Početna stranicaAktualne temePrimjena kemoterapije

Primjena kemoterapije

Kemoterapija je primjena lijekova, najčešće intravenozno nakon operativnog zahvata, u svrhu uništavanja stanica tumora. Najveći broj danas primjenjivanih takvih lijekova nisu tumorski selektivni već uništavaju i zdrava tkiva u tijelu. Oni se primijenjuju u ciklusima, tako možemo govoriti o 4 ili 6 ili više ciklusa kemoterapije prema shemi koju određuje liječnički konzilij u bolnici . Oni izazivaju određene nuspojave kao mučninu, povraćanje, gubitak apetita nakon više ciklusa i malaksalost.

Primjena kemoterapije u liječenju raka dojke

Vaskularizacija tumoraKemoterapija (koja ubija stanice raka) ili lijekovi koji sprečavaju učinak hormona (upletanjem u djelovanje hormona koji potiču rast stanica raka) često se uvode u protokol liječenja ubrzo nakon operacije dojke i daju se mjesecima i godinama. Takvo liječenje odgađa ili sprečava ponovno javljanje raka, a u većine žena produžuje preživljavanje. Ovi lijekovi mogu pokoju ženu i izliječiti, ali za to još u samostalnoj ili monoterapiji ne postoje znanstveni dokazi. Pokazalo se da istovremena primjena nekoliko kemoterapeutika istodobno, učinkovitije sprečava ponovno javljanje raka nego liječenje samo jednim lijekom. Međutim ono je znatno neučinkovitije ukoliko se prethodno ne obavi operativni zahvat a nakon kemoterapije i zračenje.

Ovisno o vrsti kemoterapije bolesnica može imati mučninu, povraćati, osjećati umor i malaksalost, može dobiti rane (ulceracije) u usnoj šupljini ili izgubiti kosu. Danas međutim povraćanje i mučninu liječnici efikasno rješavaju lijekom u čepićima ili injekcijama (oni blokiraju receptore u mozgu za povraćanje. Također pojedine bolesnice mogu biti sklonije infekcijama i krvarenju tijekom nekoliko mjeseci. Kako se to ne bi dogodilo stalno se prije i nakon kemoterapije kontrolira krvna slika jer je poznato kako kemoterapija snižava broj svih krvnih tjelešaca (crvenih, bijelih i krvnih pločica). Kod većine žena uz dobru kontrolu djelovanja kemoterapije na krvne stanice, tegobe nestaju ili se ne razviju, tako da se navedeni simptomi javljaju u 1 ili 2 bolesnica na svakih 1000 žena koje primaju kemoterapiju.

Tamoksifen je lijek koji sprečava djelovanje hormona, a može se davati nakon operacije raka dojke. U dobi bolesnica 50 i više godina tamoksifen povećava vjerojatnost preživljavanja u prvih 10 godina po postavljanju dijagnoze za oko 20-25 %.On je srodan estrogenu, ima neke od učinaka nadomjesnog hormonalnog liječenja (HNL ili HNT) u menopauzi. Neki učinci su povoljni poput smanjenje opasnosti razvoja osteoporoze ili umiranja od bolesti srca, a nepovoljan učinak je povećana opasnost od razvoja raka tijela maternice. Međutim za razliku od nadomjesnog liječenja estrogenom, tamoksifen ne sprečava napade vrućine niti umanjuje suhoću rodnice koji se javljaju nakon menopauze.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Vezani članci:
Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Sistematski pregledi za muškarce i žene

Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o spolu, dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, obiteljskoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje. U mojoj ordinaciji možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled za žene i muškarce  koji uključuje:

  1. Opći pregled, razgovor-anamneza i klinički pregled
  2. Laboratorijske pretrage krvi i mokraće
  3. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine (abdomena) kolor doplerom s elastografijom
  4. Kolor dopler ultrazvuk vrata s elastografijom (štitnjača, limfni čvorovi, žlijezde slinovnice, krvne žile vrata)
  5. Kolor dopler ultrazvuk dojki s elastografijom
  6. Ekg-elektrokardiografsko snimanje rada srca

više...

Kolor dopler ultrazvuk abdomena (trbušne šupljine)

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) s elastografijom, najnovijim kolor dopler uređajem Toshiba Aplio XG, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine.

više...

Aktualne teme