Početna stranicaPretraga za: ultrazvuk vrata

Kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjače, limfnih čvorova, žlijezda slinovnica, krvnih žila)

Kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjače, limfnih čvorova, žlijezda slinovnica, krvnih žila)

U ordinaciji možete obaviti detaljan pregled kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjače) s elastografijom.Kolor dopler ultrazvuk cijelog vrata obuhvaća pregled štitnjače, žlijezda slinovnica, krvnih žila vrata (karotidne i vertebralne arterije, jugularne vene) i limfnih čvorova. Ovakvim pregledom može se na jednostavan način, bez rendgenskog ili nekog drugog zračenja pregledati sve navedene organe. Pregled za pacijenta nije neugodan.On se radi u ležećem položaju, malo uzdignute brade, zabačene glave straga, kako bi se lakše prikazale sve strukture na vratu. Ovaj pregled u mojoj ordinaciji obavlja se na najsuvremenijem kolor dopler uređaju Toshiba Aplio XG, najviše klase i mogućnosti koje u današnje vrijeme ultrazvučni uređaji mogu pružiti u dijagnostičkom smislu. Navedeni kolor dopler uređaj koji koristim u ordinaciji osim doplera posjeduje i program za elastografiju, kojim se bojanjem cijele ultrazvučne slike, zbog različite brzine prodora ultrazvučnih valova kroz različita tkiva, lakše mogu razaznati i najsitnije promjene. Također se takvim programom elastografije može lakše razlučiti o kakvim se žarišnim promjenama najčešće u štitnjači radi (tumor, cista, cista sa gušćim sadržajem, zatim može se razaznati veličina i vrsta aterosklerotskog plaka u arterijama vrata (mješoviti, tvrdi ili meki) plak. Ovdje možete vidjeti prikaze bolesnika koji su se javili s tegobama u vratu ili tegobama koje su upućivale na probleme sa štitnjačom.

Kod vidljivih uvećanih limfnih čvorova vrata vrlo je važno iskustvo i znanje liječnika ali i dobar ultrazvučni uređaj, kojim liječnik sa sigurnošću može svom pacijentu reći jesu li uvećani limfni čvorovi reaktivni (reakcija limfnih čvorova na neku upalu na glavi i vratu) koja je prolazna ili su to patološki uvećani limfni čvorovi zbog primarnih zloćudnih bolesti limfnih žlijezda (leukemija, limfomi) ili su to metstatski limfni čvorovi.
Za ovaj pregled nisu potrebne nikakve pripreme.
Svaki pregled u mojoj ordinaciji započinje najprije razgovorom u kojem pacijent izloži svoje tegobe, sumnje, dileme koje će izložiti liječniku. Liječnik se informira u razgovoru od kada tegobe traju, kako se manifestiraju, ima li pacijent kakvih ranijih bolesti, uzima li kakvu terapiju i ima li obiteljskih bolesti.Sve je to vrlo važno jer navedenim podacima ali i načinu izlaganja pacijenta svojih tegoba meni kao liječniku stvara se moj dojam o pacijentu i njegovim tegobama.
Vrlo često pacijenti koji sumnjaju na bolesti štitnjače navodi stezanje i nelagodu u vratu, osjećaj otežanog gutanja, škakljanja u grlu, osjećaj “knedle” u vratu, neki imaju osjećaj natečenosti u vratu , promuklost koja već dulje traje ili navode suhi kašaljNeki pacijenti dilaze jer su primijetili čvor ili čvorove na vratu.

Sada ću navesti nekoliko primjera mojih pacijenata koji su se javili u moju ordinaciju:

Primjer 1

U ordinaciju se javila žena u dobi 67 godina sa osjećajem stezanja u vratu, osjećajem “knedle u grlu”, osjećajem otežanog gutanja , pojačanim znojenjem i danju i noću bez obzira na fizički napor, palpitacijama (“preskakanjem srca”). Tegobe su joj trajale zadnjih 2 mjeseca , ali simptomi su se postupno razvijali i pogoršavali. U trenutku javljanja na pregled osjećala se najlošije u zadnja 3 mjeseca i to je bio glavni razlog dolaska.
Osim navedenih tegoba bolesnica je navodila nesanicu, nemir, osjećaj straha.Drugih zdravstvenih tegoba nije imala. Nije do sada bila ozbiljno bolesna i nije uzimala nikakve lijekove, osim povremeno lijek za smirenje.
Kod bolesnice je učinjen opći pregled nakon razgovora kojim je utvrđen uredan krvni tlak uz ubrzani rad srca.
Kod bolesnice je učinjen kolor dopler ultrazvuk vrata i štitnjače, zbog sumnje na bolest štitnjače.
Pregledom vrata utvrđena je difuzno uvećana štitnjača neujednačene, grube strukture s nekoliko manjih čvorića veličine 5-12 mm.  Žlijezde slinovnice, krvne žile vrata bile su uredne.Na vratu nije bilo uvećanih limfnih čvorova.
Izvađena je krv za hormone štitnjače i antitijela štitnjače. Nalaz je pokazao da se kod bolesnice radi o usporenom radu štitnjače i Hašimotovom tiroiditisu (autoimunoj bolesti štitnjače, jer su vrijednosti antitijela štitnjače bili povišeni. Kod navedne bolesti štitnjače tijelo iznenada počinje stvarati antitijela protiv vlastite štitnjače, koja uništavaju stanice štitnjače 8tireocite), koji više ne mogu proizvoditi hormone štitnjače i javlja se hipotireoza.
Kod bolesnice je učinjena i ciljana punkcija uočenih čvorića u štitnjači pod kontrolom ultrazvuka i nalaz je utvrdio kako se radi o koloidno parenhimatoznoj strumi.Dakle opisani čvorići štitnjače nisu tumori.
Bolesnica je dobila terapiju hormona štitnjače (tiroksina) koji njezina štitnjača ne može stvarati i sada se osjeća dobro.
Kod ovakvih bolesnika ukoliko su hormoni dobro regulirani potrebna je kontrola hormona svakih 6 mjeseci i kontrola kolor dopler ultrazvuka štitnjače godišnje jedanput.
Ultrazvuk štitnjače-Hašimotov tiroiditisUltrazvuk štitnjače-Hašimotov tiroiditis


Primjer 2

U ordinaciju se javila žena u dobi od 44 godine s osjećajem metalnog okusa u ustima.Osjećala se dobro.Nije imala drugih subjektivnih tegoba. Nije do sada bila ozbiljnije bolesna.Nije uzimala nikakve lijekove. Bolesnica je pušač od 16-te godine života.Dnevno puši oko 20-30 cigareta.
Nakon općeg pregleda i nalaza krvi pristupilo se kolor dopler ultrazvuku cijelog vrata.

U području lijeve submandibularne žlijezde slinovnice (ona se nalazi lijevo ispod čeljusti bila je vidljiva manja tvorba (čvorić) veličine oko 4 mm koji je bio prokrvljen.Štitnjača,  krvne žile vrata bili su uredni.Na vratu nije bilo uvećanih limfnih čvorova.

Učinjena je ciljana punkcija pod kontrolom ultrazvuka. nalaz je pokazao kako se radi o tumoru žlijezde slinovnice. Bolesnica je upućena na operaciju kojom je odstranjena cijela lijeva submandibularna žlijezda. Patohistološki nalaz pokazao je kako se radi o onkocitomu ( tumoru koji je imao početne znakove zloćudnog mijenjanja stanica, perkancerozni tumor) , koji je na vrijeme uočen i odstranjen.
Bolesnica se sada dobro osjeća.

Ultrazvuk žlijezde slinovnice-tumor žlijezde slinovniceUltrazvuk žlijezde slinovnice-tumor žlijezde slinovnice

Slika 1. i 2. prikazuju mali tumor u lijevoj žlijezdi slinovnici pod lijevom ćeljusti (gl. submandibularis sin.) koji je bio veličine 3x4 mm. Kao što je vidljivo tako mali tumor se jasno vidi na ultrazvučnoj slici ovog uređaja i može se pod kontrolom ultrazvuka

Primjer 3

U ordinaciju se javio mladić u dobi od 18 godina s otečenim limfnim čvorovima vrata, malaksalošću, povišenom tjelesnom temepraturom do 39 C. Tegobe su počele prije 2 dana laganom grloboljom, a slijedeći dan povjavili su se limfni čvorovi na vratu.
Nakon općeg pregleda palpirani su brojni otečeni, tvrdi i pomalo bolni limfni čvorovi na vratu. Ždrijelo je bilo uredno, pluća i srce su bili uredni.Posumnjano je na infektivnu mononukleozu i stoga je učinjena i palpacija abdomena, ali nisu jetra i slezena palpatorno nisu bili uvećani.

Pristupilo se kolor dopler ultrazvuku vrata.
Na vratu su dominirali uvećani limfni čvorovi ispod obje čeljusti (submandibularni limfni čvorovi), veličine 15-25 mm . Imali su tipičnu građu limfnih čvorova kakve viđamo kod mononukleoze. Na vratu osim uvećanih i brojnih limfnih čvorova nije bilo drugih odstupanja od normale.Štitnjača, žlijezde slinovnice i krvne žile vrata bile su uredne.
Zatim su ultrazvukom pregledani jetra i slezena, koji su bili uredne veličine i građe.

Izvađena je krv. Nalazi krvi su pokazali blago ubrzanu sedimentaciju, blago povišene leukocite, uz veći broj limfocita 60% (normala do 45 %) i bile su uredne jetrene transaminae . Izvađena je krv za serološke testove za infektivnu mononukleozu. Nalazi su pokazali akutnu infekciju infektivnom mononukleozom.
Kod ovakvog nalaza nikada se ne radi punkcija limfnih čvorova, jer su akutno reaktivno upaljeni.
Bolesnik je dobio savjet za terapiju i stanje se postupno poboljšavalo. Nakon mjesec dana još je po koji limfni čvor bio povećan, ali ne više od 10 mm. Mononukleoza se ne liječi antibioticima!

Ultrazvuk limfnih čvorova vrata-infektivna mononukleozaUltrazvuk limfnih čvorova vrata-infektivna mononukleoza

Na slikama 1.i 2. prikazani su uvećani limfni čvorovi vrata. Limfni čvor desno je veličine 30x25 mm


Primjer 4

U ordinaciju se javio muškarac u dobi od 42 godine s omaglicama, glavoboljom, šumovima u desnom uhu.Osjećao je povremeno nesigurnost u glavi kod hodanja. Tegobe traju zadnja 2 tjedna, ali i ranije je imao po koji dan slične tegobe koje su nakon nekoliko sati ili jednog dana spontano prošle.
Ne uzima nikakvu terapiju i nije do sada bio ozbiljnije bolestan. Bolesnik je pušač u zadnjih 28 godina i sada puši 2 kutije cigareta / dan. Pokušavao je prestati pušiti, ali do sada nikada nije uspio.

Općim pregledom koji je bio uredan pristupilo se pregledu vrata kolor dopler uređajem.

Štitnjača, žlijezde slinovnice bili su uredni i nisu uočeni uvećani limfni čvorovi vrata.
Kolor dopler ultrazvukom karotidnih arterija obostrano je vidljiv meki plak duž prednje i stražnje stjenke ACC ( arterije karotis interne). Debljina plaka iznosila je 2 mm.Ukupna širina lumena krvne žile je oko 10 mm. Utvrđen je povećan vaskularni otpor u krvnim žilama vrata i uočen je neadekvatni protok kroz krvne žile vrata, koje su i stvarale bolesniku njegove tegobe.
Bolesniku je izvađena krv.Svi nalazi su bili uredni osim povišenog kolesterola 50 % iznad normale,  zatim LDL kolesterola oko 40 % iznad noramle i umjereno sniženi HDL (dobri kolesterol). Ostali parametri iz krvi bili su uredni.
Zaključak ; Pušač koji ima ovako povišene vrijednosti masnoća u krvi ima dvostruko veći rizik za nastajanje plakova (aterosklerotskih) naslaga na krvnim žilama . Stvaranje mekog plaka je također opasno jer osim što on čini sve veću opstrukciju krvne žile tijekom godina, dio takvog plaka uvijek se može lako otkinuti s mjesta nastanka i odpluati krvlju do mozga, srca pluća i može izazvati moždani ili srčani udar (infarkt)  ili plućnu emboliju.
Bolesnik je dobio savjete o načinu prehrane, promjene u ponašanju, terapiju i javlja se na kontrole koje pokazuju napredak. Stvoreni plak se ne može odstraniti bez operativnog zahvata. Stoga o nastanku plaka treba razmišljati ranije, načinom života i životnim navikama uz kontrolu kod liječnika kako bi se spriječile posljedice bolesti srca i krvnih žila, koje su prvi uzrok smrti u Hrvatskoj.

Ultrazvuk karotidaUltrazvuk karotidaUltrazvuk karotida

Slika 1. 2 . 3 prikazuju naslage u vratnim krvnim žilama. Ovaj bolesnik je prikazan jer ima samo 42 godine, a aterosklerotske naslage ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi već se najčešće viđaju u dobi nakon 60-te goidne života.


Primjer 5

U ordinaciju se javila bolesnica u dobi 70 godina zbog šumova u ušima i povremenih omaglice.Nije uzimala nikakve lijekove, osim lijeka za sniženje krvnog tlaka. Do sada nije bila ozbiljnije bolesna. Bolesnica je upućena od nadležnog liječnika na kolor dopler ultrazvuk karotida i vertebralnih arterija.

Općim pregledom koji je bio uredan, uz uredan krvni tlak pristupilo se kolor dopler ultrazvuku vrata.
Učinjen je kolor dopler krvnih žila vrata, koje nisu bitno odstupale od normale, osim tankog plaka u zajedničkoj karotidnoj arterije obostrano, Pregledom štitnjače, koja je bila uredne veličine uočen je manji, ali nepravilni čvorić u lijevom režnju štitnjače, ukupne veličine 6,2x6,8 mm, umjereno prokrvljen.Limfni čvorovi vrata nisu bili uvećani.,Žlijezde slinovnice bile su uredne veličine i strukture, bez žarišnih promjena.

Bolesnici je savjetovano da se napravi citološka punkcija vidljivog čvorića i da se naprave hormoni štitnjače i TSH.
Nalazi hormona štitnjače su bili uredni, a ciljana citološka punkcija pod kontrolom ultrazvuka pokazala je kako se radi o zloćudnom tumoru štitnjače ( papilarnom karcinomu štitnjače).Bolesnica je upućena na operativnbi zahvat kojim je odstranjena cijela štitnjača. Bolesnica je dobila nadomjesnu terapiju hormonom tiroksinom, koji mora uzimati cijeli život.Osjeća se dobro.
Karcinom štitnjače otkriven je slučajno kod pregleda krvnih žila vrata, u vrlo ranoj fazi i bolesnica sasvim sigurno neće imati nikakve komplikacije zbog raka štitnjače.

Objašnjenje; Rak štitnjače je relativno rijedak rak u tijelu čovjeka, ali ga ipak susrećemo, osobito među ženama. Može se pojaviti i u mlađoj dobnoj skupini djevojaka i žena. On u početnoj fazi ne daje nikakve simptome, kada se jave simptomi zbog raka štitnjače, tada je to već najčešće uznapredovali stadij bolesti, koji se teže liječi, a izlječenje je upitno. Samo preventivnim pregledom štitnjače, jedanput godišnje ultrazvukom možemo vidjeti je li štitnjača uredna i zatim može liječnik procijenti je li potrebna daljnja dijagnostička obrada štitnjače ili ne. Liječnik koji ima iskustva u ultrazvučnoj dijagnostici štitnjače znat će procijeniti koje čvoriće treba, a koje ne treba punktirati. Danas nam u tome u mnogome pomažu sve bolji kolor dopler uređaji.
Pogrešno je ukoliko se posumnja na bilo kakav problem sa štitnjačom napraviti samo i najprije hormone štitnjače bez ultrazvuka štitnjače, jer hormoni su najčešće kod tumorskih tvorbi štitnjače bili dobroćudnih ili zloćudnih uredni. Postoje bolesti koje mogu bitno narušiti izgled, građu , a time i funkciju štitnjače gdje će hormoni biti poremećeni. Više možete pročitati o štitnjači u aktualnim temama na ovoj web stranici .

Ultrazvuk štitnjače-rak štitnjačeUltrazvuk štitnjače-rak štitnjače

Na slikama 1. i 2. možete vidjtei u lijevom režnju štitnjače jednu tamniju tvorbu od okolnog zdravog tkiva prikazanu u programu elastografije, veličine 6x7 mm, neoštrih rubova. Ova mala promjena u urdenoj štitnjači bila je karcinom štitnjače

Za sve dodatne upite i informacije, izvolite nazvati na tel. 01 48 40 813 (8-19 h), subotom (8-12 h) ili izvolite poslati upit  klikom na e-mail; ultrazvuk.tarle@gmail.com


Ultrazvučni pregled štitnjače i vrata, žlijezda slinovnica i limfnih čvorova

U ordinaciji se mogu obaviti ultrazvučni kolor dopler pregledi štitnjače i cijelog vrata, žlijezda slinovnica, limfnih čvorova vrata, krvnih žila na vratu, najsuvremenijim ultrazvučnim aparatom Toshiba Aplio XG.

Ordinacija je smještena u centru grada, Petrinjska 52, Zagreb, prizemlje, u blizini Glavnog kolodvora i Importane garaže

www.ultrazvuk-tarle.hr


Uređaji za dijagnostiku

U ordinaciji se dijagnostika obavlja uz pomoć slijedećih medicinskih uređaja:

  • Ultrazvučni kolor dopler aparat  Canon-Toshiba Aplio 500 Platinum. Ovo je najmoderni, najsuvremeniji i ujedno pripadnik najviše klase kolor dopler ultrazvučnih aparata koji se proizvodi u Canonu (Toshiba), kao jednom od nekoliko vodećih tvrtki u svijetu koje proizvode ultrazvučne aparate. Ovaj uređaj ima najmodernija softverska  rješenja  za kolor dopler ultrazvučnu ijagnostiku vrata, dojki, abdomena, krvnih žila, uređaj ima visoko rezolutan power Doppler,  color Doppler, ADF, SMI (superb microvascular flow)-za prikaz ogranaka najsitnijih arterija u strukturu tkiva, žarišne promjene u tkivu, zatim  elastografije ("strain"-kvalitativna metoda i SWE (share wave alsatography-kvantitativna metoda, Micropure program za otkrivanje patoloških mikrokalcifikata u tkivu vrata i dojke, štitnjače i limfnih čvorova, 3D Smart program za prikaz struktura tkiva, žarišnih promjena i krvnih žila  u 3D projekciji, 4D prikaz strutura programom Fly Thrue, kojim se u abdomenu mogu prikazati strukture krvnih žila u abdomenu (v. portem hepatalne vene, abdominalna aorta, žučnjak, mokraćni mjehur , prošireni žučni vodov (d.choledochus)

  • EKG srca - Hewllet Packard 200 - U ovoj ordinaciji koristi se EKG aparat Hewlett Packard pagewritter 200i koji ima 12 kanalni ispis elektrokardiograma (zapis snimanja rada srca). Ispis se izdaje na formatu parira A4 a ne na malim trakicama kakve su se nekad koristile tako da je ispis snimljenog EKG-a kvalitetniji i lakši za očitavanje i kasnije čuvanje kod pacijenta.
  • Ultrazvučni denzitometar “Sahara” - uređaj za otkrivanje smanjene koštane gustoće tj. osteoporoze putem petne kosti. Aparat je ultrazvučni, što znači da nema rendgenskog zračenja, a njegova namjena je da se na jednostavan način bez bespotrebnog zračenja otkriva osteoporoza u rizičnim skupinama populacije.
 

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme