Početna stranicaAktualne temeKronične upalne bolesti crijeva

Kronične upalne bolesti crijeva

Upalne bolesti crijeva koje su kronične karakterizira najčešće upala crijeva, ali i cijelog probavnog trakta koja može uzrokovati ponavljajuće grčeve i proljev. Osim navedenih simptoma mogu se javiti krv i sluz u stolici, mršavljenje, malaksalost, gubitak apetita i brojni drugi simptomi koji mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija bolesti. Dvije su glavne bolesti koje se ubrajaju u ovu skupinu bolesti. To su Chronova bolest i ulcerozni kolitis. Svaka od njih ima svoje karakteristike, ali i sličnosti tako da ih je ponekad teško razlikovati. Obje navedene bolesti crijeva karakteriziraju remisije i recidivi bolesti tj. mirni period bolesnika (remisija) bez simptoma bolesti i period bolesti i simptoma kada se bolest ponovno manifestira (recidiv).

Učestalost ovih bolesti najveća je u dobi od 15-35 godina, ali može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Podjednko se javljaju u oba spola. Chronova bolest je nešto češća u žena dok je ulcerozni kolitids podjednako zastuplje u oba spola. Učestalost pojave Chronove bolesti je 1:1 500 (jedan oboljeli na 1 500 zdravih), dok je učestalost ulceroznog kolitisa 1:1 000 (1 oboljeli na 1 000 zdravih). Ove bolesti smatraju se bolestima današnjice i zapadne civilizacije

Uzroci nastanka kroničnih upalnih bolesti crijeva

Mikroorganizmi1) Mikroorganizmi (bakterije i virusi)
Smatra se kako pojedini mikroorganizmi ili sastojci hrane mogu biti “okidači” (poticajni faktori) koji mogu pokrenuti imunološke reakcije u tijelu koji počinju lučiti između ostalih faktora upaletvari pod nazivom citokinine, koji se smatraju odgovornim za razvoj kronične upalne bolesti crijeva.

Od mikroorganizama spominju se Mycobacterium tuberculosis koji se smatra mogućim poticajnim uzročnikom za razvoj Chronove bolesti. Zatim E. colli koja je normalni stanovnik crijevne flore, ali u određenim okolnostima, kako se smatra, može se priljubiti uz stijenku crijeva i izazvati oštećenje sluznice crijeva i širenje upale u stijenku crijeva, potičući imunološke mehanizme koji zatim mogu podržavajti upalu crijeva. Također je u medicinskim istraživanjima uočeno kako Cytomegalovirus također može potaknuti ovakve upalne bolesti crijeva koje postaju kronične. Ovdje valja napomenuti kako navedeni mikroorganizmi nisu oni koji podržavaju kroničnu upalnu bolest crijeva, već je samo potiču i time mogu pokrenuti imunološke promjene u tijelu koje zatim podržavaju na drugim neinfektivnim (nezaraznim) osnovama ovu kroničnu upalu. Naime kronične upalne bolesti crijeva ne liječe se antibioticima, iako kako se danas razmatra mogućnost, mogu biti potaknute mikroorganizmima.

Također u pojedinim znanstvenim istraživanjima primijećeno je kako djeca koja imaju jednu od navedenih bolesti su u ranoj dojenačkoj dobi oboljela od ospica (morbila) i kako je to možda bio uzrok za razvoj ovih bolesti. Provedena su brojna znanstvena istraživanja jer su postojale osnovane sumnje kako cjepivo Mo Pa Ru (protiv ospica, zaušnjaka i rubeole) možda može potaknuti kasniji razvoj kroničnih upalnih bolesti crijeva. Međutim najnovija istraživanja iz 2006 godine ipak su demantirala takva razmišljanja.

2) Genetske nasljedne osobine
DNKPostoje znanstveni dokazi o genetskoj povezanosti oboljelih s Chronovom bolessti i ulceroznim kolitisom koja je izraženija kod Chronove bolesti. Dokazan je naime NOD2/CARD 15 gen koji je smješten na 16. kromosomu i koji se smatra odgovornim za Chronovu bolest. Ovaj gen može nakon poticajnog djelovanja ikroorganizmom, nekom hranom, stresom ili nekim lijekovima biti aktiviran. Njegovom aktivacijom smatra se kako se pokreće imunološka reakcija u tijelu koja podržava ovu nebakterijsku upalnu bolest crijeva.

Također je dokazana povezanost ulceroznog kolitisa i postojanja HLA -DR2 kod oboljelih od Ulceroznog kolitisa kao i HLA DR 1DQw5 kod oboljelih od Chronove bolesti. HLA obilježja se dokazuju iz venske krvi, dakle krvnom pretragom. U ostale potencijalne patogene čimbenike (moguće poticajne faktore za razvoj bolesti) spadaju serumska antineutrofilna citoplazmatska antitijela (ANCA) u 70 % bolesnika s Ulceroznim kolitisom i granulomski angiitis (upala krvnih žilica u sluznici i stijenci crijeva) u Chronovoj bolesti.

Akutno rasplamsavanje (poticanje,širenje, podržavanje) upalne bolesti crijeva mogu poticati mikrorganizmi, pušenje, stres i neki lijekovi - antireumatici (Voltaren, Ketonal, Ibuprofen i slični).

Za sve dodatne upite i informacije, izvolite nazvati na tel. 01 48 40 813 (8-19 h), subotom (8-12 h) ili izvolite poslati upit  klikom na e-mail; ultrazvuk.tarle@gmail.com   
 

Kontaktirajte nas

Popunite sva polja da biste poslali e-mail!

Možete nas kontaktirati zbog savjeta, informacija ili dogovora za preglede na telefonski broj ili e-mailom zbog pitanja na koje ćemo Vam što hitnije odgovoriti.

Putem e-maila nije moguće predbilježiti se na pregled jer tada može doći do zabune u terminima već molim predbilježbe za termine pregleda treba učiniti telefonom ili ukoliko želite osobno u ordinaciji.


Vezani članci:
Sat za zdravlje - Emisija o zdravlju na Z1 televiziji Dnevnik Nova TV - Novosti u liječenju štitnjače Dr. Tarle na popisu od 130 hrvatskih liječnika koje preporučuje SAD (State Department)

Poster i video prezentacija znanstvenog rada (Postercast)

Dr Nives Tarle Bajic explains the technique of using Transabdominal color doppler ultrasound (TCDU) for detection of colon cancer in patients with non specific abdominal symptoms. Recorded by the British Institute of Radiology www.bir.org.uk.

Naš znanstveni rad objavljen je među 5 najboljih poster prezentacija u Londonu, između 68 prihvaćenih znanstvenih radova na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju. Ovdje možete vidjeti poster i audio prezentaciju rada. Ovu posterpostcast prezentaciju snimio je Britanski institut za radiologiju u Londonu i objavljen je na stranicama Britanskog instituta za radiologiju.

više...

POSTER PREZENTACIJA ZNANSTVENOG RADA U LONDONU (22-23.10.2014.)

U Londonu na godišnjem kongresu Britanskog instituta za radiologiju održala sam prezentaciju našeg znanstvenog rada  o primjeni kolor dopler ultrazvuka u dijagnostici raka debelog crijeva u bolesnika s nespecifičnim tegobama:naša iskustva i metanaliza našeg rada i radova iz literature. Autori ovoga rada su  Iva Bajić, dr.med i ja kao prezenter ovoga rada.

više...

Alergijsko testiranje (određivanje specifičnih IgE iz krvi)

U ordinaciji možete obaviti alergijsko testiranje  razIne IgE na specifične alergene.Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje razina antitijela Tako se može utvrditi postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo.Ovdje možete pročitati o alergijama, što su to IgE antitijela, kako dolazi do alergijskih reakcija u tijelu i koje simptome alergija najčešće izaziva.

više...

Sistematski pregledi za muškarce i žene

Obim i vrsta pretraga koje se rade u sistematskom pregledu ovise o spolu, dobi, dosadašnjim bolestima, tegobama pacijenta, obiteljskoj anamnezi i eventulanim izloženostima nekim mogućim štetnim utjecajima na poslu ili svakodnevnom životu koji mogu utjecati na Vaše zdravlje. U mojoj ordinaciji možete učiniti detaljan i kvalitetan sistematski pregled za žene i muškarce  koji uključuje:

  1. Opći pregled, razgovor-anamneza i klinički pregled
  2. Laboratorijske pretrage krvi i mokraće
  3. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine (abdomena) kolor doplerom s elastografijom
  4. Kolor dopler ultrazvuk vrata s elastografijom (štitnjača, limfni čvorovi, žlijezde slinovnice, krvne žile vrata)
  5. Kolor dopler ultrazvuk dojki s elastografijom
  6. Ekg-elektrokardiografsko snimanje rada srca

više...

Kolor dopler ultrazvuk abdomena (trbušne šupljine)

U ordinaciji se može obaviti kompletan ultrazvučni pregled abdomena (trbušne šupljine) s elastografijom, najnovijim kolor dopler uređajem Toshiba Aplio XG, koji omogućava izvanredan prikaz najsitnijih struktura promijenjenog tkiva u organima trbušne šupljine.

više...

Aktualne teme