Početna stranicaPretraga za: opreacija raka dojke

Opreacija raka dojke

Rak dojke može se liječiti nizom različitih kirurških tehnika. Osim uspješnosti preživljavanja bolesnica, evo još jednog ne manje bitnog razloga zašto na vrijeme doći na preventivni pregled dojki.

TumorektomijaNaime ukoliko je bolest otkrivena u ranoj fazi tada se može učiniti samo tumorektomija (odstranjenje tumora i malog ruba okolnog zdravog tkiva dojke). Široka ekscizija ili djelomična mastektomija (pri kojoj se odstranjuje nešto više okolnog normalnog tkiva dojke.

Ukoliko je prema procjeni liječnika prema obavljenim pretragama bolest uznapredovalija tada se učini kvadrantektomija (odstranjenje jedne četvrtine dojke). Operacijom se može učiniti i mastektomija (operativno odstranjenje cijele dojke), kao i radikalna mastektomija (odstranjenje cijele dojke i regionalnih limfnih čvorova u pazuhu).

Slika radikalne mastektomije (operativnog odstranjenja dojke)Odstranjenjem tumora i nešto normalnog okolnog tkiva dojke najbolje se sprečava ponovna pojava raka u istoj dojci. Prema znanstvenim istraživanjima jednake su stope preživljavanja žena kojima je odstranjena cijela dojka ili onih podvrgnutih poštednom operativnom zahvatu (samo tumora s malo okolnog zdravog tkiva) uz zračenje, barem u prvih 20 godina nakon operacije. Glavna je prednost poštednog operativnog zahvata uz zračenje očuvanje tjelesnog izgleda tj. kozmetske prirode.

U oko 15 % žena koje su podvrgnute poštednom operativnom zahvatu, odstranjena količina tkiva je tako malena da je razlika između operirane i zdrave dojke jedva zamjetna.

Nuspojave liječenja zračenjem koje prati poštednu operaciju dojke obično nisu bolne niti dugotrajne. Najčešće nuspojave su crvenilo i opekline kože. U oko 10-20 % žena razvija se blaga upala pluća 3-6 mjeseci nakon završetka zračenja. Tijekom razdoblja od 6 tjedana neke bolesnice mogu imati suhi kašalj ili kratkoću daha pri tjelesnoj aktivnosti. Manje od 5% žena mogu dobiti nakon zračenja lomove rebara koji uzrokuju blaže tegobe.

Kod jednostavne mastektomije kirurg odstranjuje kompletno tkivo dojke, ali ne odstranjuje podležeći (pektoralni mišić) dojke te ostavlja dovoljno nadležeće kože kako bi se njome pokrila rana. Dojka se obnavlja puno lakše ukoliko su mišići prsnog koša i ostala tkiva ispod dojke netaknuta. Ovim se načinom najčešće odstranjuje dojka u kojoj je dijagnosticiran invazivni rak dojke, koji se proširio unutar mliječnih kanalića. Poznato je naime da se ova vrsta raka dojek pojavljuje ponovno ukoliko se učini poštedni operativni zahvat.

Rak dojke i presadnica (metastaza) stanica raka u okolne limfne čvoroveKod takvog zahvata redovito se odstranjuju limfne žlijezde u pazuhu pripadajuće dojke kako bi se utvrdilo postoje li stanice raka u limfnim žlijezdama kao posljedica presade (metastaziranja zloćudnih stanica) iz raka dojke. Odstranjenje cijele dojke s rakom i pripadajućih limfnih čvorova u pazuhu iste strane naziva se jednostavna mastektomija s disekcijom limfnih žlijezda ili modificirana radikalna mastektomija.

Veličina tumora, patohistološki nalaz tumorskog i okolnog tkiva u dojci i limfnim čvorovim utjecat će na odluku o korištenju kemoterapije i lijekova koji sprečavaju djelovanje hormona. Procjena liječničkog tima u bolnici o protokolu liječenja osim o navedenim razlozima određuje se i primjenjuje individualno.

Veličine tumora dojkeNeki poznati stručnjaci u svijetu smatraju kako kod veličina tumora manjih od 1cm treba učiniti tumorektomija (odstranjenje raka i rubnih dijelova zdravog tkiva oko raka) i smatraju kako nije potrebno dopunsko liječenje. Ukoliko je tumor veći od 5 cm nakon operacije se daje i kemoterapija, a ukoliko je veći od 7,5 cm ili veći kemoterapiju se može davati i prije operacije. Međutim nije samo veličina tumora indikator o postupcima liječenja, već patohistološki tip raka, proširenost bolesti (postojanje lokalnih ili udaljenih metastaza), dob bolesnice, postojanje pozitivnih ili negativnih HER 1 i 2 gena, zatim prisutnost estrogenih recetora kao i dob bolesnice uz postojanje drugih pridruženih bolesti.

Bolesnice koje imaju lobularni karcinom in situ (rak u mliječnoj žlijezdi koji se nije proširio izvan mjesta nastanka) moraju se pomno češće kontrolirati ili ih se može liječiti odmah odstranjenjem tumora. Većina liječnika ne smatra ovu vrstu raka dojke rakom u pravom smislu, već smatraju kako je to samo znak da žena ima veću mogućnost razvoja raka dojke, kako je već prethodno napisano. Samo se u 25-30% žena s ovom promjenom razvije u invazivni rak dojke, a čak i manje od toga umire od raka dojke.

To je razlog zašto se žene s ovim tipom raka ne odlučuju za liječenje. Operacija dojke s tumoromUkoliko žena ne želi operativno odstranjenje obje dojke ili zbog nekih okolnosti liječnici odluče da je tako bolje, tada se liječenje provodi tamoksifenom, lijekom koji sprečava djelovanje hormona estrogena koji su doveli do razvoja ovog raka dojke. U žena koje još menstruiraju mogu se odstraniti jajnici, no nije još sasvim sigurno kako je taj način liječenja djelotvorniji od davanja lijekova koji sprečavaju djelovanje hormona.

Rak dojkeKod žena koje imaju duktalni karcinom in situ (rak u kanalićima mliječnih žlijezda koji se nije proširio van kanalića ili mjesta nastanka) gotovo se nikad nakon jednostavne mastektomije ponovno ne pojavljuju stanice raka. Kod većine žena s ovim patohistološkom dijagnozom odstranjuje se samo tumor (tumorektomija). Ponekad se liječenje nastavi zračenjem. Bolesnice s upalnim (inflamatornim) rakom dojke liječe se najčešće kombinacijom kemoterapije i zračenja.


Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme