Početna stranicaPretraga za: sistematski pregledi testisa

Sistematski pregledi za žene i muškarce

Sistematski pregledi za žene i muškarce

SISTEMATSKI PREGLEDI:
Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o spolu, dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, obiteljskoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje.

SISTEMATSKI PREGLEDI ZA ŽENE I MUŠKARCEU mojoj ordinaciji možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled koji uključuje:
1) OPĆI PREGLED, RAZGOVOR-ANAMNEZA I KLINIČKI PREGLED
2) LABORATORIJSKE PRETRAGE KRVI I MOKRAĆE
3) ULTRAZVUČNI PREGLED TRBUŠNE ŠUPLJINE (ABDOMENA) KOLOR DOPLEROM S ELASTOGRAFIJOM
4) KOLOR DOPLER ULTRAZVUK VRATA S ELASTOGRAFIJOM (ŠTITNJAČA, LIMFNI ČVOROVI, ŽLIJEZDE SLINOVNICE, KRVNE ŽILE VRATA)
5) KOLOR DOPLER ULTRAZVUK DOJKI S ELASTOGRAFIJOM
6) EKG-ELEKTROKARDIOGRAFSKO SNIMANJE RADA SRCA
7) PAPA test i dopunske pretrage, ukoliko su potrebne

Preventivni sistematski pregledi se primjenjuju i nužni su za pravodobno otkrivanje rizičnih faktora i već postojećih bolesti koje mogu ugroziti Vaše zdravlje ili dovesti do trajnih posljedica. U Hrvatskoj, kao i u većini zemalja najčešće bolesti koje su ujedno i najčešći uzroci smrti su bolesti srca i krvnih žila i zloćudne bolesti.

Što ranije otkrivanje zloćudnih bolesti iznimno je važno zbog doktrine liječenja zloćudnih bolesti koja se nije značajno promijenila zadnjih 20 godina. Zloćudne bolesti liječe se operativno, i/ili kemoterapijom, i/ili zračenjem. Svi navedeni načini liječenja mogu biti efikasni ukoliko je bolest otkrivena rano. Na sreću u zadnjih 10-etak godina značajno su se poboljšale mogućnosti rane dijagnostike zloćudnih bolesti čime ne možemo smanjiti učestalost oboljenja, ali možemo poboljšati mogućnosti za rano otkrivanje, a zatim i izlječenje oboljelih. Upravo zato je važno odlaziti na preventivne sistematske preglede. Kod preventivnih sistematskih pregleda liječnici osim navedenih oboljenja mogu kod ljudi uočiti danas dosta učestale psihičke poremećaje kao što su panično depresivni poremećaji. Njihova se učestalost danas procjenjuje na oko 30% u populaciji. Ovi poremećaji predstavljaju veliki problem za oboljelog, njegovu okolinu i cijelu zajednicu. Oboljeli mogu dugi niz godina živjeti s takvim poremećajem, koji sami ne mogu prepoznati, a takav poremećaj osim što ih bitno sputava u svakodnevnom životu, može biti uzrokom nastanka brojnih organskih bolesti kao što su bolesti štitnjače, krvnog tlaka, povišenog šećera u krvi, bolesti probavnog sustava (gastritis, iritabilni kolon). Smatra se kako takvi psihički poremećaji mogu biti okidači za nastanak autoimunih bolesti (psorijaza, reumatoidni artritis, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, astma itd.) kao i mogući poticajni faktor kod nastanka zloćudnih bolesti. Danas se panično depresivni poremećaji mogu uspješno izliječiti ili držati pod kontrolom psihoterapijom i djelotvornim lijekovima.
SISTEMATSKI PREGLEDSvaki preventivni sistematski pregled započinje razgovorom (anamnezom) zatim općim pregledom, palpacijom vrata, trbušne šupljine, slušanjem pluća i srca i mjerenjem krvnog tlaka). Pregled se nadalje nastavlja dopunskim pregledima prema dobi, spolu i nasljednim bolestima u obitelji. Navedeni preventivni sistematski pregledi trebali bi se obavljati svake godine i dopunjavati pretragama koje će biti neophodno učiniti nakon takvih sistematskih pregleda zbog uočenih odstupanja od normale.

SISTEMATSKI PREGLEDI ZA ŽENE U TRIDESETIM GODINAMA ŽIVOTA

Mlade žene tridesetih godina života trebaju početi s preventivnim sistematskim pregledima dojki. Danas je rak dojki po učestalosti najčešći. Učestalost je 24 % od ukupno oboljelih žena od raka bilo koje lokalizacije. Smrtnost po svim dobnim skupinama iznosi oko 40 %, međutim smrtnost u tridesetim godinama života je sigurno značajno veća.

Razlog tome je mlada životna dob, metabolizam mlade osobe u kojem se svi patološki, a osobito karcinomski procesi odvijaju brzo. Drugi razlog je mali odaziv tridestgodišnjakinja na preventivne sistematske preglede dojke. Nažalost najčešće se rak dojke u ovoj dobi otkriva tako da žena sama primijeti čvorić u dojci. Čvorić koji se može opipati u dojci, a dokaže se da je zloćudan, vrlo često je u fazi otkrivanja već metastazirao u ovako mlade osobe. Treći razlog veće smrtnosti od raka dojke u ovoj dobi je „teži“ patohistološki tip raka dojke, intraduktalni invazivni karcinom, koji ima lošiju prognozu. Dobna granica za pojavu raka dojke se nažalost značajno spustila na tridesetgodišnjakinje. Što je tome razlog, najčešće nas pitaju oboljele. Najvjerojatnije stres, užurbani način života, pritisak potpune predanosti poslu uz sve ostale obaveze u obitelji, zatim radno vrijeme koje često traje dulje od 8 sati dnevno i stalna neizvjesnost i briga. Dosadašnje znanstvene studije nisu pokazale kako je povećano uzimanje kontracepcijskih pilula uzrok češće pojave raka dojke.

