene su brojne studije, prvenstveno u Americi koje su dobile sasvim oprečne rezultate istraživanja oko blagotvornog djelovanja aspirina u liječenju raka dojki. Među prvim studijama u Americi praćeno je oko 240 000 žena, medicinskih sestara u Americi tijekom 30 godina.Tada se prvi puta uspjela dokazati povezanost pozitivnog učinka aspirina s uspješnim liječenjem raka dojke. Međutim u jednoj drugoj studiji američkih znanstvenika uočeno je kako samo 16% žena s pozitivnim estrogenskim receptorima su pokazale bolje rezultate liječenja raka dojke u odnosu na ostale žene oboljele od raka dojki. Također je uočeno da aspirin nije niti malo pomogao u liječenu žena koje su imale rak dojki s negativnim estrogenskim receptorima.

UltrazvukEstrogenske receptore na koje se vežu ženski spolni hormoni estrogeni ima oko 70 % žena oboljelih od raka dojki i njima se uz kirurško liječenje daju lijekovi koji blokiraju te receptore , odmažući stanicama raka dostupnost estrogenima uz koje se rak bolje šiti i napreduje. Također je u časopisu „The Journal of American Medical Association“ objavljen je rezultat istraživanja učinkovitosti djelovanja aspirina u liječenju raka dojke u kojem su se demantirale ranije studije. Dokazano je u studiji na 40 tis. Žena oboljelih od raka dojke kako nema statistički značajne razlike u liječenju raka dojki žena koje su uzimale ili nisu aspirin.

Formula aspirinaTakođer postoje studije koje istražuju postoji li statistički značajno smanjeni rizik od pojave raka dojke ukoliko žene uzimaju redovito, preventivno i svakodnevno 6-7 dana u tjednu aspirin. Ipak na rezultate takvih istraživanja trebamo pričekati i kao kod primjene bilo kakvog lijeka koji nam je već poznat a počinje se koristiti za namjenu za koju nije do tada registriran valja biti oprezan i suzdržan. Svako znanstveno istraživanje treba sagledati kritično kao i rezultate onih istraživanja koja ne govore u prilog činjenici kako aspirin smanjuje rizik od nastanka raka dojke ili pomaže u njegovu liječenju. Opreznost je potrebna u slučaju aspirina kao i kod primjene brojnih drugih lijekova zato što on iako se može kupiti u ljekarnama bez recepta i nije tako bezazlen lijek i zato što kod svakog pojedinca može u različitim, a ponekad i malim dozama dovesti do neželjenih nuspojava.

Probavni trak i aspirinTo su najčešće krvarenje u probavnom traktu (gingiva, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo), zatim krvarenja bilo gdje u tijelu (oko, mozak), krvarenja u spolno mokraćnom sustavu kao i potkožna krvarenja. Aspirin se također mora prekinuti prije operativnih i stomatoloških zahvata. Ne smije se davati preosjetljivima na salicilate (aspirine) kao i osobama s oštećenom jetrenom i bubrežnom funkcijom. U trudnoći je kontraindiciran zbog embrija, o dnosno fetusa jer i kod djece može izazvati Reyev sindrom (životno opasan poremećaj koji uzrokuje upalu mozga i naglo nakupljanje masti u jetri)

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme