Početna stranicaPitanja pacijenataBOL U MIŠIĆIMA CIJELOG TIJELA

BOL U MIŠIĆIMA CIJELOG TIJELA

PITANJE PACIJENTA

Poštovani, imam problema jer me većinom bole mišići u nogama i čitavom tijelu. Jako sam malaksala i ponekada naveče imam temperaturu 37C. Vadila sam nalaze krvi pa sam dobila sljedeće rezultate:
ESR (sedimentacija) 38
visoko senzitivni CRP-19,2
željezo 11
hemoglobin je samo malo smanjen
kolesterol 6,90
Poštovana doktorice, pošto većinom imam simptome gripe i pošto moje stanje već dugo traje, testirana sam na lupus pa čekam nalaze. Recite mi molim vas, obzirom da su ostali nalazi uredu, također sa svim pretragama srca od krvi, EKG, echocardiogram, stres test itd., je li moguće da se radi o lupusu ili je neko drugo oboljenje u pitanju? Napominjem da mi je reumatoid factor uredu. Veliki pozdrav iz deleke Kanade.

ODGOVOR DR. NIVES TARLE-BAJIĆ

Tegobe koje navodite mogu biti povezane s nekom imunološkom bolešću. Ipak premalo imam podataka da bih Vam mogla reći o čemu se točno radi. Neke ste pretrage radilli, no ja ću napisati koje biste pretrage krvi trebali učiniti. To su Latex test, anti DNA, Waller Rose, ASO, Astal, anti citrulinsko antitijelo, SLE stanice (nalaz je u tijeku) i najvjerojatnije biosiju mišića. Biosija mišića je uzimanje uzorka posebnim  instrumetima mišića koji Vas boli, najmanje s dva mjesta. Taj uzorak šalje se patologu koji nakon izrade preparata, gleda uzorak pod mikroskopom i nama liječnicima napiše dijagnozu. Postoji čitav niz bolesti koje mogu imati slične tegobe a ubrajaju se u skupinu tkz.autoimunih bolesti. To su bolesti gdje vlastito tijelo stvara antitijela na neko tkivo ili organ. U ovu skupinu ubraja se dermatomiozitis (ukoliko uz bolove u mišićima imate i neke kožne promjene, osobito na licu) ili miozitis (kad imate samo bolove u mišićima ali bez kožnih promjena), lupus eritematosus, amiloidoza, reumatoidni artritis. Vi možete imati reuma testove čak i godinama negativne a da bolest  postoji. Najranije se pokaže pozitivno anticitrulinsko antitijelo. Ponekad osobe koje imaju Vaše tegobe imaju  povišene vrijednosti  ASO i Astal antitijela na  streptokok ili stafilokok. Takav poremećaj liječi se antibiotikom ali se prethodno traži moguće žarište takvih bakterija (sinusi, zubi, usna šupljina). Ponekad ubrzanu sedimentaciju i bolove u mišićima može uzrokovati poremećaj štitnjače ( Hašimotov tiroiditis), stoga iz krvi učinite TSH, T4 i anti TPO. U praksi sam imala bolesnika sa sličnim tegobama a našlo se jedino da je prebolio infektivnu mononukleozu. Sve navedeno ne morate imati, ali dijagnostika kod tegoba koje navodite liječnika navodi na navedene pretrage kako bi se isključile navedene bolesti. Kao što vidite, mogućih uzroka Vaših tegoba može biti nekoliko, a liječnik koji Vas vodi treba promišljeno odabrati redoslijed pretraga u skladu s Vašim tegobama, dobi i pridruženim bolestima koje možda još imate.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Sistematski pregledi za muškarce i žene

Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o spolu, dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, obiteljskoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje. U mojoj ordinaciji možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled za žene i muškarce  koji uključuje:

  1. Opći pregled, razgovor-anamneza i klinički pregled
  2. Laboratorijske pretrage krvi i mokraće
  3. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine (abdomena) kolor doplerom s elastografijom
  4. Kolor dopler ultrazvuk vrata s elastografijom (štitnjača, limfni čvorovi, žlijezde slinovnice, krvne žile vrata)
  5. Kolor dopler ultrazvuk dojki s elastografijom
  6. Ekg-elektrokardiografsko snimanje rada srca

više...

Kolor dopler ultrazvuk abdomena (trbušne šupljine)

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) s elastografijom, najnovijim kolor dopler uređajem Toshiba Aplio XG, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine.

više...

Aktualne teme