Početna stranicaAktualne temeSimptomi raka dojke

Simptomi raka dojke

U početku žene s rakom dojke nemaju nikakvih tegoba. Obično kad nastaje rak dojke on se u početku ne pipa, a tada je ako postoji, liječenje najefikasnije i to najčešće bez odstranjenja cijele dojke. U našim ordinacijama kada pitamo žene kada ste bili na pregledu dojki (mamografija ili ultrazvuk) čest odgovor je nikad, prije 5 ili 10 godina i vrlo često čujemo: „Mislim da ne trebam raditi preglede za dojku jer ništa ne osjećam“. Upravo ova rečenica je pogrešna i svi zajedno, a pogotovo liječnici, moraju u razgovoru sa svojim pacijenticama razbiti ovo pogrešno shvaćanje.

Rak dojkeDakle ukoliko postoji početni rak i mi ga utvrdimo mamografijom ili ultrazvučnim pregledom preživljavanje žene je preko 95 % i kvaliteta života je nepromijenjena. U 80% slučajeva raka dojke žena kvržicu otkriva sama, i to je loše, jer tada je rak već opipljiv a mi ga danas možemo otkriti dok se ne pipa, a postoji u dojci. Međutim treba poticati žene na preventivne preglede i stalno razbijati strah od pregleda. Vrlo često razbacane i brojne kvrge po dojkama koje neke žene imaju obično nisu rak već dobroćudne, fibrocistične promjene o kojima je bilo govora nešto ranije

Ukoliko žene nešto osjećaju i jave se liječniku prvi simptom je kvržica koju su napipale u dojci ili puno rjeđe bol u dojci kada se kasnije utvrdi da se radi o raku dojke. U početku kvržica koja se može pipati ona je slobodno pomična ispod kože kad ju se pomakne prstima. U uznapredovalim stadijima bolesti, kvržica je obično prirasla za stjenku prsnog koša ili za kožu iznad nje. U tim okolnostima ona se ne može uopće pomicati, ili se ne može micati odvojeno od kože za koju također može biti prirasla. U nekih bolesnica u uznapredovalim stadijima na koži iznad opipljive kvrge mogu se uočiti promjene na koži od uvlačenja kože, crvenila i otoka kože pa sve do vidljivih rana na koži iznad kvrge u dojci koje mogu i krvariti.

Upalna dojkaKod postojanja upalnog raka dojke koji je vrlo rijedak, postoji dojka koja je vruća, crvena i otečena, ona djeluje inficirano. Često se unutar dojke ne pipa kvrga. Rak dojke najčešće pogađa lijevu dojku. U 4-10 % bolesnica postoje primarni obostrani tumori dojki ili se drugi primarni tumor dojke razvije kasnije.

Prvi stadij raka dojkePočetni rak dojke u gornjem vanjskom kvadrantu dojke

Najčešći smještaj raka dojke u dojci:

 • Vanjski gornji kvadrant dojke - 50%
 • Središnji dio dojke - 20%
 • Vanjski donji kvadrant - 10%
 • Gornji unutarnji kvadrant - 10%
 • Donji unutarnji kvadrant - 10%

SIMPTOMI KOJI MOGU UPUĆIVATI NA RAK DOJKE

 • KVRŽICA KOJA JE NA OPIP IZRAZITO DRUGAČIJA OD OSTALOG TKIVA
 • OTOK TKIVA KOJI NE PROLAZI
 • NABIRANJE ILI UVLAČENJE KOŽE
 • OROŽNJAVANJE, ZADEBLJAVANJE KOŽE OKO BRADAVICE
 • PROMJENA OBLIKA DOJKE
 • PROMJENE BRADAVICE, POPUT UVLAČENJA BRADAVICE
 • PROMJENA OBLIKA DOJKE
 • CRVENILO NA KOŽI DOJKE
 • ISCJEDAK IZ BRADVICE, POSEBNO UKOLIKO JE KRVAV ILI SMEĐE BOJE
Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Vezani članci:
Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Sistematski pregledi za muškarce i žene

Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o spolu, dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, obiteljskoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje. U mojoj ordinaciji možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled za žene i muškarce  koji uključuje:

 1. Opći pregled, razgovor-anamneza i klinički pregled
 2. Laboratorijske pretrage krvi i mokraće
 3. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine (abdomena) kolor doplerom s elastografijom
 4. Kolor dopler ultrazvuk vrata s elastografijom (štitnjača, limfni čvorovi, žlijezde slinovnice, krvne žile vrata)
 5. Kolor dopler ultrazvuk dojki s elastografijom
 6. Ekg-elektrokardiografsko snimanje rada srca
 7. Papa test i DOPUNSKE PRETRAGE, UKOLIKO SU POTREBNE

više...

Kolor dopler ultrazvuk abdomena (trbušne šupljine)

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) s elastografijom, najnovijim kolor dopler uređajem Toshiba Aplio XG, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine.

više...

Kolor dopler ultrazvuk vrata (štitnjače, limfnih čvorova, žlijezda slinovnica, krvnih žila)

U ordinaciji možete obaviti detaljan pregled vrata kolor dopler ultrazvukom s elastografijom. Kolor dopler uređaj koji koristim u ordinaciji osim kolor doplera posjeduje i program za elastografiju, kojim se bojanjem cijele ultrazvučne slike, zbog različite brzine prodora ultrazvučnih valova kroz različita tkiva, lakše mogu razaznati i najsitnije promjene.

više...

Aktualne teme