Početna stranicaPretraga za: pozitivni her 2

Rak dojke s pozitivnim HER 2

Rak dojke s pozitivnim HER 2

Liječenje Herceptinom i Aromasinom, novosti u primjeni

Rak dojke se uz ostale karakteristike koje se analiziraju kod dijagnosticiranja bolesti kategoriziraju na HER 2 pozitivni ili HER 2 negativni rak. HER 2 pozitivni rak dojke raste brže i znatno je agresivniji od HER 2 negativnog. Svjetska organizacija „The National Comprehensive Cancer Network“ (Nacionalna sveobuhvatna mreža za rak) ili skraćeno NCCN smatra kako je testiranje na HER 2 presudno u donošenju odluke o postupcima liječenja raka dojke kako u početnoj tako i u uznapredovaloj fazi bolesti.

Smještaj gena na kromosomima HER 2Oko 15-20 % bolesnica s rakom dojke ima HER 2 pozitivan rak dojke. On se nalazi smješten na 17. kromosomu i nosi svojstvo zapisa za stanicu koja onda proizvodi HER 2 protein (bjelančevinu).

Navedeni HER 2 protein je receptor onaj koji prima informaciju i odašilje informaciju u stanicu nakon koje se stanica dijeli brže i brže raste. Zbog navedenih poruka koje šalje u stanicu ova bjelančevina dovodi do naglog, brzog i nenormalnog rasta stanica u dojci koje tada dobivaju karakteristike zloćudnog rasta i postaju agresivne.

Postoje dva načina testiranja na HER 2 kod bolesnica s rakom dojke.. Jedan test je IHC (imunohistokemija) a druga je FISH (fluorescencija na mjestu hibridizacije). Rezultati oba testa koriste se u daljnjim postupcima liječenja. ICH test koristi liječnik patolog u laboratoriju na uzorku tumorskog tkiva koji je dobio nakon operativnog zahvata, biopsijom tumorektomijom ili mastektomijom. Drugu metodu FISC također koristi patolog, a osnova ovog testa je genski određena i pronalazi broj HER 2 gena na površini tumorskih stanica. U HER 2 pozitivnim tumorima dojke nalazi se mnogo kopija HER 2 gena, a gen je „pojačan“. 

Stanice tumora dojkePoznavanje HER 2 danas je razvilo postojanje jednog lijeka Herceptina (Transtuzumab). Upravo zato je važna spoznaja o HER 2 pozitivnom raku dojke jer on se uz ostale postupke liječenja može primijeniti i poboljšati uspješnost liječenja raka dojke. On se daje u ranim i poodmaklim (proširenim) stadijima HER2 pozitivnog raka dojke. Njegova je karakteristika što se on veže za HER 2 receptore na površini tumorskih stanica raka dojke. Njegovim uzimanjem smanjuje se broj poruka koje inače, ako nije ničim blokiran, šalje u stanicu koja se nekontrolirano dijeli i raste.. Ima još jednu veliku prednost, a to je da pokreće imuni sustav bolesnice koja tako potaknuta može razoriti stanice raka dojke i uz pomoć kemoterapije uspješnije razoriti HER 2 pozitivne stanice raka. Međutim ne postoje dokazi da može pomoći u liječenju HER 2 negativnog raka dojke.

NasljeđivanjeKod HER 2 pozitivnog raka dojke Herceptin se najčešće koristi s Taxolom, Adriamycinom ili Cytoxanom (citostatici, kemoterapija). Od kada se Herceptin uveo u liječenje uz kemoterapiju rezultati liječenja su se značajno poboljšali nego kod samostalne primjene samo kemoterapije ali samo kod HER 2 pozitivnog raka dojke..

Kod nas je Herceptin uvršten na listu lijekova HZZO-a od ožujka 2007. godine i za liječenje HER 2 pozitivnog raka dojke i u ranom stadiju bolesti, a ne samo za proširene stadije bolesti. Uz liječenje Herceptinom odobreno je i liječenje ranih stadija raka dojke Aromazinom (najučinkovitijim aromataznim inhibitorom) što je u skladu sa svjetskim znanstvenim studijama koje su dokazale visoku učinkovitost liječenja koji podvostručuju preživljavanje bolesnica. Aromasin je lijek koji se koristi u liječenju hormonalno ovisnih tumora (raka dojke
Odobrena shema liječenja ubuduće će biti dvije godine uzimanja Tamoxifena, čime se postiže dobar učinak na kosti i sprečava osteoporoza i krvožilne bolesti u menopauzi. Nakon toga perioda, tri godine uzimanja Aromasina, što može spriječiti povratak bolesti ili proširenje na drugu dojku, mogući rak maternice i postmenopauzanih krvarenja (krvarenje u menopauzi, klimakteriju).

“Stanice


Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme