Početna stranicaPretraga za: ultrazvuk dojke

Kolor dopler ultrazvuk dojki

Kolor dopler ultrazvuk dojki

Kolor dopler ultrazvukom dojki novijim ultrazvučnim uređajima, moguće je vidjeti najsitnije i početne promjene u dojkama, Uređaj na kojem radim najnovije je i napredne generacije ujedno i najviše klase među kolor dopler uređajima koji osim tri vrste doplera (pulsirajući kolor dopler, power dopler, ADF) ima i program za elastografiju. Programom elastografije moguće je cijelu ultrazvučnu sliku obojati u nekoliko različitih varijanti kako bi se bolje prikazale sve strukture u dojci, koja po svojoj strukturi nije homogeni organ sačinjen od istovjetnog tkiva kao npr. jetra ili štitnjača, već je sačinjena od žljezdanog, masnog i vezivnog tkiva tako da je u toj raznolikosti struktura u crno bijeloj slici i bez programa elastografije teško razaznati eventualne patološke strukture. Program elastografije zasnovan je na principu različite mogućnosti prolaska ultrazvučnih valova iz sonde uređaja kroz različite medije u tkivu (mast, žljezdano tkivo, tekućina). Na taj način različite strukture bit će različito obojane na ultrazvučnoj slici.

To nam je izuzetno važno jer tako se lakše i s velikom sigurnošću mogu razlikovati npr. čvor u dojci ili gusti sadržaj u cisti. Također je programom elastografije moguće je lakše razlikovati strukture oko, a osobito ispod vidljive promjene (čvora) u dojci. Ukoliko ispod vidljivog čvora u programu elastografije postoji sjena ili je vidljiva izbrisanost nornalne građe žljezdanog tkiva tada se najvjerojatnije radi o zloćudnoj promjeni. Ovaj kriterij samo je jedan od nekoliko koji je liječniku važan kod donošenja odluke o kakvoj je promjeni u dojci riječ.

Evo primjera;

Primjer 1.

 

          .Ultrazvuk

Slika 1. Na ovoj slici možete vidjeti mali čvorić veličine 3x4 mm, a ispod čvorića nije vidljiva normalna građa tkiva dojke, vidljivo je zatamnjenje s prekidom kontinuiteta normalnog tkiva dojke.Ovdje se punkcijom, a i kasnijom operacijom dokazalo da se radi o raku dojke.

 

 

 

Slika 2. Na ovoj slici vidljiv je čvorić nešto veći od prethodnoga, veličine 10x8  mm, a ispod čvorića nema gubitka normalne strukture dojke. Očuvana je normalna građa dojke oko i ispod čvorića. Ovdje se radilo o fibroadenomu dojke (dobroćudnoj promjeni).Ovakve karakteristike čvorića u dojci nije moguće razlikovati bez programa elastografije.


Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Sistematski pregledi za muškarce i žene

Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o spolu, dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, obiteljskoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje. U mojoj ordinaciji možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled za žene i muškarce  koji uključuje:

  1. Opći pregled, razgovor-anamneza i klinički pregled
  2. Laboratorijske pretrage krvi i mokraće
  3. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine (abdomena) kolor doplerom s elastografijom
  4. Kolor dopler ultrazvuk vrata s elastografijom (štitnjača, limfni čvorovi, žlijezde slinovnice, krvne žile vrata)
  5. Kolor dopler ultrazvuk dojki s elastografijom
  6. Ekg-elektrokardiografsko snimanje rada srca
  7. Papa test i DOPUNSKE PRETRAGE, UKOLIKO SU POTREBNE

više...

Kolor dopler ultrazvuk abdomena (trbušne šupljine)

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) s elastografijom, najnovijim kolor dopler uređajem Toshiba Aplio XG, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine.

više...

Kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjače, limfnih čvorova, žlijezda slinovnica, krvnih žila)

U ordinaciji možete obaviti detaljan pregled vrata kolor dopler ultrazvukom s elastografijom. Kolor dopler uređaj koji koristim u ordinaciji osim kolor doplera posjeduje i program za elastografiju, kojim se bojanjem cijele ultrazvučne slike, zbog različite brzine prodora ultrazvučnih valova kroz različita tkiva, lakše mogu razaznati i najsitnije promjene.

više...

Aktualne teme