Početna stranicaPretraga za: kolor dopler ultrazvuk dojki

Kolor dopler ultrazvuk dojki

Kolor dopler ultrazvuk dojki

Kolor dopler ultrazvukom dojki novijim ultrazvučnim uređajima, moguće je vidjeti najsitnije i početne promjene u dojkama, Uređaj na kojem radim najnovije je i napredne generacije ujedno i najviše klase među kolor dopler uređajima koji osim tri vrste doplera (pulsirajući kolor dopler, power dopler, ADF) ima i program za elastografiju. Programom elastografije moguće je cijelu ultrazvučnu sliku obojati u nekoliko različitih varijanti kako bi se bolje prikazale sve strukture u dojci, koja po svojoj strukturi nije homogeni organ sačinjen od istovjetnog tkiva kao npr. jetra ili štitnjača, već je sačinjena od žljezdanog, masnog i vezivnog tkiva tako da je u toj raznolikosti struktura u crno bijeloj slici i bez programa elastografije teško razaznati eventualne patološke strukture. Program elastografije zasnovan je na principu različite mogućnosti prolaska ultrazvučnih valova iz sonde uređaja kroz različite medije u tkivu (mast, žljezdano tkivo, tekućina). Na taj način različite strukture bit će različito obojane na ultrazvučnoj slici.

To nam je izuzetno važno jer tako se lakše i s velikom sigurnošću mogu razlikovati npr. čvor u dojci ili gusti sadržaj u cisti. Također je programom elastografije moguće je lakše razlikovati strukture oko, a osobito ispod vidljive promjene (čvora) u dojci. Ukoliko ispod vidljivog čvora u programu elastografije postoji sjena ili je vidljiva izbrisanost nornalne građe žljezdanog tkiva tada se najvjerojatnije radi o zloćudnoj promjeni. Ovaj kriterij samo je jedan od nekoliko koji je liječniku važan kod donošenja odluke o kakvoj je promjeni u dojci riječ.

Evo primjera;

Primjer 1.

 

          .Ultrazvuk

Slika 1. Na ovoj slici možete vidjeti mali čvorić veličine 3x4 mm, a ispod čvorića nije vidljiva normalna građa tkiva dojke, vidljivo je zatamnjenje s prekidom kontinuiteta normalnog tkiva dojke.Ovdje se punkcijom, a i kasnijom operacijom dokazalo da se radi o raku dojke.

 

 

 

Slika 2. Na ovoj slici vidljiv je čvorić nešto veći od prethodnoga, veličine 10x8  mm, a ispod čvorića nema gubitka normalne strukture dojke. Očuvana je normalna građa dojke oko i ispod čvorića. Ovdje se radilo o fibroadenomu dojke (dobroćudnoj promjeni).Ovakve karakteristike čvorića u dojci nije moguće razlikovati bez programa elastografije.


Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

NOVOST SW ELASTOGRAFIJA DOJKE

Novost u ordinaciji je share wave elastography (SWE) dojke,kojom se razlučuju dobroćudne i zloćudne promjene

više...

APLIO 500 Platinum

NOVI UREĐAJ U ORDINACIJI,

nove mogućnosti ultrazvučne dijagnostike

APLIO 500-  Platinum-Canon Toshiba

više...

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Aktualne teme