Početna stranicaPretraga za: ultrazvuk bubrega

Specijalistička ordinacija, Dr. Tarle - Ultrazvuk abdomena, trbušne šupljine

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) najnovijim kolor dopler aparatom Toshiba Aplio XG, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine kolor doplerom tj. prikazom prokrvljenosti (vaskularizacije) organa u abdomenu i primjenom elastografije kojom se mogu bolje prikazati eventualne promjene u tkivu i pojedinim organima trbušne šupljine.
www.ultrazvuk-tarle.hr
U mojoj ordinaciji smatram najvrednijim detaljan razgovor s pacijentom, zatim kod bolova ili drugih tegoba u abdomenu kolor dopler ultrazvučni pregled cijele trbušne šupljine.

Novija generacija kolor dopler uređaja, najviše klase, kakav je uređaj Toshiba Aplio XG koji se koristi u ordinaciji, omogućava izvanredan prikaz svih unutarnjih organa trbušne šupljine.
Ovakvim kolor dopler uređajem moguće je uz standardne organe trbušne šupljine (jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena, bubrezi, mokraćni mjehur, prostata, testisi, krvne žile u abdomenu, žarišne tumorske ili cistčne promjene u abdomenu u trbušnoj šupljini), vidjeti i eventualne promjene na želucu i crijevima (tankom i debelom crijevu).

Potpuno je pogrešno kod bolova u abdomenu, čak i ako liječnik sumnja na bolesti želuca ili crijeva, najprije napraviti gastroskopiju ili kolonoskopiju, bez prethodno obavljenog kolor dopler ultrazvuka abdomena.Danas se u svijetu kod bolova u abdomenu (trbušnoj šupljini), najprije u dijagnostikom slijedu pretraga učini kolor dopler ultrazvuk abdomena , kojim će iskusni liječnik moći brzo i efikano zaključiti što je uzrok bolova ili tegoba koje pacijent ima.Akutni bolovi u trbušnoj šupljini za liječnike su jedan su od najtežih dijagnostičkih dilema koje liječnik treba razlučiti. U akutnim stanjima liječnička odlika treba biti točna i brza, kako bi se u terapijskom smislu što prije moglo djelovati. Bolovi u abdomenu mogu biti uzrokovani upalama žučnjaka, žučnim kamencima, upalom gušterače, krvarenjem iz čira u želucu ili dvanaesniku, hepatitisu, akutnom upalom bubrega, mokraćnog mjehura, prostate, maternice, jajnika ili prostate, zatim upalom “slijepog crijeva”, divertikulitisom-upalom divertikua, vanmaterničnom trudnoćom, endometriozom ili trombozom mezenterične arterije (arterije crijeva).

Upala slijepog crijeva ne može se točno dijagnosticirati bez kolor dopler ultrazvuka slijepog crijeva. Bolesnici s akutnom upalom crvuljka mogu imati uredne ili blago povišene leukocite u krvi, zatim uredan C reaktivni protein (CRP), urednu tjelesnu temperaturu pod pazuhom i u anusu, a palpacijom abdomena donosi se subjektivna procjena liječnika o upali sliejpog crijeva. Kolor dopler ultrazvuk i CT jedini su objektivni dijagnostički postupci koji mogu liječniku dati jasni uvid je li prisutna upala crvuljka ili ne. U ordinaciji se kod akutnih bolova u trbušnoj šupljini uz kolor dopler ultrazvuk mogu napraviti kompletne pretrage krvi i urina, koji su gotovi za nekoliko minuta i tako će liječnik imati cjelovit uvid u zdravstevno stanje pacijenta i lakše će otkriti uzrok tegoba. To je izuzetno važno zato što liječnik treba nakon pregleda donijeti točnu i brzu odluku što je uzrok tegoba, o kakvoj se bolesti radi i može li pacijenta liječiti ambulantno ili ga mora uputiti u bolnicu.

Danas se znanstvenim radovima sve češće spominje kolor dopler ultrazvuk kao prva dijagnostička metoda za razlučivanje je li uzrok akutnih ili kroničnih bolova ili drugih tegoba (napuhnutost, kruljenje u abdomenu, pojačani plinovi u crijevima, neredovita i promijenjena pražnjenja crijeva, lažni nagoni na stolicu) želudac, crijeva ili drugi organi za probavu u trbušnoj šupljini. To ne znači da ultrazvuk abdomena može zamijeniti gastroskopiju ili kolonoskopiju ali može svakako doprinijeti boljem uvidu u uzroke tegobe i ponekad nakon ultrazvuka abdomena neće biti potrebno dodatno raditi gasroskopiju ili kolonoskopiju.


Kolor dopler ultrazvuk abdomena (trbušne šupljine)

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) najnovijim  4D kolor dopler uređajem Toshiba Aplio 500 Platinum, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine kolor doplerom tj. prikazom prokrvljenosti (vaskularizacije) organa i patoloških promjena (tvorbi)  u abdomenu i primjenom elastografije (strain, SWE, 3D SWE), zatim $d sofverskim programom kojim je moguće "putovati" u šupljinama u abdomenu (žučnjaka, žučnih vodova, proširenih mokraćovoda, mokraćnog mjehura i trbušne šupljine ispunjene ascitesom ("vodom") u abdomenu. Današnja najnovija tehnologija koja se primjenjuje u najnovijim kolor dopler uređajem najviše klase, kakv je uređaj koji se odnedavno primjenjuje  u mojoj ordinaciji moguće je znatno  bolje prikazati eventualne promjene u tkivu i pojedinim organima trbušne šupljine. Osim toga ukoliko se uoče žarišne promjene (lezije) odnosno tumori u abdomenu moguće je primjenom kvantitativne elastografije (3D SWE elastografija), mjerenjem čvrstoće tkiva u kPa ili određivanjem brzine prolaska ultrazvučnih valova kroz promatrano tkivo u m/s , utvrditi da li se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promjeni. Na taj se način može bitno smanjiti broj biopsija eventualnih tumorskih promjena.

U slijedećem videu prikazan je polip žučnjaka, koji nije bio jasno vidljiv na crno bijeloj ultrazvučnoj slici (B mod), a u programu Fly Thru, poput endoskopskepretrage žučnjaka jasno je vidljivo da se radi o polipu, a ne kolestreolskom konkrementu, jer je promjena fiksirana za stjenku žučnjak (prikaz 4D Aplio 500 Platinum (Fly Thru).

Unatoč vrhunskoj tehnologiji koju primjenjujem u svojoj ordinaciji, koja je uvijek u skladu s najnovijim tehološkim dostignućima, osobito u ultrazvučnoj dijagnostici, najvrednijim ipak  smatram  detaljan razgovor s pacijentom, jer ljudsku riječ i razgovor s pacijentom ne može zamijeniti niti jedno tehnološko dostignuće. Kod bolova ili drugih tegoba u abdomenu kolor dopler ultrazvučni pregled cijele trbušne šupljine gastroenterološke, urološke i genitalne regije. Ovakvim pristupom i pregledom moguće je na jednom mjestu objediniti sve moguće uzroke tegoba u abdomenu i tako u kratkom vremenu razlučiti što je uzrok tegoba.

Moji pacijenti se javljaju s različitim tegobama koje se odnose na trbušnu šupljinu (abdomen). Najčešći simptomi su bolovi na jednom mjestu ili difuzno u cijelom abdomenu, zatim napuhnutost u abdomenu, grčevi u abdomenu, zatim osjećaj prekomjernih plinova u crijevima, pečenjem u “žličici”, osjećajem mučnine i nagona na povraćanje. U primjerima naših bolesnika moći ćete vidjeti kako naizgled slične tegobe mogu biti uzrokovane vrlo ozbiljnim, zatim bezazlenim bolestima ili uopće nisu uzrokovani bolestima organa trbušne šupljine, već su psihogenog porijekla kod anksioznosti, straha, paničnih ili depresivnih poremećaja. Postoje i bolesti u abdomenu koje mogu biti potaknute dugotrajnim psihičkim tegobama kao što su gastritis i duodenitis (upala sluznice želuca ili dvanaesnika) ili iritabilni kolon (“nervozno crijevo”).  Podroban razgovor s bolesnikom, dobro učinjen kolor dopler ultrazvuk abdomena na kvalitetnom kolor dopler uređaju novije generacije i najviše klase, omogućit će liječniku brzo i točno postavljene dijagnoze bolesti ili stanja njegovog bolesnika, a bolesniku će pomoći da se njegove tegobe ublaže ili nestanu.

Novija generacija kolor dopler uređaja, najviše klase , kakav je uređaj Toshiba Aplio XG koji koristim u ordinaciji, omogućava izvanredan prikaz svih unutarnjih organa trbušne šupljine.

Ovakvim kolor dopler uređajem moguće je uz standardne organe trbušne šupljine (jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena, bubrezi, mokraćni mjehur, prostata, testisi, krvne žile, zatim tumorske ili cistčne promjene u abdomenu), vidjeti i eventualne promjene na želucu i crijevima (tankom i debelom crijevu).
Pogrešno je kod bolova u abdomenu, čak i ako liječnik sumnja na bolesti želuca ili crijeva, najprije napraviti gastroskopiju ili kolonoskopiju, bez prethodno obavljenog kolor dopler ultrazvuka abdomena.

Danas se u svijetu kod bolova u abdomenu (trbušnoj šupljini), najprije u dijagnostičkom slijedu pretraga učini kolor dopler ultrazvuk abdomena, kojim će iskusni liječnik moći brzo i efikano zaključiti što je uzrok bolova ili tegoba koje pacijent ima.Akutni bolovi u trbušnoj šupljini za liječnike su jedan su od najtežih dijagnostičkih dilema koje liječnik treba razlučiti. U akutnim stanjima liječnička odluka treba biti točna i brza, kako bi se u terapijskom smislu što prije moglo djelovati. Akutni bolovi u abdomenu mogu biti uzrokovani upalama žučnjaka, žučnim kamencima, upalom gušterače, krvarenjem iz čira u želucu ili dvanaesniku, hepatitisom, akutnom upalom bubrega, mokraćnog mjehura, prostate, maternice, jajnika, zatim upalom “slijepog crijeva”-crvuljka, divertikulitisom-upalom divertikua, vanmaterničnom trudnoćom, endometriozom ili trombozom mezenterične arterije (arterije crijeva).Ultrazvuk abdomena
Upala slijepog crijeva ne može se točno dijagnosticirati bez kolor dopler ultrazvuka slijepog crijeva. Bolesnici s akutnom upalom crvuljka mogu imati uredne ili blago povišene leukocite (bijele krvne stanice) u krvi, zatim uredan C reaktivni protein (CRP), urednu tjelesnu temperaturu pod pazuhom i u anusu. Palpacijom abdomena donosi se subjektivna procjena liječnika o upali slijepog crijeva i ona nije dovoljna uz pretrage krvi za pouzdanu dijagnostiku upale slijepog crijeva. Kolor dopler ultrazvuk abdomena i CT jedini su objektivni dijagnostički postupci koji mogu liječniku dati jasan uvid je li prisutna upala crvuljka ili ne. CT u odnosu na kolor dopler ultrazvuk abdomena je rendgensko zračenje, manje je dostupan i skuplji je pregled od ultrazuka abdomena,  a njihova specifičnost i osjetljivost kao metode je gotovo identična. U ordinaciji se kod akutnih bolova u trbušnoj šupljini uz kolor dopler ultrazvuk abdomena mogu napraviti kompletne pretrage krvi i urina, koji su gotovi za nekoliko minuta i tako će liječnik imati cjelovit uvid u zdravstevno stanje pacijenta i lakše će otkriti uzrok tegoba. To je izuzetno važno zato što liječnik treba nakon pregleda donijeti točnu i brzu odluku što je uzrok tegoba, o kakvoj se bolesti radi i može li pacijenta liječiti ambulantno ili ga mora uputiti u bolnicu.
Danas se u mnogim znanstvenim radovima sve češće spominje kolor dopler ultrazvuk abdomena kao prva dijagnostička metoda za razlučivanje što je uzrok akutnih ili kroničnih bolova ili drugih tegoba u abdomenu.
Najčešći simptomi u abdomenu su : bolovi u abdomenu, napuhnutost, žgaravica, osjećaj"težine” u abdomenu nakon obroka,pečenje u “žličici”, podrigivanje,  bolovi pod desnim ili lijevim rebrenim lukom. bolovi u donjem dijelu trbuha, kruljenje u abdomenu, pojačani plinovi u crijevima, neredovita ili promijenjena pražnjenja crijeva, proljevi, kašaste stolice, opstipacije ili neredovite stolice, lažni nagoni na stolicu, krv u stolici. To ne znači da ultrazvuk abdomena može zamijeniti gastroskopiju ili kolonoskopiju, ali može svakako doprinijeti boljem i cjelovitijem uvidu u uzroke tegobe i ponekad nakon ultrazvuka abdomena neće biti potrebno dodatno raditi gastroskopiju ili kolonoskopiju.

Evo nekoliko primjera bolesnika koji su se javili s različitim simptomima u abdomenu na pregled u moju ordinaciju:

Primjer 1.

U moju ordinaciju se javila žena u dobi od 67 godina, dobrog fizičkog izgleda i nije odavala dojam ozbiljnog bolesnika. Bolesnica se tužila na bolove u žličici (epigastriju) i pod desnim rebrenim lukom uz gubitak apetita i mučnine zadnja 3 mjeseca. Bolesnica je izgubila oko 6 kilograma na tj. težini od kada su započele tegobe. Nije imala povišenu tjelesnu temperaturu, stolice i mokrenje su bili uredni. Niti u stolici niti u urinu nije primjetila sluz ili krv.

Kod bolesnice je uz opći pregled (slušanje srca i pluća, mjerenje krvnog tlaka i palpaciju abdomena) učinjen kolor dopler ultrazvuk abdomena.Palpacijom se nije mogao odrediti uzrok njezinih tegoba. Abdomen je bio mekan, bezbolan na palpaciju, bez palpabilnih tvorbi u abdomenu.
Kolor dopler ultrazvukom abdomena uočene su tri žarišne tvorbe (čvorići, tumorske promjene ) na desnom režnju jetre veličine 5-.15 mm, koje su bile rubno prokrvljene).
U “žličici” (epigastriju) primijećeni su uvećani (oko 6-7) limfni čvorovi veličine 10-15 mm, prokrvljeni, tipičnog izgleda za tumorski promijenjene limfne čvorove.
Pregledom debelog crijeva, u projekciji završnog dijela uzlaznog debelog crijeva i početka poprečnog debelog crijeva, na desnoj strani crijeva i abdomena, na mjestu boli primijećena je tvorba koja je po svim ultrazvučnim karakteristikama odgovarala zloćudnom tumoru debelog crijeva u području uz desni režanj jetre (hepatalna flexura crijeva).
Vidljivo je bilo značajno nepravilno zadebljanje stjenke debelog crijeva oko 12 mm uz gubitak normalnih slojeva crijeva, zatim zastoj i otežani prolaz crijevnog sadržaja koji je bio vidljiv u živoj slici (real time) uz prokrvljenost zadebljane crijevne stjenke i unutrašnjosti crijeva u području lumena crijeva.
Ostali organi u trbušnoj šupljini bili su uredni.

Bolesnici je izvađena krv u ordinaciji, učinjena je sedimentacija, koja je bila značajno ubrzana 80/1h ( normalno do 26/1h), bio je sniženi broj crvenih zrnaca i snižena količina hemoglobina i željeza.  Tumorski marker za crijeva CEA je bio uredan.
Zaključeno je da je uzrok tegoba bolesnice rak debelog crijeva uz metastaze u jetri i u regionalnim (okolnim limfnim čvorovima).
Bolesnica je upućena na bolničko liječenje gdje je učinjena daljnja obrada, kolonoskopija i MR abdomena. Navedeni pregledi su potvrdili nalaz kolor dopler ultrazvuka. Bolesnica je operirana i utvrđen je adenokarcinom debelog crijeva (Dukes C klasifikacija, uznapredovali karcinom debelog crijeva)  s metastazama u jetru i okolne limfne čvorove. Kod bolesnice je odstranjen dio debelog crijeva zahvaćen tumorom i bolesnica je upućena na kemoterapiju.
Ultrazvuk abdomena- ultrazvuk raka debelog crijevaUltrazvuk abdomena- ultrazvuka raka debelog crijeva 2Ultrazvuk abdomena-ultrazvuka raka debelog crijeva
Slika 1.2.3.Na prikazanim slikama vidljiva je žarišna promjena u abdomenu koja se nalazi u području prijelaza uzlaznog u poprečno debelo crijevo (desna strana trbušne šupljine ispod desnog rebrenog luka).
Ultrazvuk jetre- metastaze u jetriUltrazvuk limfnih čvorova u abdomenu
Slika 4. Prikazano je nekoliko žarišnih (tumorskih promjena u desnom režnju jetre),  kod iste bolesnice. Opisane žarišne tvorbe u jetri su metastaze primarnog raka debelog crijeva.
Slika 5 . Prikaz uvećanih, metastatskih limfnih čvorova u “žličici” (epigastriju,gornji dio trbušne šupljine), kod iste bolesnice.

Primjer 2

U ordinaciju se javio muškarac 75 godina s umjerenim bolovima u desnom donjem abdomenu koji traju zadnja 24 sata.  Bolesnik nije imao drugih tegoba. Bio je afebrilan, imao je dobar apetit, laganu mučninu ali nije povraćao. Inače bolesnik je hipertoničar (povišeni krvni tlak) i od lijekova je uzimao lijek za sniženje tlaka.
Palpacijom abdomena postoji umjerena bolnost desno od pupka.Nema palpabilnih tvorbi u abdomenu.Izvađena je krv u ordinaciji. Nalazi sedimentacije krvne slike, odnosno leukocita (bijelih krvnih stanica ) u granicama normale. Urin je pokazao uerdan nalaz.
Kolor dopler ultrazvukom abdomena utvrđeno je zadebljanje stjneke “slijepog crijeva”-crvuljka. Vidljiv je zastoj crijevnog sadržaja u crvuljku.
Bolesnik je upućen na operaciju “slijepog crijeva” u bolnicu.U bolnici bolesnik nije odmah operiran, ali na inzistiranje bolesnika zadržan je na opservaciji na kirurškom odjelu.Nakon 12 sati javili su se izraziti bolovi u abdomenu uz kratkotrajni gubitak svijesti bolesnika, kada je hitno operiran.U trenutku operacije 12 sati nakon utvrđene upale crvuljka došlo je do prsnuća crvuljka i razvile su se komplikacije zbog čega je bolesnik bio zadržan 20 dana u bolnici.
Ovaj primjer bolesnika koji je starije životne dobi pokazuje kako bolovi u području “slijepog crijeva” ili donjeg dijela trbuha, osobito desni donji dio trbuha uz uredne leukocite može zavarati liječnike, ukoliko se liječnici u dijagnostičkom smislu samo broj leukocita u krvi i bolnost pri palpaciji abdomena uz normalnu tjelesnu temperaturu. To najčešće viđamo kod starije populacije kada kod upale “slijepog crijeva” kada leukociti u početku upale “slijepog crijeva” mogu biti potpuno uredni, jer imunološki sustav kod starijih osoba nešto drugačije reagira nego kod mlađih osoba.  Upravo zato kolor dopler ultrazvuk abdomena može nam značajno pomoći u donošenju konačne odluke da li se radi o upali “slijepog crijeva” ili ne.Kod osobito starijih osoba slične tegobe mogu se javiti i kod tromboze mezenterične arterije (arterije crijeva), kod ileusa (“zapletaja crijeva”) ili kod divertikulitisa (upale u divertikulima crijeva, slijepim vrećicama na debelom crijevu). Sve navedene moguće bolesti moguće je razlikovati kolor dopler ultrazvučnim pregledom.


Ultrazvuk trbuha-ultrazvuk upale slijepog crijevaUltrazvuk abdomena-ultrazvuk upale slijepog crijeva
Na slikama 1 i 2. prikazano je zadebljanje pravilno stjenke crijeva uz očuvanost slojeva crijeva, za razliku od raka crijeva gdje postoji nepravilno zadebljanje stjenke crijeva i nema očuvanosti slojeva stjenke. Na slikama je također vidljiv “zarobljeni” crijevni sadržaj crvuljka, dok je u živoj slici (real time) tijekom pregleda vidljiv potpuni gubitak peristaltike crijeva. Sve navedeno su znakovi upale crvuljka zbog “zarobljenog” crijevnog sadržaja u crvuljku.

Primjer 3
U ordinaciju se javila bolesnica u dobi od 72 godine s bolovima u donjem abdomenu, iznad stidne kosti ( suprapubična regija) uz učestali nagon na mokrenje, bez pečenja pri ili nakon mokrenja i česte lažne pozive (lažne tenezme) na stolicu. Opće stanje bolesnice bilo je dobro, uredne osteomuskularne građe, dobrog apetita, bez bilo kakvih probavnih tegoba. Također se bolesnica žalila na umjerene bolove u donjem dijelu leđa, u području “križa” (sakralna regija).Bolesnici je izvađen krv u ordinaciji. Iz nalaza krvi vidljiva je ubrzana sedimentacija 65/1h i uredan nalaz svih ostalih parametara u krvnoj slici.
Nakon općeg pregleda bolesnice i palpacije abdomena nisu uočena odstupanja od normale. zatim je učinjen kolo dopler ultrazvuk abdomena, gdje je utvrđena tvorba u području maternice, veličine 30x34 mm, svijetlije boje, koja je bila prokrvljena za razliku od okolne strukture maternice, koja je bila uredne boje, bez vidljive prokrvljenosti.Nisu u abdomenu uočene nikakve druge žarišne promjene, nisu bili uvećani okolini limfni čvorovi zdjelice i svi ostali organi bili su uerdni.
Kod bolesnice je postavljena sumnja na rak maternice, a s obzirom na boju tumora na ultrazvučnoj slici, dob bolesnice posumnjano je na sarkom maternice. Bolesnica je upućena u bolnicu na ginekološki odjel gdje operirana. Na patohistološkom nalazu (PHD) maternice utvrđen je sarkom maternice, zloćudni tumor maternice koji nastaje od mišićnog tkiva maternice. Ova vrsta raka materice je najrjeđa po učestalosti javljanja, u odnosu na rak grlića ili rak endometrija matrenice, ali viđamo ga uglavnom kod bolesnica starijih od 70 godina, najčešće u dobi nakon 80-te godine života.

Ultrazvuk abdomena-ultrazvuk materenice-sarkomUltrazvuk maternice-ultrazvuk maternice-sarkom 2Ultrazvuk abdomena-ultrazvuk maternice-sarkom

Na slikama 1.2.3. vidljiva je tumorska tvorba u maternici


Primjer 4

U ordinaciju mi se javila djevojka u dobi od 23 godine s probadajućim bolovima u donjem abdomenu iznad stidne kosti (suprapubična regija). Osim toga bolesnica je imala zimicu, groznicu ali bez povišenja tjelesne temperature. Nikada ranije nije osjećala navedene tegobe. Dan dva prije navedenih bolova osjetila je bolove u desnom bubregu (u području desne lumbalne lože) kao osjećaj probadanja, kratkotrajne oštre bol , a bolovi su se propagirali pod desni rebreni luk i i koso desno dolje u abdomenu prema mokraćnom mjehuru. Bolesnica se tužila na učestali nagon na mokrenje uz umjereno žarenje u mokraćnoj cijevi neposredno nakon mokrenja, ali ta bol bi nakon 15 min prestala.
Bolesnici je nakon općeg pregleda koji je bio uredan , učinjena palpacija abdomena kojom je utvrđena bol iznad stidne kosti.
Izvađena je krv i uzet je uzorak urina. U nalazima krvi utvrđena je uredna sedimentacija, uredna krvna slika, a u urinu utvrđeni su mikro tragovi krvi.

Bolesnica je učinjen kolor dopler ultrazvuk abdomena, kojim je utvrđen pijesak (mikroliti) veličine 1-2 mm u oba bubrega i mikroliti oko 1-1,5 mm u mokraćnom mjehuru. Bolesnica u obitelji ima po očevoj strani sklonost za stvaranje mokraćnih kamenaca (otac i djed po ocu) imali su mokraćne kamence.
Bolesnici je ordinirana terapija na koju su se tegobe smirile.

Ultrazvuk abdomena-ultrazvuk mokraćnog mjehura-kamenacUltrazvuk trbuha-ultrazvuk mokraćnog mjehura-kamenac

Na slikama 1.i 2.  vidljivi su mikroliti (krupnija granulacija pijesak ili sitnijih kamenčića u mokraćnom mjehuru)

Primjer 5

U ordinaciju mi se javila bolesnica u dobi od 65 godina s bolovima u donjem abdomenu iznad stidne kosti (suprapubučna regija). Bolesnica je primijetila svježu krv u mokraći u zadnja 24 sata. Bolesnica je osjećala stalni nagon na mokrenje.  Imala je zimicu, groznicu i povišenu tj. temperaturu 39 C. Osjećala se malaksalo, slabo, bez apetita.

Nakon općeg pregleda u kojem je utvrđen povišeni krvni tlak 180/110 učinjena je palpacija abdomena kojom je utvrđena bolnost iznad stidne kosti.
Učinjene su pretrage krvi odmah u ordinaciji i utvrđena jemalo povišena sedimentacija , povišeni leukociti u krvi, a u urinu utvrđena je masa leukocita i eritrocita.
Bolesnici je učinjen kolor dopler ultrazvuk abdomena kojim je utvrđen patološki sadržaj u mokraćnom mjehuru. Na ultrazvučnim slikama bio je vidljiv zamućeni sadržaj koji je zadržavao horizontalni nivo karakterističan za tekući sadržaj u urinu, koji je promjenom položaja bolesnice uvijek zadržavao isti horizontalni nivo. Unutar zamućenog sadržaja nazirale su se tamnije tvorbe. Moj zaključak je bio kako se radi o jakoj upali mokraćnog mjehura s primjesama odljuštenih stanica mjehura, pod pretpostavkom da postoji i pijesak u zamućenom sadržaju, a tvorbe su po mojoj procjeni odgovarale hematomima (ugrušcima)  mjehura zbog krvarenja u mjehuru.
Bolesnica je upućena na cistoskopiju , kojom je potvrđena jaka upala mokraćnog mjehura s brojnim erozijama (oštećenjima na sluznici) mokraćnog mjehura koji su krvarili iu vidljivo je bilo nekoliko ugrušaka (hematoma). Bolesnica je hospitalizirana i liječena antibioticima koje je dobivala u infuziji.

Ultrazvuk abdomena-ultrazvuk mokraćnog mjehura- upalni sadržaj u mjehuruUltrazvuk

Na slikama 1.i 2 vidljiv je patološki zamućeni sadržaj u mokraćnom mjehuru (pijesak, upalni sadržaj i ugrušci u mokraćnom mjehuru) 

Primjer 6

U ordinaciju se javio muškarac u dobi od 45 godina s bolovima pod desnim rebrenim lukom.Osjećao je slabost, malaksalost i imao je noćno znojenje i umor tijekom dana . Ponekad je ostajao bez zraka , osobito kod penjanja i dužeg hodanja. Ponekad je imao tijekom dana umjereno povišenu tj. temperaturu koja niej prelazila 37 5 C. Apetit je imao dobar,nije smršavio .Mokrenje i stolice su bile uredne.
nakon općeg pregleda , koji je bio uredan , učinjen je kolor dopler ultrazvuk abdomena. U abdomenu su utvrđeni uvećani liemfni čvorovi pojedinačni ili u nakupinama u području oko desnog bubrega ( perirenalno) veličine 15-25 mm, koji su bili prokrvljeni. Također su bili vidljivi uvećani limfni čvorovi u “žličici” ( epigastriju) veličine 10-15 mm, prokrvljeni. Utvrđeni su također uvećani limfni čvorovi u maloj zdjelici veličine 10-15 mm, prokrvljeni.Utvrđena je umjereno uvećana slezena.
Izvađena jrv u ordinaciji i nalaz je pokazao ubrzanu sedimentaciju 50/1 h (normala do 15 /1h) i povećan broj leukocita bijelih krvnih zrnaca 25 000 ( normala je do 10000), od kojih je bilo limfocita 83 % (normala je do 45 %). Svi ostali parametri u krvnoj slici bili su uredni.
temeljem navedenim nalaza krvi i kolor dopler ultrazvuka abdomena zaključeno je kako se radi o limfomu ili leukemiji. i stoga je bolesnik upućen na hematologiju, gdje je učinjena daljnja obrada , punkcija koštane srži i dodatni laboratorijski nalazi . Zaključeno je da se radi o kroničnoj limfatičnoj leukemiji (CLL). Bolesnik uzima terapiju i osjeća se dobro.

UltrazvukUltrazvukUltrazvuk

Na slikama 1. i 2. mogu se vidjeti uvećani limfni čvorovi uz donji rub desnog režnja jetre i poodručja oko desnog bubrega.Na slici 3. vidljiva je uvećana slezena koja je kod hematoloških bolesti često uvećana.

Primjer 7

U ordinaciju mi se javila žena u dobi 40 godina s izrazitim bolovima u donjem abdomenu iznad stidne kosti (suprapubično), više desno nego lijevo iznad stidne kosti.Bolovi su se javljali periodično tijekom mjeseca, najintenzivnije prije menstruacije zadnjih 6 mjeseci, ali nikada nisu bili tako intenzivni. Bolesnica nije imala povišenu temperaturu, ima uredne stolice , mokrenje i menstruacije. ne uzima nikakve lijekove.
Klinički postavljena je sumnja na upalu “slijepog crijeva”, bolove zbog promjena na desnom jajniku ili zbog upala, kamenaca ili pijesak u desnom mokraćovodu koji se najčešće “zaglave “prije ulaska u mokraćni mjehur.
Učinjen je opći pregled i kolor dopler ultrazvuk abdomenaKolor dopler ultrazvukom utvrđena je cista na desnom jajniku s gušćim sadržajem. Jajnik je rubno bio jače prokrvljen. Postavljena je sumnja na endometriozu desnog jajnika. Endometrioza je hormonalni poremećaj kod kojega dolazi do “preseljenja” sluznice maternice (endometrija) na okolne organe , a to mogu biti jajnici, jajovodi, mokraćni mjehur, mokraćna cijev i crijeva. U menstraucijskom ciklusu kako se razina hormona mijenja tako i sluznica endometrija u maternici zadebljava prije menstruacije kako bi bila spremna za eventualnu oplođenu jajnu stanicu koja bi se mogla u maternici razvijati tijekom trudnoće. Međutim kada se tkivo endometrija (sluznice maternice), nađe ili pod utjecajem hormona buja na pogrešnim mjestu, kao kod ove bolesnice u jajniku dolazi do nastanka enometrijalne (čokoladne ciste) najčešće ispunjene krvlju koja može izazivati jake bolove.
Bolesnica je upućena ginekologu zbog operacije endometrijalne ciste na jajniku. Operacija je uspješno obavljena i bolesnica više nema bolove.

Ultrazvuk

Na slici je vidljiva endometrioza desnog jajnika

Primjer 8

U ordinaciju se javio muškarac u dobi od 62 godine s bolovima u grudnom dijelu leđa. Bolovi su ponekad bili jako intenzivni, a javili su se postupno u zadnjih godinu dana . Bolesnik nema nikakve druge tegobe. Apetit je dobar, nije smršavio. Mokrenje i stolice su bile uredne.
Donosi nalaze krvi i urina koji su uredni.
Učinjen je kolor dopler ultrazvuk abdomena, kojim je utvrđeno kako se kod bolesnika radilo o jednoj vrsti aneurizme, tj. disecirajućoj   trbušne aorte. Kod njega je na kolor dopler ultrazvuku bila primijećena trbušna aorta, izrazito zadebljane stjenke i lumena koji je bio malo širi od normalne širine lumena aorte. Kod disecirajuće aorte dolazi do rascjepa stjenke aorte pri čemu se može stvoriti dvostruki lažni lumen u rascijepljenoj stjenke aorte i tako dovesti do pucanja oslabljenog zida aorte. Takvo pucanje stjenke aorte može dovesti do naglog krvarenja u trbušnu šupljinu, a takvog bolesnika teško je spasiti od neizbježne smrti, hitnim operativnim zahvatom.
Bolesnik je odmah upućen na vaskularnu kirurgiju, gdje je uspješno operiran,i sada se dobro osjeća i nema nikakvih tegoba.
UltrazvukUltrazvuk

Na slici 1. i 2. vidljivo je izrazito zadebljanje stijenke trbušne aorte. Lumen aorte bio značajno proširen.

Primjer 9

U ordinaciju se javila žena u dobi od 55 godina s izrazitim bolovim u “žličici” (epigastriju), koji su se pojasasto širili ispod oba rebrena luka i u leđa.Bol u leđima je bila najintenzivnija kod položaja ležanja na leđima. Bolesnica je imala mučninu, nagon na povraćanje, ponakd je znala povratiti sadržaj hrane koji je poijela. Tegobe traju zadnjih 20 dana , a bolesnica je u tom razdoblju smršavila oko 5 kg.

Bolesnica je bila blijeda, djelovala je iscrpljeno, neispavano, jer bolovi su bili jako izraženi tijekom dana i noći. Odavala je dojam ozbiljnog bolesnika.
Nakon općeg pregleda i palpacije abdomena, utvrđena je izrazita bolnost u području “žličice”.Nije bila palpabilna nikakva tvorba u abdomenu.
Učinjen je kolor dopler ultrazvuk abdomena , kojim je utvrđen tumor u području glave gušterače, veličine 10 mm. U području desnog režnja jetre, na granici s lijevim režnjem bila je vidljiva metstatska tumorska tvorba veličine 15x18 mm.Svi drugi organi u abdomenu bili su uredni, nije bilo uvećanih limfnih čvorova , niti slobodne tekućine u abdomenu.

Bolesnica je upućena na bolničku daljnju obradu i liječenje. U bolnici jew utvrđen zloćudni tumor gušterače.

UltrazvukUltrazvukUltrazvuk

Na sve tri slike prikazan je tumor u glavi gušterače i metastatska tumorska tvorba u desnom režnju jetre.

Primjer 10

U ordinaciju se javio muškarac od 50 godina koji je svake godine jedanput dolazio na sistematski pregled u moju ordinaciju koji obuhvaća i kolor dopler ultrazvuk abdomena. U trenutku javljanja na prevetivni sistematski pregled nije imao nikakve tegobe, niti bolove. Apetit je dobar. Nije smršavio. Osjeća se izvrsno.Mokrenje i stolice su bile uredne.
U ordinaciji je izvađena krv i uzet je urin. Svi nalazi krvi i urina bili su uredni.

Učinjen je kolor dopler ultrazvuk abdomena kojim je slučajno utvrđen tumor u desnom bubregu, veličine 10x12 mm, koji je bio rubno prokrvljen. Ostali organi bili su uredni. U abdomenu nije bilo uvećanih limfnih čvorova, niti drugih žarišnih promjena. Bolesnik je upućen na magnetnu rezonancu abdomena (MR), zbog potvrde dijagnoze, a zatim je upućen s nalazima urologu koji je obavio operativni zahvat. S obzirom da je tumor bio smješten u srednjem vanjskom dijelu bubrega i nije bio velik, urolog je klinastom resekcijom odstranio samo područje tumora do zdravog tkiva. Odstranjeni tumor proslijeđen je patologu koji je napravio patohistološki nalaz u kojem je konstatirano kako se radi o zloćudnom tumoru bubrega ( hipernefromu bubrega).Dakle ovakvom operacijom u ranoj fazi otkrivanja bubrega spašen je bubreg i život bolesnika, bez posljedica i dodatnih kemoterapija.
Bolesnik se osjeća dobro.
Ovaj primjer pokazuje kako postoje vrlo opasne bolesti koje ne daju nikakve simptome dok znatno ne uznapreduju, a koje se mogu jednostavno utvrditi preventivnim pregledima trbušne šupljine kolor dopler ultrazvukom. Karcinom bubrega je u početnoj fazi bolesti potpuno nijem, ne daje nikakve simptome.U trenutku kada se javi krv u urinu , a utvrdi se da je uzrok krvi u urinu karcinom bubrega, bolest je već uznapredovala i preživljenje takvih bolesnika dulje od 3-5 godina je upitno.

UltrazvukUltrazvukUltrazvuk

Na sve tri slike vidilj je tumor u bubregu. U slici 1. vidljiva je prokrvljenost tumorske tvorbe u bubregu a slike 2.i 3. prikazane su u programu elastografije

Primjer 11

U ordinaciju se javila žena u dobi 35 godina, mršavije konstitucije, blijeda, odaje dojam težeg bolesnika. Tužila se na grčevite bolove u abdomenu ponekad pod desnim rebrenim lukom, ponekad u desnoj a ponekad u lijevoj polovici abdomena. Stolice su učestale 5-10 dnevno, proljevasto kašaste konzistencije uz primjesu sluzi. Krv nije primijetila u stolici. Tegobe traju zadnjih mjesec dana. Smršavila je oko 7 kg.
Iz nalaza krvi koja je učinjena u ordinaciji utvrđena je ubrzana sedimentacija 65/1h ( normala je do 15 /1h), utvrđen je povećani broj leukocita 17 000 ( normala do 10 000), zatim utvrđena je anemija s manjkom željeza, povišeni C reaktivni protein. Stolica bakteriološki, parazitološki bila je sterilna, tj. uredna.
Nakon općeg pregleda i palpacije abdomena koja je bila uredan učinjen je kolor dopler ultrazvuk abdomena. Ultrazvučnim pregledom abdomenautvrđeno je zadebljanje stjenke crijeva, pojačane prokrvljenosti, ali očuvanih pravilnih slojeva crijeva.  Slučano pregledom utvrđen je i dobroćudni tumor sačinjen od spleta krvnih kapilara u jetri (hemangiom) veličine oko 3 cm.Ovaj tumor je dosta tipične svijetlije boje, bez vidljive prokrvljenosti.Može se javiti u jetri, slezeni, bubrezima, nije opasan, nije ga potrebno operativno odstraniti osim ako nije jako povećan 7-10 cm i više. Hemangiom ne može izazivati bilo kakve bolove niti tegobe.
Kod bolesnice je zaključeno kako se najvjerojatnije radi o nebakterijskoj upali tankog crijeva koja je zapažena na dva mjesta u području ileuma završnog tankog crijeva na desnoj strani i u području ileuma na lijevoj strani abdomena. Prema ultrazvučnoj slici, simptomima i nalazima krvne slike posumnjano je na Crohnovu bolest koja je kasnijom kolonoskopijom i bijopsijom zahvaćenih segmenata crijeva dokazana. Bolesnica je upućena na gastroenterologiju zbog potrebe u ovoj fazi bolesti bolničkog liječenja. Crohnova bolest može se javiti u bilo kojem segmentu šupljih probavnih organa (od usne šupljine do anusa).Ponekad se upala ne može smiriti lijekovima , već je potrebna operacija tj.kirurško odstranjenje zahvaćenog segmenta crijeva Crohnovom bolešću.
Tanko crijevo se može vidjeti na kolor dopler ultrazvuku abdomena posebnom sondom koju moj uređaj posjeduje, koja se zove intestinalna sonda, a ona je softverski spoj konveksne (sonde koja prodire u dubinu abdomena) i linearne sonde (koja prodite u površinski sloj abdomena). Takvom sondom može se prikazati tanko crijevo i eventualne patološke promjene.

UltrazvukUltrazvuk
Na slicij 1 i 2. prikazane su upalne promjene na tankom crijevu ali u različim segmentima tankog crijeva.

Ultrazvuk jetre-hemangiomUltrazvuk jetre-hemangiom
Na slici 1. prikazan je hemangiom , bez vidljive prokrvljenosti u jetri, veličine oko 3 cm, a na slici 2. prikazan je isti hemangiom kod iste bolesnice u programu elastografije


Specijalistička ordinacija, Dr. Tarle - Ultrazvučna dijagnostika

U ordinaciji se mogu učiniti kompletne pretrage krvi i mokraće, ultrazvučni pregled najnovijim kolor dopler aparatom štitnjače, dojki, abdomena, krvnih žila, EKG srca, spirometrija, ultrazvučna denzitometrija kostiju.

Ordinacija je smještena u centru grada, Petrinjska 52, prizemlje, u blizini Glavnog kolodvora i Importane garaže

www.ultrazvuk-tarle.hr


Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme