Početna stranicaNovostiBRC1 i BRC2 geni, Genetsko testiranje za rak dojke i jajnika

BRC1 i BRC2 geni, Genetsko testiranje za rak dojke i jajnika

BRC 1 i BRC 2 geni, Genetsko testiranje za rak dojki i jajnika

Vjerojatno se puno žena pita može li dobiti rak dojke, kao nejčešći rak među ženskom populacijom ili rak jajnika koji nije tako čest, ali je vrlo često smrtonosan, jer se najčešće otkriva u poodmakloj fazi bolesti. Nitko im ne može dati siguran odgovor. Ipak danas postoji testiranje na ova dva gena BRC 1 i BRC 2 koji mogu biti odgovorni za nasljedne zloćudne bolesti dojke i jajnika. Međutim žene koje ga imaju ne znači kako će i oboljeti od navedenih bolesti.

Genetsko testiranje uključuje analizu strukture DNA putem krvi. Kada postoji genetski test za otkrivanje rizika pojave neke nolesti tada test otkriva imate li genetske mutacije ( promjene )  na navedenim genima koji su pronađeni prethodno kod nekih koji su oboljeli od raka dojke.  Uzvojnica DNKMeđutim hoćete li i Vi oboljeti ukoliko imate pozitivne navedne mutirane gene ovisit će i o drugim faktorima kao što su dob u kojoj se nalazite, zatim dob oboljelih srodnica u Vašoj obitelji ukoliko ih imate, kao i o načinu života i brojnim drugim faktorima koji mogu aktivirati mutirani gen .

Ukoliko imate pozitivan jedan od navedenih gena Vaš rizik za pojavu raka dojke ili jajnika značajno se povećava u odnosu na žene koje ga nemaju pozitivnog. Istraživanja su pokazala kako u dobi od preko 70 godina učestalost pojave raka dojki kod žena koje nemaju mutirane gene iznosi 13 %, kod iste skupine bez pozitivnih gena učestalost raka jajnika iznosi u istoj dobi oko 1,5 %.
Naprotiv u istoj dobi, iznad 70 godina ukoliko imate BRC 1 mutaciju tada učestalost raka dojke raste na 60-80 % a učestalost raka jajnika raste na 20-45 % %. Ukoliko imate pozitivan BRC 2 gen tada učestalost raka dojke također iznosi 60-80 %, dok učestalost raka jajnika iznosi 15-27 %.
Ipak “samo”  5-10 % žena nosi ove gene , dakle nasljedile su ih od svojih predaka. Naime obavljeno je veliko istraživanje u SAD u kojem je testirano 212 920 žena koje su oboljele od raka dojke. U toj ispitivanoj skupini nalazile su se sve žene koje su oboljele bez obzira na pojavu bolesti u obitelji ili posjedovanje navedenih onkogena. Žene Ovim istraživanjem planiralo se utvrditi koliko oboljelih žena ima pozitivne BRC 1 i 2 gene. Među njima se utvrdilo kako je 10 000 - 20 000 pozitivnih žena , naime ovaj broj žena imao je   BRCA mutaciju ( promjenu) . Dakle relativno mali broj oboljelih od raka dojke   uzrokovano je genetskim, nasljednim promjenama na genima koje se prenose iz koljena u koljeno.Ovo nas istraživanje potiče kako valja bez obzira ima li bolesti u obitelji ili ne redovito odlaziti na preventivne preglede dojki.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Vezani članci:
Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Sistematski pregledi za muškarce i žene

Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o spolu, dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, obiteljskoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje. U mojoj ordinaciji možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled za žene i muškarce  koji uključuje:

  1. Opći pregled, razgovor-anamneza i klinički pregled
  2. Laboratorijske pretrage krvi i mokraće
  3. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine (abdomena) kolor doplerom s elastografijom
  4. Kolor dopler ultrazvuk vrata s elastografijom (štitnjača, limfni čvorovi, žlijezde slinovnice, krvne žile vrata)
  5. Kolor dopler ultrazvuk dojki s elastografijom
  6. Ekg-elektrokardiografsko snimanje rada srca

više...

Kolor dopler ultrazvuk abdomena (trbušne šupljine)

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) s elastografijom, najnovijim kolor dopler uređajem Toshiba Aplio XG, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine.

više...

Aktualne teme