Ultrazvuk
Na slici je prikazana cista (lijevo) u dojci ispunjena gušćim sadržajem i druga tvorba (desno) je fibroadenom (dobroćudni tumor u dojci)

Ultrazvuk
Na slici je prikazana tvorba (čvorić) koji je fibroadenom (dobroćudna promjena u dojci)

Ultrazvuk
Na slici je prikazana manja tvorba (čvorić) koja ispod vidljive tvorbe ima sjenu, radi se o raku dojke

U ovoj dobi žene imaju često i ginekološke probleme. Najčešće se javljaju upale rodnice, maternice i ciste jajnika, na ginekološkom pregledu. Karcinom grlića maternice nije na sreću tako čest kao rak dojke ali se javlja u 6-7 % žena koje obolijevaju od raka bilo koje lokalizacije. Smatra se da je najčešći uzrok injekcija HPV (humanim papiloma virusom). Ovaj virus prenosi se spolnim kontaktom i period inkubacije do pojave prvih simptoma može trajati i nekoliko godina. Zaražena osoba najčešće nema nikakvih tegoba, ali na PAPA testu su kod oboljelih vidljive mikroskopske promjene na stanicama grlića maternice (CIN I,II,II – cervikalna intraepitelna neoplazija) koja može prethoditi ili se razviti u rak grlića maternice. U ovoj dobi česte su infekcije rodnice, bakterijske vaginoze i infekcije trichomonas vaginalisom, urepasmom, mycoplasmom i chlamidiom.  Navedeni uzročnici najčešće izazivaju tegobe kao što su peckanje na spolovilu, vaginalni iscjedak, učestalo i bolno mokrenje, a mogu se javiti i bolovi u donjem abdomenu kod širenja infekcije na organe u maloj zdjelici. Infekcija se iz rodnice može proširiti na maternicu jajnike i mokraćni mjehur. U ovoj dobi relativno često se mogu vidjeti ciste na jajnicima, koje su najčešće hormonalno uzrokovane ili su posljedica infekcija spolnog trakta.
UltrazvukU tridestegodišnjakinja se često slučajnim ultrazvučnim pregledom trbušne šupljine mogu otkriti žučni kamenci. Oni se češće javljaju u žena nego muškaraca 7:1. Trudnoća, zatim uzimanje kontracepcijskih pilula i nasljedna sklonost poticajni su faktori za nastanak žučnih kamenaca. Važno je znati imate li žučne kamence, iako Vam trenutno ne stvaraju tegobe, jer može doći do iznenadnih komplikacija kao što su spontani izlazak kamenaca iz žučnjaka u glavni žučni vod i vrlo opasna upala gušterače.

Danas nažalost žene u tridesetim godinama života vrlo često pate od panično depresivnog poremećaja koji je prisutan u 30 % populacije. Najvjerojatnije stresni način života, užurbanost, zatim stalna briga za obitelj i posao, ponekad neusklađenost želja i očekivanja sa stvarnim mogućnostima, razlog su povećanog broja oboljelih žena od ovog poremećaja. Nemir, nelagoda, strah, umor, plačljivost i tuga bez vidnog i direktnog povoda, nezainteresiranost za sve što Vas je ranije veselilo i nesanica razlozi su za posjet liječniku. Takve osobe trebaju stručnu pomoć i to što prije jer same ne mogu riješiti problem.

SISTEMATSKI PREGLEDI ZA MUŠKARCE U TRIDESETIM GODINAMA ŽIVOTA

Tridesetgodišnjaci imaju najčešće problem s prekomjernim uzimanjem hrane, nedostatkom kretanja i fizičke aktivnosti što dovodi do povećanja tjelesne težine i metaboličkih poremećaja u krvi. U ovim godinama kod muškaraca često uočavamo povećanje šećera, masnoća i mokraćne kiseline u krvi. SISTEMATSKI PREGLEDI ZA MUŠKARCE
Također se tada najčešće prvi puta uočava povišeni krvni tlak. Neuočeni i/ili neliječeni povišeni krvni tlak može kasnije biti uzrokom infarkta srca, srčane slabosti (kardiomiopatije) ili oštećenja srčanih zalisaka. UltrazvukPovišeni šećer u krvi koji se nije uočio ili se zanemario, vremenom će dovesti do nepopravljivih oštećenja na malim, a kasnije i velikim krvnim žilama čime mogu biti oštećeni vitalni organi kao srce, mozak, oči, bubrezi i periferne arterije nogu kao i periferni živci. Kada oštećenja na navedenim organima nastanu ona su ireverzibilna i nepopravljiva. Povišene masnoće u krvi također su osobito u pušača predisponirajući faktor za nastanak oštećenja na krvnim žilama, stvaranjem aterosklerotskih naslaga na krvnim žilama (arterijama) što je vrlo opasno kod arterija koje opskrbljuju vitalne organe poput srca i mozga. Povišena mokraćna kiselina nije vitalno ugrožavajući poremećaj ali umanjuje kvalitetu života oboljelih. Višak mokraćne kiseline u krvi taloži se u bubrezima stvarajući organske bubrežne kamence i u zglobovima stvarajući naslage koje dovode do uričnog artritisa i povremeno jako bolnih zglobova koji mogu bitno umanjiti kvalitetu života oboljelih.

Navedeni poremećaji mogu biti posljedica nasljednih poremećaja i bolesti u obitelji ili posljedica nezdravog načina života. Povišeni krvni tlak koji se ne uoči u ovoj dobi, kao i povišen šećer ili masnoće u krvi mogu kasnije dovesti do bolesti srca i krvnih žila što je na prvom mjestu uzroka smrti. Savjet muškarcima u tridesetim godinama života je da pripaze na način i vrstu prehrane kao i na fizičku aktivnost, tjelovježbu, sportske rekreativne aktivnosti, čime će značajno pridonijeti kvaliteti života, a time će i izbjeći i mnoge bolesti.
UltrazvukUltrazvuk
Na obje slike prikazan je početni rak testisa u tridesetgodišnjaka. Tumor testisa je velik 4x5 mm. Rak testisa kod ovog bolesnika otkriven je slučajno na sistematskom pregledu. Bolesnik nije imao nikakve simptome i tumor nije bio opipljiv palpacijom testisa, jer je malen i smješten je u unutrašnjosti testisa. Bolesniku je odstranjen tetsis ali zbog veličine tumora i stadija bolesti nije bila potrebna nikakva daljnja terapija.

Muškarci u trećem desetljeću koji su imali kriptorhizam (nespušteni testis u skrotum dječjoj dobi), trebaju ultrazvučnim pregledima kontrolirati testise jer primijećeno je da kod takvih muškaraca nešto češće se može razviti rak testisa. Iako nije znanstveno dokazano u praksi ipak uočavamo kako muškarci koji su zadobili udarac u testis imaju veću mogućnost za nastanak raka testisa od onih koji to nisu imali.

U ovom desetljeću života javljaju se relativno često infekcije spolno-mokraćnog sustava zbog spolno prenosivih bolesti. To su najčešće infekcije ureaplazmom, mikoplazmom, klamidijom , gonoreja, infekcije E.colli i Enterokokom. Navedeni mikroorganizmi najčešće su uzroci infekcije epididimisa (epydidymitis), prostate (prostatitis), testisa (orchitis),  a rjeđe su uzroci infekcija mokraćnog mjehura.

Muškarci u ovoj dobi, nešto manje nego žene u današnje vrijeme imaju panično depresivne poremećaje. Oni su najčešće posljedica dugotrajnijih psihičkih stresova, straha za očuvanjem radnog mjesta, brige i neizvjesnosti. Vrlo često ovakve poremećaje oni sami ne uočavaju ali počinju primjećivati posljedice takvih poremećaja kao što su bolovi u trbušnoj šupljini, osjećaj stezanja u vratu i prsima, nedostatak zraka, nesanica, umor, nezainteresiranost, strah i brojni drugi vrlo često organski simptomi kao što su proljevaste stolice, učestalo mokrenje bez dokazane infekcije i brojni drugi..

Preventivni sistematski pregledi u tridesetim godinama života za žene i muškarce
• Kompletne pretrage krvi i urina
• EKG srca, mjerenje krvnog tlaka
• Kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjača, krvne žile vrata, žlijezde slinovnice, limfni čvorovi)
• Kolor dopler ultrazvuk trbušne šupljine (jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena, bubrezi, mokraćni mjehur, prostata, testisi, krvne žile i limfni čvorovi)
• Kolor dopler ultrazvuk dojki u žena, kod muškaraca prema indikaciji (promjene u dojkama ili obiteljsko nasljeđe)
• Ginekološki pregled (kolor dopler ultrazvuk maternice i jajnika + PAPA test)

SISTEMATSKI PREGLEDI ZA ŽENE U ČETRDESETIM GODINAMA ŽIVOTA

Na prvom mjestu kod žena u ovom desetljeću života trebala bi biti stalna briga za odlazak na preventivne sistemastke preglede dojki, koji se moraju obavljati barem jedanput godišnje. Rak dojke prvi je na mjestu po učestalosti zloćudnih oboljenja u žena i prvi uzrok smrti u žena koje umiru od maligne bolesti.

Većina žena, osobito krajem četrdesetih godina života , nalazi se u perimenopauzi ili je već nastupila menopauza. Ovo razdoblje života žene je dosta teško i naporno za većinu žena jer se javljaju brojne tegobe koje umanjuju kvalitetu života žene. Najprije se javljaju promjene raspoloženja, koje mogu u konačnici dovesti do češće depresivnih ali i paničnih poremećaja. Većina žena u tom razdoblju počinje lošije spavati, osjećaju nemir i nelagodu, ubrzani ili nepravilni rad srca, zatim smanjenje libida, a javljaju se i navale vrućine (valunzi), crvenilo lica i pojačano znojenje. Također su prisutna i nepravilna menstrualna krvarenja. Zbog pojave suhoće rodnice i spolovila javljaju su bolni i neugodni spolni odnosi, učestalo i bolno mokrenje uz peckanje na spolovilu i česte recidivirajuće (ponavljajuće) mokraćne infekcije.
Ultrazvuk
Na slici je kod žene u dobi od 41 godine otkrivena endometrijska cista na jajniku. Bolesnici je laparoskopski (poštednom operacijom) odstranjena cista na jajniku.

Žene u četrdesetim godinama života imaju češće nego u ostalim razdobljima života endometriozu. To je pojava endometrija (sluznice maternice) na drugim organima kao što su jajnici, jajovodi i vanjska stjenka crijeva. Što je uzrok „premještanja“ ili pojave sluznice endometrija maternice na drugim organima nije u potpunosti razjašnjeno, postoje hipoteze razloga nastanka. Zbog endometrioze oboljele žene imaju najčešće jake bolove u donjem abdomenu. Ginekološkim pregledom najčešće se uočava nepravilna cista na jajnicima, a bolesnice se uglavnom moraju povrgnuti operativnom zahvatu.

Zbog nepravilnih menstrualnih krvarenja neke od žena u perimenopauzi imaju obilnija krvarenja uz kraći menstruacijski ciklus što može dovesti do anemije osobito ukoliko imaju od ranije poznati miom maternice (dobroćudni tumor tijela maternice).
UltrazvukU ovom razdoblju života većina žena zbog nepravilnog načina prehrane, smanjene fizičke aktivnosti i zbog hormonalnih promjena dobiva prekomjerno na tjelesnoj težini. U ovom razdoblju uočavaju se povišene vrijednosti masnoća u krvi, najčešće kolesterola, šećera u krvi i povišeni krvni tlak.

U ovom desetljeću života kod velike većine žena vjerojatno potaknuto načinom života i hormonalnim promjenama jajnika pojavljuju se problemi sa štitnjačom. Ponekad nije jasno bez dijagnostičke obrade jesu li tegobe uzrokovane menopauzom ili poremećajima rada štitnjače.

Četrdesetgodišnjakinje se često tuže na bolove u kralježnici zbog degenerativnih promjena u kralježnici. Najčešće su one uzrokovane nasljednim sklonostima, prekomjernom tjelesnom težinom, nedostatkom fizičke aktivnosti i slabošću paravertebralne muskulature (mišića uz kralježnicu) koji podupiru kralježnični stup. Zbog hormonalnih promjena i perimenopauze javljaju se često i bolovi u manjim i većim zglobovima, najčešće šaka, ručnog zgloba, ramena, kukova, koljena i vratne kralježnice. Ukoliko ne postoji neka reumatska bolest, tegobe su najčešće uzrokovane upalama tetiva, mišića i zglobnih ovojnica zbog gubitka elastičnosti vezivnog tkiva.

U četvrtom desetljeću žene primjećuju poremećaje oštrine vida (oko 45-te godine života). U ovom razdoblju pojavljuju se prvi znakovi staračke prezbiopije (nemogućnost čitanja bez naočala koje korigiraju vid na blizinu). U ovom razdoblju života mogu se javiti i poremećaji očnog tlaka, stoga je nužan detaljan oftalmološki pregled (pregled oštrine vida, očne pozadine (pregled fundusa oka)  i mjerenje očnog tlaka (goniometrija).

SISTEMATSKI PREGLEDI ZA MUŠKARCE U ČETRDESETIM GODINAMA ŽIVOTA

U ovom razdoblju života nažalost često viđamo posljedice neuočenog povišenog šećera, masnoće u krvi ili povišenog krvnog tlaka u prethodnom desetljeću. Mnogi muškarci u ovom desetljeću javljaju se liječniku zbog bolova u prsnom košu popraćenih nedostatkom zraka što je najčešće uzrokovano stenozom (začepljenjem) koronarnih (srčanih krvnih žila) koje opskrbljuju srčani mišić što nažalost dovodi i do srčanog infarkta.  Nisu rijetki i moždani udar tj. infarkt mozga (zbog začepljenja arterija koje opskrbljuju mozak)  najčešće ugruškom ili moždano krvarenje zbog pucanja malih arterija koje opskrbljuju mozak. U rizičnoj skupini muškaraca nalaze se svakako pušači, prekomjerne tjelesne težine, povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća i šećera u krvi. Ultrazvuk
Muškarci s navedenim poremećajima imaju značajno veću mogućnost za nastanak bolesti srca i krvnih žila zbog izraženih poremećaja koje zovemo metaboličkim X sindromom (skup nekoliko poremećaja koji su prethodno navedeni).
Ovo desetljeće života popraćeno je problemima s lokomotornim organima (mišićno zglobne tegobe). Ukoliko muškarci nisu u prethodnim godinama pazili na način prehrane i fizičku aktivnost najčešće u ovom razdoblju imaju prekomjernu tjelesnu težinu koja potencira čitav niz tegoba. Najčešći su bolovi u kralježnici, osobito donjem lumbalnom dijelu i bolovi u koljenima. Svakako stalno preporučujem pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, hodanje, vježbanje, bavljenje nekim sportom, barem 2x tjedno. Potrebna je redovita kontrola krvnog tlaka, kontrola šećera i masnoća u krvi.

Krajem četvrtog desetljeća kod većine muškaraca javljaju se problemi s mokrenjem. Često je prisutno učestalo,  otežano i isprekidano mokrenje, osobito noću. Uzrok navedenih tegoba je najčešće benigno povećanje prostate (hipertrofija prostate). Zbog povećanja prostate ponekad postoji i zaostajanje urina u mokraćnom mjehuru (ostatni ili rezidualni urin) zbog kojega su češće infekcije mokraćnog mjehura s mogućim uzlaznim širenjem upale iz mjehura na bubrege uz upale bubrega ili stvaranje kamenaca u mokraćnom mjehuru ( urocistolitijaza). Zbog svega navedenog ali i kod muškaraca bez tegoba u četvrtom desetljeću života počinje se s preventivnim pregledima prostate, palpacijom prostate, ultrazvučnim pregledom i određivanjem iz krvi PSA (prostatični specifični antigen).
Preventivni sistematski preglediU četvrtom desetljeću muškarci primjećuju poremećaje oštrine vida (oko 45-te godine života). U ovom razdoblju pojavljuju se prvi znakovi staračke prezbiopije (nemogućnost čitanja bez naočala koje korigiraju vid na blizinu). U ovom razdoblju života mogu se javiti i poremećaji očnog tlaka, stoga je nužan detaljan oftalmološki pregled (pregled oštrine vida, pregled očne pozadine (pregled fundusa oka)  i mjerenje očnog tlaka (goniometrija).

Ukoliko u obitelji postoji rak debelog crijeva u četvrtom desetljeću započinje se s traženjem eventualnih mikrotragova krvi u stolici (hemokult test za koji se uzima uzorak iz tri neovisne stolice). Ukoliko je test pozitivan radi se kolonoskopija.
Kod muškaraca pušača u četrdesetim i kasnijim godinama može se javiti karcinom pluća koji je na prvom mjestu po učestalosti među svim zloćudnim oboljenjima u muškaraca . Javlja se u oko 16 % muškaraca oboljelih od karcinoma.  Liječnik će nakon pregleda odlučiti je li potrebna daljnja obrada pluća (Rtg srca i pluća, CT pluća, bronhoskopija)

Preventivni sistematski pregledi u četrdesetim godinama života za žene i muškarce
• Kompletne pretrage krvi i urina
• EKG srca, mjerenje krvnog tlaka
• Rtg srca i pluća (kod pušača), radi se prema indikaciji i ne svaku godinu
• Kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjača, krvne žile vrata, žlijezde slinovnice, limfni čvorovi)
• Kolor dopler ultrazvuk trbušne šupljine (jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena, bubrezi, mokraćni mjehur, prostata, krvne žile i limfni čvorovi)
• Kolor dopler ultrazvuk dojki u žena, kod muškaraca prema indikaciji (promjene u dojkama ili obiteljsko nasljeđe)
• Mamografija, svake dvije godine
• Ginekološki pregled ( kolor dopler ultrazvuk maternice i jajnika + PAPA test)
• Hemokult test (pregled stolice 3x na prisutnost mikrotragova krvi, ukoliko postoji obiteljska anamneza za rak debelog crijeva)
• Ultrazvučna denzitometrija (mjerenje koštane gustoće, probir najčešće žena za osteoporozu, ukoliko je test pozitivan potrebno je dalje učiniti DXA, klasičnu denzitometriju)
• PSA (prostatični specifični antigen), tumorski marker za prostatu kod muškaraca koji imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu za rak prostate
• Oftalmološki pregled (pregled oštrine vida, očne pozadine –fundusa i mjerenje očnog tlaka)


SISTEMATSKI PREGLEDI ZA ŽENE U PEDESETIM GODINAMA ŽIVOTA

UltrazvukVećina žena je u početku petog desetljeća u menopauzi, manji broj njih u perimenopauzi s tegobama koje smo naveli kod žena u četvrtom desetljeću. U ovom razdoblju života sklonost bolestima srca i krvnih žila se izjednačava u žena s učestalošću tih bolesti kod muškaraca. Stoga je nužno u ovom razdoblju života veću pozornost posvetiti mjerenju krvnog tlaka, kardiološkom pregledu srca i krvnih žila. Naime početkom menopauze kod velikog broja žena javlja se povišeni krvni tlak, pa čak i kod onih koje su do tada imale normalan ili niži krvni tlak. Vrlo često s menopauzom javljaju se palpitacije (ubrzani ili nepravilni rad srca) i aritmije. Jedan dio žena navodi bolove u prsnom košu i osjećaj nedostatka zraka što mogu biti znakovi smanjene opskrbe krvlju srčanog mišića (ishemije), a što može prethoditi infarktu srca. Žene pušačice uz one koje imaju povišeni šećer u krvi u nezavidnoj su situaciji jer zbog svega navedenog imaju veću sklonost za srčani i moždani udar. Kod žena je potrebna dakle kontrola krvnog tlaka i srca pa čak i ako ne postoje tegobe.

Preventivni pregledi dojki potrebni su najmanje jedanput godišnje zbog učestalosti raka dojki. Najčešće rak dojke javlja se u dobi od 40-te do 60-te godine života. Pravodobnim otkrivanjem raka dojke žena se može izliječiti. Kod kasnog otkrivanja raka dojke možemo samo govoriti koliko će godina žena preživjeti, ali najčešće ne možemo govoriti o izlječenju.

U ovom desetljeću žene se upućuju na hemokult test , test stolice na mikrotragove krvi u 3 neovisna uzorka stolice. Ukoliko je jedan od tri uzorka stolice pozitivan potrebno je učiniti kolonoskopiju, a ukoliko je nalaz uredan potrebno je učiniti gastroskopiju. Ovom pretragom može se otkriti rak debelog crijeva dok još nema simptoma bolesti.

Žene u petom desetljeću rjeđe imaju karcinom grlića maternice, a veća pozornost se mora obratiti na tijelo maternice i jajnike. U petom desetljeću češći su karcinomi endometrija i jajnika. Rak endometrija (zloćudne promjene na sluznici maternice) češće se javljaju kod žena koje su deblje konstitucije ili imaju viška kilograma, zatim kod žena koje su dulje od prosjeka imale menstruaciju ili su kasno ušle u menopauzu. Smatra se da je razlog tome veća količina estrogena, koji se kod konstitucijski debljih žena (adipoznijih žena) luči iz masnog tkiva. Rak jajnika je podmukao zloćudni tumor i na njega u ovom desetljeću treba misliti i odlaziti redovito jedanput godišnje na kontrolu kod ginekologa.  Rak endometrija i jajnika mogu se uočiti jedino ultrazvučnim pregledima, najbolje kolor dopler ultrazvukom. PAPA test i vaginalni ginekološki pregled nisu dovoljni kako bi se uočile promjene na endometriju maternice ili jajnicima. Žena može imati rak endometrija ili jajnika i uredan PAPA test! Svako krvarenje iz rodnice u menopauzi mora se razjasniti pregledom kod ginekologa. Ginekolog će odlučiti je li potrebno učiniti dijagnostičku kiretažu tj. uzimanje uzorka sluznice maternice, endometrija, kako bi patolog uvrdio postoje li zloćudne stanice na endometriju, odnosno postoji li rak endometrija.

Kod žena u petom desetljeću javljaju se ili produbljavaju tegobe lokomotornog sustava (sustava organa za kretanje, zglobovi, mišići, kralježnice). Najčešće žene se tuže na bolove u lumbosakralnom (donjem dijelu kralježnice), zatim u prstima šake, osobito palca, ručnog zgloba, lakta ili ramena. Neke od žena imaju i bolove u kukovima i koljenima. Navedene tegobe najčešće su degenerativne promjene na kostima, tetivama, zglobnim ovojnicama.  U petom desetljeću potrebno je učiniti rendgensku denzitometriju (rendgenska pretraga za određivanje koštane gustoće). Ovim pregledom može se vidjeti je li gustoća kostiju zadovoljavajuća za dob ili postoji osteoporoza.

SISTEMATSKI PREGLEDI ZA MUŠKARCE U PEDESETIM GODINAMA ŽIVOTA

Muškarci u ovom desetljeću trebaju obratiti pozornost na preglede prostate, bez obzira imaju li tegobe ili ne. Pregled prostate obuhvaća palpaciju, zatim ultrazvučni pregled prostate uz određivanje tumorskog markera iz krvi, PSA ( prostatičnog specifičnog antigena).
UltrazvukUltrazvuk

Na slikama je vidljiva povećana prostata sa tumorskom promjenom u srednjem dijelu prostate, koja je dobro prokrvljena, kod muškarca od 56 godina. PSA (prostatitični specifični antigen) je bio u granicama normale. Zbog vidljivog čvora u prostati učinjena je biopsija, kojom je dokazan rak prostate.Bolesnik je operiran, osjeća se dobro. Bolesnik je imao otežano mokrenje zadnjih 5 godina, kada je bilo dijagnosticirano dobroćudno povećanje prostate (hipertrofija prostate). Odlazio je redovito na preglede prostate. Prije otkrivanja raka prostate nije bio na sistematskom pregledu 2 godine.

U ovom desetljeću javljaju se i zloćudni tumori mokraćnog mjehura , osobito kod pušača. Tumor mokraćnog mjehura može se vidjeti ultrazvučnim pregledom prostate i mokraćnog mjehura. Ukoliko se pregledom urina sa sedimentom uoče mikrotragovi krvi (mikrohematurija ili eritrociturija), potrebno je učiniti citološki pregled urina s određivanjem porijekla eritrocita iz tri neovisna uzorka urina i ultrazvučni pregled mokraćnog mjehura. Tumori mokraćnog mjehura rijetko se javljaju kod nepušača. U ovom desetljeću života kod pojedinih muškaraca javljaju se problemi s erektilnom disfunkcijom. Ona može biti ponekad uzrokovana uzimanjem pojedinih lijekova kao što su lijekovi za sniženje krvnog tlaka (beta blokatori ili antidepresivi), ali se može javiti i neovisno o uzimanju lijekova zbog hormonalnih promjena ili zbog poremećaja u mikrocirkulaciji, osobito kod dijabetičara.

U dobi nakon 50 godina života kod muškaraca sistematskim pregledom može se slučajno otkriti rak bubrega. U početnoj fazi karcinom bubrega ne daje nikakve sismptome i rano i pravodobno možemo ga otkriri samo preventivnim sistematskim pregledom , kojim se bez daljnjih terapija ( kemoterapija i zračenja) bolesnik može potpuno izliječiti

UltrazvukUltrazvuk

Na slikama možete vidjeti rak bubrega u istog bolesnika,koji je smješten na donjem polu bubrega kod 53-godišnjeg muškarca. Ovako smješten rak bubrega nije izazivao bolove niti krv u mokraći jer nije probio kapsulu bubrega i nešto je udaljen od kanalnog sustava bubrega.Bolesniku je odstranjen bubreg, nije primao nikakve dodatne terapije. Od operacije je prošlo 5godina, osjeća se dobro i nema nikakvih tegoba.

U ovoj dobi potrebna je redovita kontrola krvnog tlaka, zatim redovito uzimanje propisane terapije za liječenje povišenog krvnog tlaka, ukoliko je ona potrebna. Potrebno je učiniti redovitu kontrolu šećera i masnoća u krvi. Potrebna je kontrola rada srca EKG-om, kod osoba s povišenim tlakom ili znakovima zadebljanja lijeve klijetke ili srca potrebno je učiniti i kolor dopler ultrazvuk srca.

Pušači su izloženiji nastanku aterosklerotskih promjena u krvnim žilama, stoga muškarci u ovom desetljeću navode omaglice i vrtoglavice zbog suženja karotidnih arterija i vertebralnih arterija aterosklerotskim plakovima (naslagama).
Zbog prevencije raka debelog crijeva potrebno je učiniti hemokult test, određivanje mikrotragova krvi iz tri neovisna uzorka stolice. Ukoliko je test pozitivan potrebno je učiniti kolonoskopiju.

Preventivni sistematski pregledi u pedesetim godinama života
• Kompletne pretrage krvi i urina
• EKG srca, mjerenje krvnog tlaka
• Rtg srca i pluća (kod pušača), radi se prema indikaciji i ne svaku godinu
• Kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjača, krvne žile vrata, žlijezde slinovnice, limfni čvorovi)
• Kolor dopler ultrazvuk trbušne šupljine (jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena, bubrezi, mokraćni mjehur, prostata, krvne žile i limfni čvorovi)
• Kolor dopler ultrazvuk dojki u žena, kod muškaraca prema indikaciji (promjene u dojkama ili obiteljsko nasljeđe)
• Mamografija, svake dvije godine
• Ginekološki pregled ( kolor dopler ultrazvuk maternice i jajnika + PAPA test)
• DXA (klasična denzitometrija, mjerenje koštane gustoće, tets za osteoporozu)
• Hemokult test
• Kolonoskopija ( ukoliko postoji pozitivna obiteljska anamneza za rak debelog crijeva)
• PSA (prostatični specifični antigen), tumorski marker za prostatu


SISTEMATSKI PREGLEDI ŽENA U ŠEZDESETIM GODINAMA ŽIVOTA I STARIJE

UltrazvukŽene u šestom desetljeću i starije će obično reći kako im je ovo desetljeće puno draže nego prethodno, kada su se javljale brojne tegobe uzrokovane menopauzom. Metabolizam se u ovom desetljeću smiruje, žene su u mirovini. Međutim odlazak u mirovinu za mnoge žene predstavlja veliku i prijelomnu promjenu u životu. Neke od njih zbog toga ulaze u depresiju, osjećajući se odbačeno. Mnoge tegobe koje žene u ovom desetljeću imaju mogu biti posljedica organskih bolesti ali i psihičkih tegoba uzrokovanih depresijom.

Potrebno je redovito odlaziti na preventivne preglede dojki i na ginekološke preglede. U ovoj dobi osim karcinoma endometrija i jajnika, javlja se i sarkom maternice obično nakon 7.desetljeća života. Sarkom nastaje u mišićnom dijelu maternice. U 7. i 8. desetljeću života javljaju se i karcinomi vulve tj vanjskog spolovila. Svaka ranica koja na vanjskom spolovilu u ovoj dobi ne zacjeljuje može biti karcinom. Rak jajnika također se javlja nakon 6 desetljeća života, stoga je potrebno odlaziti na preventivne preglede kod ginekologa, PAPA test i ultrazvuk maternice i jajnika.
UltrazvukUltrazvuk
Na slikama je vidljiv zloćudni tumor matrenice (sarkom) u bolesnice u dobi od 78 godina.
Žene u ovoj dobi pate od nekontroliranog otjecanja, „bježanja„ mokraće. Uzrok je najčešće spušten mokraćni mjehur, oslabljen sfinkter (mišić na samom izlazu iz mokraćne cijevi). Zbog svega navedenog žene imaju učestale, ponavljajuće infekcije mokraćne cijevi i mokraćnog mjehura i to bakterijama iz debelog crijeva E.colli i Enterokokom. Potrebno je raditi tkz. Kogelove vježbe, čime se jačaju mišići dna zdjelice i tako je moguće u jednoj fazi poremećaja može se znatno poboljšati kontrola mokraće.
U desetljećima nakon 60 godina života žene često pate od opstipacija ili konstipacija (neredovite, konzistentnije stolice). SISTEMATSKI PREGLEDI ZA ŽENE I MUŠKARCERazlog je slabije kretanje , najčešće slabije pokretnih žena , zatim manja količina konzumirane tekućine i način prehrane. Kad se jedanput zbog nekih od navedenih razloga poremeti redovita stolica teško ju je kasnije poboljšati. U ovoj dobi potrebno je raditi hemokult test, testiranje iz tri neovisna uzorka stolice na prisutnost mikrotragova krvi u stolici, jedanput godišnje. Po potrebi radi se i kolonoskopija. To su preventivni pregledi za pravodobno otkrivanje raka debelog crijeva.
UltrazvukU ovoj dobi vidljive su brojne promjene na koži , osobito lica koje je tijekom života bilo najizloženije suncu. Najčešće su prisutne benigne promjene keratoze ali ima i karcinoma kože. Među njima su najčešći planocelularni i bazocelularni karcinom kože, najčešće na nosu i čelu. Svaka ranica na licu koja ne zacjeljuje zahtjeva posjet liječniku.
Bolesnice u 7. i 8. desetljeću tuže se na svrbež kože, zatim suhoću u ustima, manjak sline kao i suhoću sluznice oka.

SISTEMATSKI PREGLEDI U ŽENA I MUŠKARACA U ŠEZDESETIM GODINAMA ŽIVOTA I KOD STARIJIH

UltrazvukU ovoj dobi gotovo svaki muškarac i gotovo svaka žena ima neke znakove degenerativnih bolesti mišića, tetiva, zglobova i kosti. Oni najčešće imaju bolove u zglobovima, mišićima ili kralježnici. To su degenerativne promjene na koštano mišićnom sustavu ali ima i reumatskih bolesti, zatim osteoartitisa odnosno artroze kuka i koljena kod koje se gubi hrskavica i tako kod hodanja zbog trenja dolazi do upalnih promjena u zglobu i zatim bolova u zglobovima. U starijoj životnoj dobi slabija je pokretljivost zbog nekih od bolesti lokomotornog sustava.
U ovoj dobi , kod muškaraca i žena starijih od 60 godina prisutne su bolesti srca i krvnih žila. Često viđamo kardiomiopatije (slabosti srca, zbog najčešće proširenja srca), zatim bolesti srčanih zalisaka. Navedene bolesti posljedica su neliječenog povišenog krvnog tlaka ili su posljedica neredovitog uzimanja lijekova za sniženje krvnog tlaka.  U ovoj dobi prisutna je često i fibrilacija atrija (nemogućnost istovremene koordinirane kontrakcije srčanog mišića). Fibrilacija srca može biti vrlo opasna jer se kod nje može stvoriti tromb ( ugrušak) u srcu što može biti uzrokom srčanog zastoja ili moždanog udara zbog infarkta mozga. Ultrazvuk
U dobi nakon osobito 70 godina života javlja se mrena na očnoj leći, koju je potrebno operativno odstraniti. U dobi nakon 60-te godine života može se javiti gubitak perifernog vida zbog neliječenog glaukoma (povišenog očnog tlaka), koji nije uočen ranijim preventivnim oftalmološkim pregledima jer muškarci i žene nisu odlazile na takve preventivne preglede. Glaukom je po učestalost sljepoće u ovoj dobi na drugom mjestu, nakon makularne degeneracije koja je prvim uzrokom sljepoće u starijoj dobi.

U dobi nakon 70 godina u muškaraca i žena mogu se zamijetiti bolesti krvotvornih organa (koštane srži i limfnog tkiva). jedna od njih je kronična limfatična leukemija, koja ima dobru prognozu, osobito ukoliko se na vrijeme otkrije. UltrazvukU ovoj dobi česte su anemije koje mogu biti primarne ali i sekundarne , kao posljedica neke druge bolesti kao što su reumatske bolesti, zloćudne bolesti zatim kao posljedica gubitka krvi zbog krvarenja iz probavnog trakta.

Kod muškaraca u ovoj životnoj dobi javljaju se problemi s prostatom; otežano i učestalo mokrenje, osobito noću. Najčešće je uzrok dobroćudno povećanje prostate, ali treba odlaziti na preventivne sistematske preglede prostate zbog ranog otkrivanja raka prostate.

Preventivni sistematski pregledi 60-tim godina života muškaraca i žena i starijih
• Kompletne pretrage krvi i urina
• EKG srca, mjerenje krvnog tlaka
• Rtg srca i pluća (kod pušača), radi se prema indikaciji i ne svaku godinu
• Kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjača, krvne žile vrata, žlijezde slinovnice, limfni čvorovi)
• Kolor dopler ultrazvuk trbušne šupljine (jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena, bubrezi, mokraćni mjehur, prostata, krvne žile i limfni čvorovi)
• Kolor dopler ultrazvuk dojki u žena, kod muškaraca prema indikaciji (promjene u dojkama ili obiteljsko nasljeđe)
• Mamografija, svake dvije godine
• Ginekološki pregled (kolor dopler ultrazvuk maternice i jajnika + PAPA test)
• Hemokult test 3x (pregled stolice na prisutnost mikrotragova krvi)
• PSA (prostatični specifični antigen), tumorski marker za prostatu


Ovdje možete detaljnije pročitati o svakoj pretrazi koja je obuhvaćena sistematskim pregledom.
Opći sistematski pregled za muškarce i žene obuhvaća:

1) OPĆI PREGLED, RAZGOVOR-ANAMNEZA I KLINIČKI PREGLED
Pregled u ordinaciji počinje detaljnim razgovorom koji je osnova svakog pregleda. U razgovoru se posvećuje posebna pozornost na sadašnje tegobe pacijenata, ranije bolesti i operacije, lijekove koje pacijent uzima. Vrlo je važna obiteljska anamneza (poremećaji i bolesti koje su poznate u obitelji). Važno je znati je li pacijent oženjen /udata, gdje radi, kakvi su odnosi u obitelji i na poslu .Ovakav pristup njeguje se u ovoj specijalističkim ordinacijama Obiteljske medicine koja na jedan sveobuhvatni način pristupa svakom pacijentu individualno. Također se prouči sva dosadašnja medicinska dokumentacija i lijekovi koje pacijent uzima. Stoga je važno donijeti važnu raniju medicinsku dokumentaciju ranije operacije, otpusna pisma iz bolnice, zadnje preglede ultrazvuka dojki, abdomena, laboratorijske nalaze) i listu lijekova koje pacijent uzima. Na ovakvom pregledu traže se faktori rizika za pojavu neke bolesti zatim nasljedne i stečene bolesti. Promatra se i psihički status svakog pacijenta.

Nakon detaljnog razgovora pristupa se općem kliničkom pregledu koji obuhvaća slušanje srca i pluća, mjerenje krvnog tlaka i pulsa,palpacijom vrata, trbušne šupljine,

2) LABORATORIJSKE PRETRAGE KRVI I MOKRAĆESISTMTASKI MENADŽERSKI PREGLEDI
Hematološki nalaz krvi obuhvaća:
Sedimentaciju, kompletnu pretragu krvi ( ukupno 26 parametera s histogramima: crvena, bijela zrnca, trombociti i 5 diferencijalna bijela zrnca)
Pretraga se obavlja odmah u ordinaciji na najnovijem hematološkom aparatu Sysmex-5 dif.
Rezultati pretrage za 2 minute .
Biokemijski nalaz krvi:
Šećer u krvi ( GUK), holesterol, trigliceridi ( masnoće u krvi), GGT,GOT, GPT( jetrene probe), bilirubin, mokraćna kiselina, urea, kreatinin, pankreas amilaze. Pretrage se obavljaju odmah u ordinaciji na biokemijskom aparatu Reflotron, nalazi su gotovi u ordinaciji za 20-etak minuta.
Biokemijski nalaz mokraće ( urina)Pretraga obuhvaća pregled 11 biokemijskih parametra u mokraći ( specifična težina, ph, nitriti, leukociti, urobilinogen, bilirubin, šećer, proteini, eritrociti i krv u mokraći Pretraga se obavlja u ordinaciji na Urilux aparatu i nalaz je gotov za 2 minute

3) ULTRAZVUČNI PREGLED TRBUŠNE ŠUPLJINE KOLOR DOPLEROM SISTEMASTKI PREGLED

Pregled obuhvaća pregled
a) gastroenterološke regije: jetra, žučnjak, žučni vodovi. gušterača, slezena
b) urološke regije bubrezi i mokraćni mjehur ( određivanje protoka kroz krvne žile bubrega kolor dopler ultrazvukom)
c) genitalne regije: žene-maternica i jajnici ( određivanje protoka kroz maternicu i jajnike), zatim pregled prostate kod muškaraca
Ovakvim najsuvremenijim kolor dopler uređajem moguće je uočiti prisutnost promjena izgleda a ponekad i funkcije svakog pojedinog organa ( npr. kolor dopler bubrega )  .Također je moguće uočiti patološke tvorbi ( izraslina )  u trbušnoj šupljini ( npr. tumore, limfnih čvorova) , prisutnost slobodne tekućine u trbuhu i izgled i prohodnost krvnih žila i trbušnoj šupljini). Također je moguće uočiti prisutnost gastritisa ili duodenitisa tj.  upale želučane ili sluznice dvanaesnika.  Ovaj ultrazvučni uređaj ima posebno softverski načinjenu kombinaciju dviju sondi ( intestinalni program za pregled crijeva kojim je moguće vidjeti slijepo crijevo i promjene na debelom crijevu
(tumori , upala divertikula crijeva ). Pregled ultrazvukom ne može ponekad zamijeniti gastroskopiju i kolonoskopiju , ali može osobito kod bolova u trbuhu pomoći u razlučivanju uzroka tegoba u trbušnoj šupljini.
Pregled se obavlja najnovijim ultrazvučnim kolor dopler aparatom- Toshiba Aplio XG. Pregled traje individualno, nalaz se dobiva odmah po obavljenom pregledu, uz slike i snimljeni kompletni pregled na CD-u sa slikama i video klipovima .Sva dokumentacija , svakog pacijenta sa slikama i video klipovima ostaje zabilježena i pohranjuje se u ordinaciji , tako da kod slijedeće posjete ordinaciji pacijent ne mora nositi snimljene slike i ultrazvučni pregled, ukoliko se javi unutar 5 godina. .

4) KOLOR DOPLER ULTRAZVUK VRATA, sinusa i limfnih čvorova (Toshiba Aplio XG)
Pregled se također obavlja na aparatu koji je već spomenut. U regiji vrata pregledava se štitnjača, njezina prokrvljenost, struktura, veličina i eventualno postojanje cista ili čvorova
Gledaju se krvne žile vrata ( karotide, vertebralne arterije i jugularne vene). Zatim se pregledavaju limfni čvorovi i žlijezde slinovnice

5) KOLOR DOPLER ULTRAZVUK DOJKI
Pregled se obavlja na spomenutom kolor dopler uređaju visoke rezolucije gdje se u dojci mogu uočiti promjene od 2 mm . Bez davanja kontrasta i venu može se vdiljeti prokrvljenost promjene pomoću tri različite vrste doplera ( power doplerom, ADF i pulsnim kolor doplerom).Pregled se snima na CD.

6) EKG-ELEKTROKARDIOGRAFSKO SNIMANJE RADA SRCA
Obavlja se na Hewllet Packard EKG 12 kanalnom aparatu.Pregled traje nekoliko minuta i dobiva se ispis na A4 formatu. Nakon obavljenog EKG-a liječnica očitava nalaz.

Dopunske pretrage u sistematskom pregledu rade se prema individulanim potrebama svakog pacijenta    

1) SPIROMETRIJA (uređaj Schiller)
Ovim pregledom ispituje se kapacitet pluća.Ovaj pregled se radi samo kod osoba koje imaju probleme sa disanjem a liječnik procjeni da bi se moglo raditi o funkcijskoj bolesti pluća ( astma, kronična plućna bolest, kronični bronhitis, emfizem ) Uređaj ima jednokratne usnike za udisanje i ispuhivanje zraka .

2)  ANUSKOPIJA - jednokratnim nastavcima za ANUSKOPIJU (pregled 10 cm završnog debelog crijeva)

3) ULTRAZVUČNA DENZITOMETRIJA (uređaj Sahara)  Ultrazvuk 
Ovim uređajem koji nema rendgenskog zračenja pregledavaju se žene koje su u rizičnoj skupini za razvoj osteoporoze (bolest krhkih i lomljivih kostiju). Osteoporoza se najčešće javlja u žena oko menopauze, međutim može se javiti kao posljedica uzimanja nekih lijekova ( npr. kortikosteroida ), zatim kod osoba koje su liječile ili imaju hipertireozu ( pojačani, ubrzani rad štitnjače)

4) PCR DNA TEST za chlamidiu, mycoplasmu, ureaplasmu, HPV, G.vaginalis, Trichomonas vaginalis ( brisevi rodnice i grlića maternice za žene i urin kod muškaraca za dokazivanje prisutnih bakterija )

5) PAPA test uzima se obrisak grlića maternice jednoskratnim instrumentima (spekulima). Nalaz je gotov za 2-3 dana.

Dopunski se mogu raditi tumorski biljezi (Ca 15-3, CEA, Ca 125, Ca 19-9, Cifra 21, PSA) ili hormoni (T3,T4, TSH, progesteron, estrogen, LH, FSH,kortizol,testosteron, DHEAS) . Test na Helicobacter pylori ( prisutnost bakterije u probavnom traktu). Urinokultura, ejakulat bakteriološki i iz urina DNK PCR testovi na chalmidiu, mycoplasmu, ureaplasmu za muškarce. Obrisak ždrijela i nosa.
SISTEMATSKI PREGLED
Svi nalazi se dobivaju odmah u ordinaciji, uz objašnjenje, eventualnu terapiju ili savjetovanje o eventualno potrebnoj daljnjoj obradi ili bolničkom liječenju. Svaki pacijent dobiva snimljen cjelokupan pregled ultrazvučne dijagnostike na CD.

Za sve dodatne upite i informacije, izvolite nazvati na tel. 01 48 40 813 (8-19 h), subotom (8-12 h) ili izvolite poslati upit  klikom na e-mail; ultrazvuk.tarle@gmail.com


Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme