Početna stranicaAktualne temeObnavljanje dojki nakon operativnog zahvata

Obnavljanje dojki nakon operativnog zahvata

OBNAVLJANJE DOJKE NAKON OPERATIVNOG ZAHVATA MASTEKTOMIJE

Silikonski implantati

Obnavljanje dojki silikonskim implantatima.

Nakon što je kirurg odstranio cijelu dojku (mastektomija), plastični kirurg može rekonstruirati (obnoviti) dojku koristeći umetke punjene silikonom ili fiziološkom otopinom, ili složenijim zahvatom koji se rijetko koristi, a i kompliciraniji je uz pomoć tkiva uzetim s drugih dijelova ženina tijela, obično s trbuha.

Umjetna dojkaKod operativnog odstranjenja cijela dojke s tumorom kirurg koji vrši operaciju to mora znati hoće li se dojka nakon zahvata rekonstruirati jer on tada ostavlja više kože kako bi se rekonstruirana dojka kožom mogla bolje pokriti nakon stavljanja umetka.

Nadomještanje dojkeMožda se nekim ženama koje moraju otići na operaciju cijele dojke zbog raka dojke, čini nevažno hoće li imati nakon operacije dojku ili ne , ali liječnik koji ih upućuje na operaciju, a to je najčešće obiteljski liječnik, treba bolesnicu informirati o navedenoj mogućnosti rekonstrukcije dojke. To se mora znati prije operacije dojke s tumorom jer o tome ovisi način operativnog zahvata. U svojoj ordinaciji porazgovaram između ostalog sa svakom bolesnicom osobito mlađe dobi, a danas je takvih žena sve više, o navedenoj mogućnosti jer mnogim ženama je i ukoliko su se izliječile i preživjele svakako važno postojanje dojke kao ženskog identiteta.

Implantat u dojciSmatram da to nije nevažna stvar nakon borbe za izlječenje koje je naravno na prvom mjestu. Svaka žena je u trenutku suočavanja s činjenicom kako ima rak dojke usredotočena je na mogućnost izlječenja i spašavanja života i u tom trenutku ne zna a mnoge niti ne razmišljaju, što će biti nakon operacije i kada prežive. Mnogim ženama kojima je odstranjena dojka, a pripremljeni zahvat za rekonstrukciju nije obavljen, nakon odstranjenja dojke s tumorom pravi psihički problemi, problemi prilagodbe na novonastalu situaciju života bez dojke, pogoršani odnosi s partnerom postaju kod nekih bolesnica nepodnošljivi. Zahvat rekonstruiranja dojke može se učiniti i nakon „ nepripremljenog“ kirurškog zahvata nakon odstranjenja dojke s tumorom, ali tada bolesnica mora imati najmanje dva ili više kompliciranijih zahvata rekonstrukcije dojke na što se većina žena ne odlučuje.

ZAKLJUČAK:

Zabrinuta ženaOvom temom o bolestima dojki, osobito o raku dojke i proširenom raku dojke, nije mi bila namjera uplašiti žene kako mogu oboljeti od raka dojke i koliko je to opasno, već mi je namjera bila potaknuti ih na veću brigu o vlastitom zdravlju, o preventivnim pregledima dojki kod liječnika , čime se jedino može za sada , izbjeći velika smrtnost od ove pritajene, podmukle i opake bolesti koja nam odnosi kad je kasno otkrivena u zadnje vrijeme sve više žena i to u mlađoj dobi, ispod 40 godina života.

Vjerujem da je mnogim ženama poznato kako je Ministarstvo zdravstva RH pokrenulo veliku akciju preventivnih pregleda dojki mamografijom po dobnim skupinama na koju se sve žene koje dobiju poziv trebaju odazvati. Neke od njih morat će otići na dodatne pretrage ultrazvukom,  kako bi se još bolje razjasnile otkrivene ili nejasne promjene na mamografiji.

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Vezani članci:
Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Sistematski pregledi za muškarce i žene

Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o spolu, dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, obiteljskoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje. U mojoj ordinaciji možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled za žene i muškarce  koji uključuje:

  1. Opći pregled, razgovor-anamneza i klinički pregled
  2. Laboratorijske pretrage krvi i mokraće
  3. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine (abdomena) kolor doplerom s elastografijom
  4. Kolor dopler ultrazvuk vrata s elastografijom (štitnjača, limfni čvorovi, žlijezde slinovnice, krvne žile vrata)
  5. Kolor dopler ultrazvuk dojki s elastografijom
  6. Ekg-elektrokardiografsko snimanje rada srca

više...

Kolor dopler ultrazvuk abdomena (trbušne šupljine)

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) s elastografijom, najnovijim kolor dopler uređajem Toshiba Aplio XG, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine.

više...

Aktualne teme