Početna stranicaPretraga za: koštana gustoća

Ultrazvučni denzitometar - Sahara

Ultrazvučni denzitometar - Sahara

ULTRAZVUČNI DENZITOMETAR “Sahara” - uređaj poznate američke tvrtke koja proizvodi uređaje za denzitometriju, služi za određivanje koštane gustoće

Ovo je jedan uređaj za otkrivanje smanjene koštane gustoće tj. osteoporoze putem petne kosti. Aparat je ultrazvučni, što znači da nema rendgenskog zračenja a njegova namjena je da se na jednostavan način bez bespotrebnog zračenja otkriva osteoporoza u rizičnim skupinama populacije.

Pregled za pacijenta je jednostavan i bezbolan. Pacijent stavlja stopalo u za to predviđeni dio na aparatu i nakon nekoliko sekundi dobiva se rezultat mjerenja koji liječniku ukazuje na izostanak ili prisutnost osteoporoze. Rizične skupine kojima je preporučljivo učiniti ovaj pregled su svakako osobe koje u obitelji imaju osteoporozu, zatim ženama u pred ili u menopauzi, ženama kojima je prije nastupa menopauze učinjeno operativno odstranjenje jajnika, zatim kod muškaraca i žena koje su morali/e ili uzimaju kortikosteroide (lijekovi za liječenje reumatskih ili autoimunih bolesti), imunosupresivne ili citostatske lijekove, zatim u oba spola bolesnicima koji liječe poremećaje rada štitnjače (hiper ili hipotireoza), kojima je operativno odstranjena štitna ili doštitna žlijezda (paratiroidna).

Osteoporoza je bolest o kojoj se sasvim sigurno ne znaju svi mogući njezini uzroci ali iako ima rijetko smrtni ishod, treba je poštivati u dijagnostičkom smislu jer prijelomi bedrene kosti ili pucanje kralježaka kod većeg napora ili kašljanja ne samo kod pada, mogu bitno narušiti kvalitetu života a ponekima ugroziti i život (masna embolija nakon prijeloma, dugotrajno mirovanje i imobilizacija - kamenci bubrega, srčane tegobe, zastoji tekućine kod starijih bolesnika pa zatim razvoj fatalnih upala pluća zbog mirovanja).

Liječnici uglavnom ne mjere koštanu gustoću mlađim osobama od 45 godine života, ali ovdje je ponovno važna anamneza s pacijentom, obiteljska anamneza i mogući razlozi koji su uz tegobe koje pacijent ima uzrokovane možda i osteoporozom. Dakle i kod mlađih osoba u dobi od 30-40 godine bez obzira na njihove druge bolesti i obiteljsku anamnezu treba ponekad posumnjati na osteoporozu. Iako je broj oboljelih od osteoporoze u toj dobi vrlo malen, nije zanemariva dob tih potencijalnih bolesnika, a ukoliko se ova bolest ne otkrije što ranije, ima najčešće fatalni završetak (aplastična anemija do koje može doći zbog masovnog narušavanja arhitekture kosti gubitkom koštane mase).

U kostima lubanje, kralježaka, rebara i prsne kosti i zdjelice stvaraju se crvena krvna zrnca, a ukoliko je koštana masa bitno narušena i ne prepozna se osteoporoza kao jedan od uzroka, može doći do nepopravljive anemije (slabokrvnosti) zbog nemogućnosti stvaranja crvenih krvnih zrnaca.

Bitno je pravovremeno dijagnosticiranje osteoporoze jer ona se danas može liječiti, poboljšati koštana masa ili se može zaustaviti daljnje napredovanje ove bolesti.


Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.

Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Sistematski pregledi za muškarce i žene

Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o spolu, dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, obiteljskoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje. U mojoj ordinaciji možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled za žene i muškarce  koji uključuje:

  1. Opći pregled, razgovor-anamneza i klinički pregled
  2. Laboratorijske pretrage krvi i mokraće
  3. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine (abdomena) kolor doplerom s elastografijom
  4. Kolor dopler ultrazvuk vrata s elastografijom (štitnjača, limfni čvorovi, žlijezde slinovnice, krvne žile vrata)
  5. Kolor dopler ultrazvuk dojki s elastografijom
  6. Ekg-elektrokardiografsko snimanje rada srca

više...

Kolor dopler ultrazvuk abdomena (trbušne šupljine)

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) s elastografijom, najnovijim kolor dopler uređajem Toshiba Aplio XG, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine.

više...

Aktualne teme