Početna stranicaPretraga za: kolor dopler ultrazvuk dojke

Specijalistička ordinacija, Dr. Tarle - Ultrazvuk abdomena, trbušne šupljine

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) najnovijim kolor dopler aparatom Toshiba Aplio XG, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine kolor doplerom tj. prikazom prokrvljenosti (vaskularizacije) organa u abdomenu i primjenom elastografije kojom se mogu bolje prikazati eventualne promjene u tkivu i pojedinim organima trbušne šupljine.
www.ultrazvuk-tarle.hr
U mojoj ordinaciji smatram najvrednijim detaljan razgovor s pacijentom, zatim kod bolova ili drugih tegoba u abdomenu kolor dopler ultrazvučni pregled cijele trbušne šupljine.

Novija generacija kolor dopler uređaja, najviše klase, kakav je uređaj Toshiba Aplio XG koji se koristi u ordinaciji, omogućava izvanredan prikaz svih unutarnjih organa trbušne šupljine.
Ovakvim kolor dopler uređajem moguće je uz standardne organe trbušne šupljine (jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena, bubrezi, mokraćni mjehur, prostata, testisi, krvne žile u abdomenu, žarišne tumorske ili cistčne promjene u abdomenu u trbušnoj šupljini), vidjeti i eventualne promjene na želucu i crijevima (tankom i debelom crijevu).

Potpuno je pogrešno kod bolova u abdomenu, čak i ako liječnik sumnja na bolesti želuca ili crijeva, najprije napraviti gastroskopiju ili kolonoskopiju, bez prethodno obavljenog kolor dopler ultrazvuka abdomena.Danas se u svijetu kod bolova u abdomenu (trbušnoj šupljini), najprije u dijagnostikom slijedu pretraga učini kolor dopler ultrazvuk abdomena , kojim će iskusni liječnik moći brzo i efikano zaključiti što je uzrok bolova ili tegoba koje pacijent ima.Akutni bolovi u trbušnoj šupljini za liječnike su jedan su od najtežih dijagnostičkih dilema koje liječnik treba razlučiti. U akutnim stanjima liječnička odlika treba biti točna i brza, kako bi se u terapijskom smislu što prije moglo djelovati. Bolovi u abdomenu mogu biti uzrokovani upalama žučnjaka, žučnim kamencima, upalom gušterače, krvarenjem iz čira u želucu ili dvanaesniku, hepatitisu, akutnom upalom bubrega, mokraćnog mjehura, prostate, maternice, jajnika ili prostate, zatim upalom “slijepog crijeva”, divertikulitisom-upalom divertikua, vanmaterničnom trudnoćom, endometriozom ili trombozom mezenterične arterije (arterije crijeva).

Upala slijepog crijeva ne može se točno dijagnosticirati bez kolor dopler ultrazvuka slijepog crijeva. Bolesnici s akutnom upalom crvuljka mogu imati uredne ili blago povišene leukocite u krvi, zatim uredan C reaktivni protein (CRP), urednu tjelesnu temperaturu pod pazuhom i u anusu, a palpacijom abdomena donosi se subjektivna procjena liječnika o upali sliejpog crijeva. Kolor dopler ultrazvuk i CT jedini su objektivni dijagnostički postupci koji mogu liječniku dati jasni uvid je li prisutna upala crvuljka ili ne. U ordinaciji se kod akutnih bolova u trbušnoj šupljini uz kolor dopler ultrazvuk mogu napraviti kompletne pretrage krvi i urina, koji su gotovi za nekoliko minuta i tako će liječnik imati cjelovit uvid u zdravstevno stanje pacijenta i lakše će otkriti uzrok tegoba. To je izuzetno važno zato što liječnik treba nakon pregleda donijeti točnu i brzu odluku što je uzrok tegoba, o kakvoj se bolesti radi i može li pacijenta liječiti ambulantno ili ga mora uputiti u bolnicu.

Danas se znanstvenim radovima sve češće spominje kolor dopler ultrazvuk kao prva dijagnostička metoda za razlučivanje je li uzrok akutnih ili kroničnih bolova ili drugih tegoba (napuhnutost, kruljenje u abdomenu, pojačani plinovi u crijevima, neredovita i promijenjena pražnjenja crijeva, lažni nagoni na stolicu) želudac, crijeva ili drugi organi za probavu u trbušnoj šupljini. To ne znači da ultrazvuk abdomena može zamijeniti gastroskopiju ili kolonoskopiju ali može svakako doprinijeti boljem uvidu u uzroke tegobe i ponekad nakon ultrazvuka abdomena neće biti potrebno dodatno raditi gasroskopiju ili kolonoskopiju.


Specijalistička ordinacija, Dr. Tarle - Ultrazvučna dijagnostika

U ordinaciji se mogu učiniti kompletne pretrage krvi i mokraće, ultrazvučni pregled najnovijim kolor dopler aparatom štitnjače, dojki, abdomena, krvnih žila, EKG srca, spirometrija, ultrazvučna denzitometrija kostiju.

Ordinacija je smještena u centru grada, Petrinjska 52, prizemlje, u blizini Glavnog kolodvora i Importane garaže

www.ultrazvuk-tarle.hr


Kolor dopler ultrazvuk dojki

Kolor dopler ultrazvuk dojki

Kolor dopler ultrazvukom dojki novijim ultrazvučnim uređajima, moguće je vidjeti najsitnije i početne promjene u dojkama, Uređaj na kojem radim najnovije je i napredne generacije ujedno i najviše klase među kolor dopler uređajima koji osim tri vrste doplera (pulsirajući kolor dopler, power dopler, ADF) ima i program za elastografiju. Programom elastografije moguće je cijelu ultrazvučnu sliku obojati u nekoliko različitih varijanti kako bi se bolje prikazale sve strukture u dojci, koja po svojoj strukturi nije homogeni organ sačinjen od istovjetnog tkiva kao npr. jetra ili štitnjača, već je sačinjena od žljezdanog, masnog i vezivnog tkiva tako da je u toj raznolikosti struktura u crno bijeloj slici i bez programa elastografije teško razaznati eventualne patološke strukture. Program elastografije zasnovan je na principu različite mogućnosti prolaska ultrazvučnih valova iz sonde uređaja kroz različite medije u tkivu (mast, žljezdano tkivo, tekućina). Na taj način različite strukture bit će različito obojane na ultrazvučnoj slici.

To nam je izuzetno važno jer tako se lakše i s velikom sigurnošću mogu razlikovati npr. čvor u dojci ili gusti sadržaj u cisti. Također je programom elastografije moguće je lakše razlikovati strukture oko, a osobito ispod vidljive promjene (čvora) u dojci. Ukoliko ispod vidljivog čvora u programu elastografije postoji sjena ili je vidljiva izbrisanost nornalne građe žljezdanog tkiva tada se najvjerojatnije radi o zloćudnoj promjeni. Ovaj kriterij samo je jedan od nekoliko koji je liječniku važan kod donošenja odluke o kakvoj je promjeni u dojci riječ.

Evo primjera;

Primjer 1.

 

          .Ultrazvuk

Slika 1. Na ovoj slici možete vidjeti mali čvorić veličine 3x4 mm, a ispod čvorića nije vidljiva normalna građa tkiva dojke, vidljivo je zatamnjenje s prekidom kontinuiteta normalnog tkiva dojke.Ovdje se punkcijom, a i kasnijom operacijom dokazalo da se radi o raku dojke.

 

 

 

Slika 2. Na ovoj slici vidljiv je čvorić nešto veći od prethodnoga, veličine 10x8  mm, a ispod čvorića nema gubitka normalne strukture dojke. Očuvana je normalna građa dojke oko i ispod čvorića. Ovdje se radilo o fibroadenomu dojke (dobroćudnoj promjeni).Ovakve karakteristike čvorića u dojci nije moguće razlikovati bez programa elastografije.


Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme