Početna stranicaPretraga za: proljev

Upala slijepog crijeva - crvuljka


ULTRAZVUK SLIJEPOG CRIJEVAUpala slijepog crijeva-kolor dopler ultrazvukNa slici 1. vidljiva je "upala slijepog crijeva"  power dopler ultrazvukom (vidljiva je izrazita prokrvljenost upaljene stjneke "slijepog crijeva"). Na slici 2. vidljiva je upala "slijepog crijeva"; zadebljana stjenka slijepog crijeva sa zarobljenim sadržajem "fekolitom" u slijepom crijevu , u programu elstografije kolor dopler uređajem.

Akutna upala slijepog crijeva dogodi se u trenutku začepljenja lumena crvuljka fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crijevu), zbog čega zatim dolazi do upale. Crvuljak je mali, poput prsta rudimentarni izdanak u početku debelog crijeva, koji se nalazi na desnoj donjoj strani trbušne šupljine, iznad desne prepone. On nema u sadašnjoj ljudskoj vrsti nikakvu ulogu u fazi razgradnje ili eliminacije ostataka probavljene hrane u crijevu. Na mjestu gdje fekalne mase začepe lumen crvuljka, dođu bakterije koje inače postoje u crijevu i sudjeluju u razgradnji hrane. Puno puta u našem životu se najvjerojatnije dogodi da fekalne mase uđu u crvuljak, ali one ipak peristaltikom crijeva budu izbačene iz lumena crijeva. Kada se to ne dogodi, dolazi do upale stijenke crijeva i ulasku bakterija koje podržavaju i pogoršavaju upalu, dovodeći do razvoja klasične kliničke slike akutne upale slijepog crijeva.

 

 

 

Simptomi

Upala slijepog crijevaBolesnici koji imaju akutnu upalu “slijepog crijeva” - crvuljka žale se na bolove u desnom donjem dijelu trbuha, desno uz pupak uz osjećaj mučnine, nagona na povraćanje, učestalog mokrenja ponekad i proljeva ili opstipacije. Naravno kod svih bolesnika mogu biti prisutni samo neki od navedenih tegoba, a lokalizacija bolova može biti i na drugim mjestima u trbuhu. Poneki bolesnici, iako rjeđe imaju bolove lijevo od pupka u donjem dijelu leđa ili iznad stidne kosti. Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi promjenom položaja tijela, povraćanjem ili proljevom.

Dobne skupine oboljelih

Mjerenje temperatureNajčešće se upala crvuljka događa u djece ili ranim dvadesetim godinama života, ali nema pravila. Može se javiti u bilo kojoj dobi. Nešto je statistički češća u muškaraca. Međutim statistika ne smije zavarati liječnika jer zbrinjavanje bolesnika s akutnom upalom crvuljka ubraja se u grupu bolesti akutnog abdomena (akutnih bolesti trbušne šupljine), koji se ne liječe lijekovima već operativno. U protivnom ukoliko se bolest ne dijagnosticira pravodobno i ne obavi operativni zahvat, kod razvijene upale tada dolazi do pucanja crvuljka i izljevanja upalnog sadržaja u trbušnu šupljinu. Tada obično dolazi do upale potrbušnice (peritonitisa) koji može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje bolesnika, jer može dovesti do sepse (generaliziranog širenja lokalne upale po cijelom tijelu), koje može završiti smrću.

Dijagnostika
Nekada se upala slijepog crijeva dijagnosticirala kliničkim pregledom (anamneza, palpacija trbušne šupljine, mjerenjem tjelesne temperature pod pazuhom i u crijevu, zatim određivanjem leukocita u krvi). Krvne pretrageDanas uz sve navedene dijagnostičke preglede može se učiniti i ultrazvuk trbušne šupljine, u kojem se mogu isključiti svi drugi eventualni uzroci sličnih tegoba u trbušnoj šupljini i može se sa sigurnošću uz pomoć kolor dopler ultrazvuka slijepog crijeva prikazati upaljeno “slijepo crijevo” (crvuljak). Velika je prednost upotrebe ultrazvuka s kolor doplerom u razlučivanju akutnih bolova u trbušnoj šupljini, jer u konkretnom primjeru akutne upale “slijepog crijeva” leukociti u krvi koji su bili nekad gotovo isključivi dijagnostički znak hoće li se operirati ili čekati, sada se pregledom ultrazvukom ovo čekanje do operativnog zahvata i pucanje upaljenog slijepog crijeva može na vrijeme izbjeći. U ordinaciji sam osobno imala iskustva s upalama slijepog crijeva različitih lokalizacija i ne baš tipičnim simptomima koji su bili karakterizirani urednom tjelesnom temperaturom i bez povišenih leukocita i neutrofila u krvnoj slici, a ipak se na kolor dopleru vidjela zadebljana stijenka “slijepog crijeva”. Upala se prikazala kao pojačana prokrvljenost u zadebljanoj stijenci crijeva s nepokretnim sadržajem u proširenom lumenu (unutrašnjosti) crijeva. Kolor dopler ultrazvuk, upala slijepog crijeva 
Na slici može se vidjeti kako izgleda upaljeno i pojačano prokrvljeno “slijepo crijevo” - crvuljak
Uvijek sam se pitala zašto se simptomi u akutnoj upali slijepog crijeva toliko razlikuju kod pojedinih bolesnika. Jedan od odgovora je da kod svakoga upala počinje drugačijom konzistencijom (čvrstoćom) fekalnih masa, zatim svi imamo drugačiji prag boli i zbog mogućih drugih poremećaja organa u trbušnoj šupljini lokalizacija (mjesto boli i širenja boli) može biti malo drugačije, a i simptomi ovise o dobi u kojoj se upala razvija. Zatim većina naših bolesnika kod nastupa bolova, počinju samostalno uzimati neke analgetike (sredstva protiv bolova) kao Baralgin, Volatren, Spasmex, Neofen i slična što je naravno pogrešno. Savjet liječnika je; kod nastupa prethodno navedenih bolova u trbuhu i gore navedenih simptoma treba popiti čaj, najbolje crni čaj, treba biti na dijeti dvopek, preprženi kruh, pojesti ukoliko možete kuhanu rižu.  Ukoliko se bol za koji sat ne smiri nego se simptomi održavaju ili pogošavaju treba se javiti liječniku. U ovakvim situacijama ne uzimajte sredstva protiv bolova, a osobito ako nikada ranije niste imali slične bolove ili simptome jer tada liječniku kojem se javljate otežavate pregled i zaključivanje o čemu se radi.

Liječenje

Operacija SLIJEPOG CRIJEVANakon dijagnosticiranja upale “slijepog crijeva” terapija je operativna. Ima situacija kada se utvrdi upala slijepog crijeva ali postoje naznake kako će se sama upala spontano smiriti. To možemo nazvati (subakutnom) ili tinjajućom upalom koju bi također trebalo odmah riješiti operacijom. Međutim mnogi kirurzi nisu tome skloni, a bolesnici jedva čekaju da ih se ne operira i tako se bolest privremeno primiri. Iz iskustva sam vidjela da gotovo svaka ovakva spontano ili antibioticima zaliječena akutna upala slijepog crijeva završi ponovnom upalom kroz nekoliko mjeseci. Najčešće, međutim tada je vrijeme koje je neophodno za operaciju slijepog crijeva koje nam stoji na raspolaganju kraće i dolazi kroz manji broj sati od ponovljene upale crvuljka do pucanja stijenke crijeva i komplikacija. Osobito na moguće ponovne upale crvuljka treba misliti i rješavati ih odmah kod prve upale operativno, kod osoba koje žive udaljene od bolnica, zatim kod osoba koje obavljaju terenski posao udaljen od zdravstvenih ustanova ili kod ljudi koji žive na otocima.

Na ovoj web stranici pod rubrikom "Usluge" možete detaljnije pročitati o načinima dijagnostike opisanih bolesti s primjerima bolesnika koji su pregledani u mojoj ordinaciji.

Za sve dodatne upite i informacije, izvolite nazvati na tel. 01 48 40 813 (8-19 h), subotom (8-12 h) ili izvolite poslati upit  klikom na e-mail; ultrazvuk.tarle@gmail.com


Crohnova bolest

Crohnova bolest

Ova upalna bolest crijeva tipično zahvaća potpunu debljinu crijevne stijenke. Najčešće se pojavljuje u najnižim (donjim) dijelovima tankog crijeva tj. u ileumu i u debelom crijevu. Međutim upala može zahvatiti i cijeli probavni trakt, od usne šupljine do anusa i može biti prisutna i na koži oko anusa. Ova bolest nešto je češća u žena, a pojavljuje se podjednako u zapadnim zemljama i u zemljama u razvoju. Nešto statistički češće pojavljuje se u Židova, a ima i tendenciju pojavljivanja u obiteljima koje u anamnezi imaju ulcerozni kolitis. Većinom bolest počinje u dobi od 15-24 godine života.

Chronova bolest može zahvatiti cijeli probavni trakt od usta do anusaU svakog pacijenta manifestacija bolesti je specifična ali za nju je karakteristično kako zahvaća i razvija upalu u crijevnoj stijenci “na preskokce” tkz. preskočena područja. To naime znači kako se dijelovi crijevnih vijuga nezahavćeni upalom izmjenjuju s onima zahvaćenim upalom. U oko 35 % osoba s Crohnovom bolesti zahvaćen je samo ileum, u oko 20 % samo debelo crijevo, dok je u oko 45 % zahvaćen ileum i debelo crijevo zajedno. Uzrok ove bolesti nije poznat, ali hipotetski postoje tri moguća uzroka: poremećaj funkcije imunološkog sustava, infekcije i prehrana.

Simptomi
Najčešći rani simptomi Crohnove bolesti su kronični proljevi često bez primjesa krvi, grčevita bol u trbuhu, povišena tj. temperatura, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine i umor. Liječnik palpacijom može kod takvog boelsnika osjetiti nakupinu ili punoću u donjem dijelu trbuha.

Česte upalne komplikacije ove bolesti su suženje crijeva, nenormalni kanali koji se spajaju (fistule) i gnojem ispunjeni džepovi infekcije (apscesi). Upalom stvoreni kanali (fistule) koji mogu spojiti dva različita crijevna područja (fistule ) mogiu povezivati crijevo i mjehur ili crijevo i površinu kože vrlo često oko anusa. Ponekad upala u crijevnoj stijenci može dovesti do pucanja (rupture) crijevne stijenke, ali to se događa rijetko.

Kad upala zahvati debelo crijevo pojavljuje se obično krvarenje uz proljevaste stolice. Nakon puno godina ovakvih upalnih promjena na cijrvnoj sluznici može se razviti rak debelog crijeva.

Zajedničke značajke Crohnove bolesti:

Fistule u debelom crijevu1)  Upala s boli i osjetljivošću u desnom donjem dijelu trbuha
2)  Ponavljajuća akutna suženja crijeva koja uzrokuju teška bolna stezanja crijevne stijenke, oteklinu trbuha, zatvor stolice i povraćanje
3)  Upala i kronično djelomično suženje crijeva što uzrokuje lošu ishranjenost i kroničnu slabost
4)  Nenormalni kanali (fistule) i džepovi infekcije ispunjeni gnojem (apscesi) koji su često uzrokom povišenja tj.temperature, bolnih nakupina u trbuhu i značajnog gubitka težine


Izvan crijevne komplikacije Crohnove bolesti

Žučni kamenciUpala okaOva upalna crijevna bolest može biti povezana s nekim bolestima koje zahvaćaju druge dijelove tijela. Kada Crohnova bolest uzrokuje razbuktavanje želučano-crijevnih simptoma, osoba može imati i upalu zglobova (artritis), upalu bjeloočnica (episcleritis), ranjava usta (aftozni stomatitis), upalne kožne čvoriće na rukama i nogama (eritema nodosum) i plavo-crvena ranjava mjesta na koži koja sadrže gnoj (pioderma gangrenosum). Također Crohnova bolest može biti povezana s bolestima žučnjaka-žučni kamenci, nedovoljna apsorpcija hranjivih tvari i odlaganje amiloida (amiloidoza ).

Batičasti prsti kod Chronove bolestiMeđutim kada Chronova bolest nema razbuktavanje želučano-crijevnih simptoma osoba može imati upalu kralježnice (ankilozantni spondilitis-HLA B 27 poz.), upalu sakrioilijačnih zglobova (sakroileitis - upala zglobova zdjelice), upala unutrašnjosti oka (uveitis-upala šarenice oka) i upalu žučnih vodova (primarni sklerozirajući kolangitis). Kod djece bol, grčevi u trbuhu i proljev često nisu glavni simptomi. Glavni simptomi mogu biti upala zglobova, povišena tjelesna temperatura, anemija i polagani rast. tj. zaostajanje u rastu.

Dijagnoza
Znakovi upale crijevne stijenkeNe postoji niti jedna laboratorijska pretraga krvi koja specifično otkriva Crohnovu bolest. U krvi ovih bolesnika najčešće se nalaze neki nespecifični poremećaji krvi kao što su; ubrzana sedimentacija, povišen broj bijelih krvnih zrnaca (leukocita), anemija (manjak crvenih krvnih zrnaca-eritrocita), niska razina albumina (bjelančevina) u krvi, povišene vrijednosti CRP-a (C-reaktivnog proteina) i neki drugi pokazatelji upale. Liječnik će obično posumnjati kako se radi o ovoj bolesti kod ponavljajućih grčeva u trbuhu (abdomenu) koji su popraćeni proljevom, osobito ukoliko osoba ima upalu očiju, zglobova, kože.

Kod postavljene sumnje na Crohnovu bolest i nakon učinjenih pretraga krvi jedina najtočnija pretraga za potvrdu bolesti je kolonoskopija s biopsijom uzorka sluznice crijeva. Osim ove pretrage može se učiniti irigografija (rendgensko snimanje s barijevom kašom), a u novije vrijeme kolor dopler ultrazvučni pregled također može s velikom sigurnošću pokazati kako se radi o ovoj bolesti, ali točna potvrda bolesti je kolonoskopija s biopsijom sluznice crijeva. CT i MR također mogu pokazati radi li se o Crohnovoj boelsti, ali se ne koriste u otkrivanju ove bolesti. Razlog je postajanje bolje i točnije pretrage za dijagnostiku ove bolesti i nedostupnost pretrage.

U svijetu postoje objavljeni znanstveni radovi na temu dijagnosticiranja, odnosno korištenja kolor dopler ultrazvuka u dijagnosticiranju Crohnove bolesti. Evo nekih od naslova objavljenih znanstvenih članaka o dijagnostici kolor dopler ultrazvukom Crohnove bolesti i upalnih bolesti crijeva za one koji žele pročitati više o navedenoj temi.

“Evaluation of criteria for the activity of Crohn disease by power doppler sonography”, objavljen u časopisu (Digestive diseases 2004;22:67-72 (DOI:10,1159/000078737). zatim članak ” Bowel wall thickening: differentiation of inflammation from ischaemia with color doppler and duplex US” objavljen u časopisu Radiology,1996 Feb;198 (2);547-51.

Evo nekoliko ultrazvučnih slika abdomena (trbušne šupljine) koje su snimljene u mojoj ordinaciji kolor dopler aparatom Toschiba XG i kojem je kasnije kolonoskopijom i biopsijom dokazano kako se radi o Crohnovoj bolesti. Bolesnik je muškarac, 28 godina, imao je grčeve, proljeve bez primjesa krvi s nešto sluzi, mršavljenje, malaksalost, gubitak apetita, umor. Javio se u moju ordinaciju jer je odbio napraviti kolonoskopiju kako su mu liječnici kojima se javljao predložili. Nakon pregleda kad sam mu objasnila da se najvjerojatnije radi o ovoj bolesti, pristao je na kolonoskopiju. U zadnjih mjesec dana prije nego je došao na pregled izgubio je 7 kg. Bolest se pojavila nakon dugotajnog stresa (godinu dana) u obitelji koji je on teško psihički podnio podnio, a konačno je to rezultirano navedenim simptomima..

Chronova bolest,klikni za povećanjeUltrazvuk Chronova bolest,klikni za povećanjeEvo kako crijeva zahvaćena upalom izgledaju na ultrazvučnoj slici snimljena kolor dopler ultrazvučnim aparatom. Na različitim mjestima u trbušnoj šupljini vidljive su crijevne vijuge zadebljane stijenke koje su izrazitije vaskularizirane i u kojima je teško vidljiva peristaltika

Liječenje
Crohnova bolest liječi se lijekovima koji smiruju upale crijevne stijenke, a time smnjuju proljeve, gubitak tjelesne težine i anemiju. Za stišavanje upale koriste se sulfasalazin, lijek koji može stišati blažu upalu crijeva, naročito debelog crijeva ali ovi lijekovi ne mogu primjereno djelovati kod razbukatvanja bolesti. Često se koriste i antibiotici širokog spektra koji su djelotvorni protiv mnogih tipova bakterija. Antibiotik metronidazol (Medazol) može pomoći ublažavanju simptoma Crohnove bolesti osobito kad djeluje na debelo crijevo i na apscese i fistule oko anusa. Međutim dugotrajno davanje ovoga lijeka može oštetiti periferne živce što se manifestira osjećajem bockanja poput čavlića ili iglica u rukama i nogama. Ova nuspojava obično nestaje kod prestanka uzimanja ovoga lijeka.

Kortikosteroidi kao što su prednizolon (Pronison) mogu smanjiti tjelesnu temperaturu i proljev, zatim olakšati bol i osjetljivost u trbuhu, poboljšati apetit i bolesnik se tada počne bolje osjećati. Ovo su protupalni lijekovi koji djeluju na imunološki sustav koji je pokrenut kod ove bolesti i tako smiruju simptome upale i bolesti. Osnovno prepisivanje ovog lijeka sastoji se u visokim dozama koje se uzimaju kraće vrijeme kako bi se što prije smirila upala i simptomi a zatim se doza lijeka smanjuje i lijek se što prije izostavlja, kako bi se spriječile nuspojave ovog lijeka (povišenje krvnog tlaka, povišenje šećera u krvi, pojava čireva na želudcu, sklonost infekcijama i brojne druge nuspojave).

Postoje lijekovi koje zovemo imunosupresivima .naziv govori kako oni nešto suprimiraju (smanjuju imunološki odgovor organizma) na pokrenutu imunološku reakciju koja dovodi do bolesti. U ovu grupu ubrajaju se azatioprin, merkatopurin koji mijenjaju djelovanje imunološkog sustava i učinkoviti su kod Crohnove bolesti. Koriste se kad bolest ne reagira na druge lijekove, a naročito kod održavanje remisije (mirnog perioda bolesti). Oba lijeka značajno poboljšavaju opće stanje bolesnika, smanjuju potrebu za kortikosteroidima i pomažu u liječenju fistula. Nevolja je kod ovih lijekova što počnu djelovati tek za 3-6 mjeseci i imaju ozbiljne nuspojave (smanjenje otpornost organizma, sklonost infekcijama, smanjenje broja leukocita -bijelih krvnih zrnaca, opadanje kose i brojne druge).

Odstranjenje upalom zahvaćenog crijevaIncizija crijevaNažalost kada bolest dugo traje ili kada loše reagira na navedenu terapiju ponekad je potrebno operativno odstraniti dio crijeva koji je izrazito zahvaćen upalom. Operativno liječenje se primijenjuje kada daljnjim postupcima liječenja ne možemo obuzdati stvaranje zatvorenih (“ograničenih i začahurenih”) upalnih apscesa kojima prijeti ruptura (pucanje crijevne stijenke i izlijevanje upalnog sadržaja) u trbušnu šupljinu što može rezultirati i upalom cijele trbušne šupljine, sepsom i smrću.Spajanje krajeva crijeva

Kod Crohnove bolesti preporučuje se posebna prehrana.

 

Za sve dodatne upite i informacije, izvolite nazvati na tel. 01 48 40 813 (8-19 h), subotom (8-12 h) ili izvolite poslati upit  klikom na e-mail; ultrazvuk.tarle@gmail.com

Poveznice: proljev | chronova bolest

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme